La teva veu
Jordi Bosch - Mama Fermenta
Laura Crosas Gonzalez
Oidà!
L'Encaix Espai de joc
Receptes Express
Nadine Campos
Rete Demos
Formatgeria Mas d'Eroles
Carme Pla Sancho
Eco Agricultura MARJALA
Laura Solans
Associació Manou
Ton Rimbau
Horta de la Tuka
peix a casa
Mas Jalech
Reeducant les violències
Casa Bella natura
EcoBoulevard
Comarques al plat - Jo cuino en català
La Circular
El Rinclowncito
Xevi Gonzalez
CataNostrum
NO ÉS MÀGIA ÉS CUINA
Daniele Dibitonto
Peixateries La Garriga
Yolanda - La Perla Selecta
Molí de les Tinalles
Elisenda Soler
Món Ferment
14 desembre 2020 · 3800
autor@
Laura Crosas Gonzalez
Dietista i Nutricionista




Els caldos

Quan arriba el fred venen de gust els plats de cullera i uns dels més típics en gairebé totes les cultures són els caldos i les sopes.
És una magnífica manera d’hidratar-se, d’aprofitar les vitamines i minerals de coure les verdures i d’altres aliments, d’evitar el desaprofitament de les parts d’alguns vegetals com el tronc del brócoli o les fulles del porro i d’escalfar i reconfortar l’organisme.



Per fer un bon caldo vegetal es sol seguir la fórmula de posar com a base verdures i hortalisses de fulla verda, arrels i tubercles com ceba, api, porro, fulles de col, trossos de carbassa, pastanaga, xirivia, nap, patata, bolets... Podeu posar-ne tantes com vulgueu i us agradin. Aigua mineral fins cobrir tots els ingredients. Una font de greix saludable per facilitar la preparació i intensificar i equilibrar el seu sabor com l’oli d’oliva verge extra o l’oli de coco. Aromatitzants, que solen ser els ingredients que primer s’afegeixen a la cassola perquè són els que més tarden a cuinar-se i influeixen sobre el sabor de la sopa com la ceba, el porro, l’api, el nap, la pastanaga, el pebrot, l’all i el tomàquet, i també herbes aromàtiques i espècies com el julivert, el llorer, la farigola, el romaní, el pebre, el gingebre, l’anís, la caiena o la cúrcuma. Finalment, es poden posar altres condiments i guarniments com sal, salsa de soja, pasta de miso o sucs de cítrics.

També podeu afegir-hi ossos de carn, carcasses d’au, espines de peix o restes de marisc i consumir-lo tal qual o com a base per a la preparació d’altres plats. És important començar amb aigua freda a foc baix i coure durant força estona, per exemple per caldos de verdura uns 20min. i pels de carn unes 4h.
Per acabar, un cop colat el caldo i deixat refredar, caldrà que retireu el greix que ha quedat a la superfície i que s’ha acumulat durant la cocció per aconseguir un caldo saludable i deliciós.

Ara que ja coneixeu tots els trucs per cuinar un caldo perfecte, feu-ne una olla cada setmana per prendre una tassa de brou calent abans dels àpats, a mig matí o mitja tarda per escalfar-vos o utilitzeu-lo per preparar d’altres receptes amb cereals, llegums o sopes. Si veieu que us en sobre, no us preocupeu, congeleu-lo i així en tindreu a mà sempre que en necessiteu.

Podeu escoltar la càpsula de nutrició dels caldos al següent enllaç

Si compres alguna cosa a www.oida.cat mitjançant enllaços a les nostres històries i receptes, és possible que guanyin una comissió l'autor@ del post i les impulsor@s. Això ajuda a donar suport a els nostres veïns i veïnes. Aprèn més, tu també pots incentivar el comerç local recomanant productes de la terra, i treure’t un pico mentre ho fas! www.oida.cat/impulsa. Si no, ens pots enviar una propina 😘 www.oida.cat/propulsa





Comparteix a les xarxes!
Oidà, guanya punts!! Uneix-te a la llista dels dimecres! Cada dimecres un nou missatge al WhatsApp amb notícies de productors, establiments i productes que tens més a prop teu! Si formes part de la llista participaràs en un sorteig mensual d'un val de 10 a 100 euros !!!
autor@
Laura Crosas Gonzalez
Dietista i Nutricionista

Sóc la Laura Crosas Gonzalez, Diplomada en Nutrició Humana i Dietètica per la Universitat de Barcelona amb extensió Universitària de Nutrició Esportiva. Titulada en Naturopatia per la IFP Sanitaria Roger de Llúria i especialitzada en patologies digestives, sobrepès i obesitat. Des de fa més de 10 anys treballo a l’Herboristeria i Dietètica Salus de la Garriga on actualment també passo consulta.
Amb el contingut del bloc, pretenc promoure una alimentació i hàbits saludables que millorin la qualitat de vida de les persones i compartir la meva passió i coneixement sobre la nutrició, la cuina i aquells aliments dels que ens proveeix la terra.

Articles sobre el mateix tema
Altres temàtiques
Destacats
Ous ecològics XL
Ous ecològics XL

El Rebost del Pou Calent: Oferim productes a granel de proximitat o ecològics. Al Rebost hi pots trobar pasta, llegums secs i cuits, formatges, fruits secs, espècies, conserves, vins, galetes, g...