Amb l'arribada de la tardor i l'hivern, les estacions més fredes de l'any, trobem als mercats els productes propis d'aquests mesos. Aliments que estimulen el nostre sistema immunitari per tal d'augmentar i reforçar les defenses i poder afrontar les noves condicions climàtiques.
	La natura és sàvia i ens prové dels aliments de temporada que el nostre organisme necessita. És el moment de fruir d'hortalisses com les carabasses, carxofes i albergínies i de fruites com la xirimoia, el codony, el raïm i els cítrics, protagonistes d'aquesta època, on la seva ingesta ajuda a mantenir a ratlla els refredats.
	 
	Origen dels cítrics
	Els cítrics són una de les espècies més conreades arreu del món des de fa més de quatre mil anys.
	 
	Un recent estudi publicat a la revista Nature i portat a terme pel Centre de Genòmica de l'Institut Valencià de Recerques Agràries (IVIA) i l'US Department of Energy Joint Genome Institute, a Walnut Creek (EE UU) estableix que els cítrics són originaris d'una regió situada als contraforts de l'Himàlaia que inclou l'est d'Assam a l'Índia, el nord de Myanmar i l'oest de Yunnan a la Xina. Fa 8 milions d'anys van aparèixer en aquesta zona les primeres espècies del gènere Citrus. Els posteriors canvis del clima del planeta van afeblir la força dels vents monsons de l'estiu i van assecar l'ambient, afavorint l'expansió dels Citrus per tot el sud-est asiàtic i, posteriorment, fa uns 4 milions d'anys, a la resta del món, incloent-hi Austràlia.
	                                                                                                     
	 
	A causa del seu origen, van ser els asiàtics els primers a conrear els cítrics. El poncirer (Citrus medica) va ser el primer arbre de fruit cítric introduït a Europa, cap a l'any 300 aC. Posteriorment, entorn dels segles X i XI, els àrabs van portar a la península Ibèrica els tarongers agres i el llimoner. Cap al segle XVI van arribar els tarongers dolços, gràcies a les rutes comercials amb Orient i ja al segle XIX, els mandariners.
	 
	Els principals cítrics a casa nostra
	Els principals cítrics que consumim a Catalunya són la taronja, la mandarina, la llima, la llimona i l'aranja.
	 
	La producció de cítrics és una de les més destacades del sector de fruites i hortalisses arreu del món. Segons dades de la World Citrus Organisation i el Centre de Cooperació Internacional en Recerca Agrícola per al Desenvolupament (CIRAD):
	 
	- 
		El Brasil és el primer productor mundial de taronges i Espanya ocupa la sisena posició.
 
	- 
		El principal productor europeu de mandarines és Espanya, malgrat que a escala mundial, el país que lidera la producció és la Xina.
 
	- 
		Pel que fa a la llimona, Argentina és el principal país productor, seguit de Turquia i Espanya.
 
	Respecte a les exportacions, la conca mediterrània és líder mundial en exportació de cítrics: Espanya en taronges i mandarines i Turquia en llimones. 
	 
	El País Valencià és la regió que lidera l'exportació mundial de cítrics amb un 14% del total, si bé només acull el 2% de la producció.
	 
	Pel que fa a Catalunya, consultem l’IDESCAT per conèixer les dades de producció de cítrics per província corresponents a l'any 2022.
	 
	
		
			
				| 
					  | 
				
					Barcelona | 
				
					Girona | 
				
					Lleida | 
				
					Tarragona | 
				
					Catalunya | 
			
			
				| 
					Cítrics | 
				
					147 | 
				
					0 | 
				
					0 | 
				
					108758 | 
				
					108905 | 
			
			
				| 
					Mandarina | 
				
					19 | 
				
					0 | 
				
					0 | 
				
					81733 | 
				
					81752 | 
			
			
				| 
					Taronja | 
				
					70 | 
				
					0 | 
				
					0 | 
				
					26894 | 
				
					26964 | 
			
			
				| 
					Altres | 
				
					58 | 
				
					0 | 
				
					0 | 
				
					131 | 
				
					189 | 
			
		
	
 
	Unitats: Tones
	 
	Com veiem, la zona del territori català on es conreen principalment els cítrics és a la província de Tarragona, més concretament a les comarques del Baix Ebre i el Montsià.
	 
	Coneguem els nostres cítrics i les seves propietats
	Tant les taronges com les mandarines tenen un baix valor energètic i un elevat contingut d'aigua. Ens aporten una bona quantitat de fibra si les mengem com a peces senceres i no en forma de suc.
	 
	Les taronges són un híbrid entre una varietat primitiva de l'aranja i la mandarina. Dins del grup dels tarongers es distingeixen les espècies de taronger dolç i taronger amarg, sent les primeres les més consumides.
	 
	Aquests són els grups de les taronges dolces:
	 
	- 
		Navel. Sucoses i carnoses, destaquen per la seva grandària. Es caracteritzen per tenir un fruit petit rudimentari dins el fruit principal amb un aspecte similar a un melic (navel en anglès). Dins d'aquest grup trobem les varietats Navelina, Washington Navel i Navelate, entre d'altres.
 
	- 
		Sanguines. Presenten pigments vermells en la polpa i l'escorça a causa de les especials condicions climàtiques en què es conreen. La mida dels fruits és mitjana o petita, amb una escorça fina i força suc.
 
	- 
		Blanques. Es diuen així per diferenciar-les del grup de les Navel i de les taronges de sang. Són les menys àcides i no presenten melic. Les principals varietats d'aquest grup són la Sal·lustiana i la València Batega.
 
	
	
	  
	Les mandarines són un fruit de mida més petita que les taronges, de forma esfèrica i aplanada. El color varia des de groc verdós fins a ataronjat i la pell pot ser llisa o rugosa, segons la varietat, i és més tova que la de les taronges, sent fàcil de pelar. Existeixen moltíssimes varietats de mandarines que s'agrupen en tres grups:
	 
	- 
		Clementines. Són fruits de grandària petita o mitjana, de fort color taronja i no solen comptar amb llavors en els grillons. Dins d'aquesta varietat existeixen moltíssims subtipus.
 
	- 
		Satsumes. Provenen del Japó, malgrat que també es conreen a altres llocs, inclosa la península Ibèrica. Aquesta varietat resisteix molt bé les temperatures baixes. Tenen forma aplanada i el seu color és més groguenc que altres varietats.
 
	- 
		Híbrids de mandariner. En aquest amplíssim grup s'inclouen tots els fruits que neixen de l'encreuament entre les diverses espècies de mandariners. Solen ser de mida generosa, amb força suc i tenen la pell molt adherida a la polpa.
 
	Les llimones també presenten moltes varietats. Això no obstant, és difícil distingir-les, perquè les variacions entre fruits d'un mateix arbre poden ser més grans que les que es puguin presentar entre fruits de diferents varietats. Les principals varietats que es conreen a Espanya són Verna i Fi i, de manera testimonial, les varietats Eureka, Lisbon i Villafranca.
	 
	Tots els cítrics són fruits molt rics en vitamina C, una vitamina hidrosoluble que no s'emmagatzema a l'organisme i l'hem d'anar ingerint amb l'alimentació habitual. Aquesta vitamina intervé en nombrosos processos metabòlics, intervé en la formació de col·lagen, d'ossos i dents i de glòbuls rojos, és antioxidant i ajuda en l'absorció del ferro.
	 
	Els cítrics també contenen altres vitamines (A, B1 i B2), minerals (coure, potassi i sofre) i fibra. Aquests són alguns dels beneficis que ens aporten:
	- 
		Reforcen el sistema immunitari.
 
	- 
		Tenen acció depurativa, contribueixen a la regeneració dels teixits i a l'eliminació de toxines de l'organisme.
 
	- 
		Tenen propietats laxants i diürètiques.
 
	- 
		Ajuden a baixar els nivells de colesterol i àcid úric i a regular els nivells de sucre.
 
	- 
		Protegeixen el sistema digestiu perquè dissolen els aliments, mitiguen l'acidesa de l'estómac i ajuden en la cicatrització de les úlceres.
 
	Cuinem amb cítrics
	Els cítrics donen molt de joc a la cuina. Tot seguit, t'expliquem tres receptes.
	 
	Amanida de llegums i taronja
	Per a quatre persones necessitem:
	- 
		750 grams de llenties cuites
 
	- 
		2 taronges
 
	- 
		Tomàquets cherry
 
	- 
		Brots tendres per amanida (alfàbrega, espinacs, cogombres, enciams...,)
 
	- 
		Pipes de gira-sol
 
	- 
		Oli d'oliva verge extra
 
	- 
		Sal
 
	Tallem els tomàquets cherry per la meitat. Pelem una de les taronges i traiem els grills. Barregem les llenties amb els tomàquets, els grills de taronja, els brots tendres i les pipes. Preparem una vinagreta emulsionant l'oli amb el suc de l'altra taronja i un polsim de sal. A l'hora de menjar, amanim la barreja amb la vinagreta.
	
	 
	Pasta fresca amb verdures i llimona
	Per a quatre persones necessitem:
	- 
		400 grams de pasta fresca llarga (tallarines o espaguetis)
 
	- 
		200 grams de bròquil
 
	- 
		200 grams de coliflor
 
	- 
		2 grans d’all
 
	- 
		Sal
 
	- 
		Pebre negre
 
	- 
		oli d’oliva verge extra
 
	- 
		Ratlladura d’una llimona
 
	Bullim la pasta en aigua amb sal el temps indicat en l’envàs. Escorrim i reservem. Laminem els grans d’all i els daurem amb una mica d’oli en una paella. Incorporem la coliflor en ramells. Saltegem i salpebrem. Incorporem la pasta, el bròquil en làmines i la ratlladura de la llimona. Afegim unes gotes d’oli, remenem i servim.
	
	 
	Salmó fet al forn amb salsa de taronja
	Per a quatre persones necessitem:
	- 
		1 peça de salmó d'un quilo
 
	- 
		200 grams de mongetes verdes
 
	- 
		1 bulb de fonoll
 
	- 
		6 taronges
 
	- 
		Oli d'oliva verge extra
 
	- 
		Sal
 
	- 
		Pebre negre
 
	- 
		Mel
 
	Preescalfem el forn a 170 °C. Preparem la salsa barrejant el suc de cinc taronges, la ratlladura de la pela d'una d'elles i 40 grams de mel. Pintem la safata del forn amb l'oli i posem la peça de salmó, les mongetes verdes, el bulb de fonoll tallat en làmines fines i una taronja feta rodanxes. Salpebrem i afegim la salsa. Enfornem entre 15 i 20 minuts, retirem i servim.
	
	
	 
	Fonts consultades