La teva veu
Laura Crosas Gonzalez
Jordi Bosch - Mama Fermenta
Oidà!
L'Encaix Espai de joc
Receptes Express
Nadine Campos
Rete Demos
Formatgeria Mas d'Eroles
Carme Pla Sancho
Eco Agricultura MARJALA
Laura Solans
Associació Manou
Ton Rimbau
Horta de la Tuka
peix a casa
Mas Jalech
Reeducant les violències
Casa Bella natura
EcoBoulevard
Comarques al plat - Jo cuino en català
La Circular
El Rinclowncito
Xevi Gonzalez
CataNostrum
NO ÉS MÀGIA ÉS CUINA
Daniele Dibitonto
Peixateries La Garriga
Yolanda - La Perla Selecta
Molí de les Tinalles
Elisenda Soler
Món Ferment
27 desembre 2023 · 466
autor@
Jordi Bosch - Mama Fermenta




Pa sense gluten baix en hidrats de carboni. Recepta

Busques un pa sense gluten que tingui pocs hidrats de carboni? Deixa de buscar i fes-lo tu mateixa. Segueix aquesta recepta i trauràs del forn un pa ESPECTACULAR.
 

Advertiment legal

El pa que faràs, seguint aquesta recepta, només té 7 g de carbohidrats per cada 100 g de pa.
 
Consideres que 7 g d'hidrats de carboni són molts o pocs? Jo crec que és una quantitat ridícula, però tu decideixes: s'adapta al que busques?
 
Hi haurà qui digui que «aquest pa no és baix en carbohidrats perquè té farina de fajol». I és que la majoria de dietes «low carb» no accepten aquest pseudocereal perquè té un contingut mitjà de carbohidrats. Però com veureu a continuació, si aquesta farina es barreja amb altres farines menys calòriques, el contingut en hidrats baixa considerablement.

 

Els ingredients

Aquí tens la llista d'ingredients i la quantitat d'hidrats que cadascun hi aporta.
 
Ingredient Quantitat Hidrats
Farina de fajol 125g 14 g
Farina d'ametlla 60 g 6 g
Farina de coco 31 g 8 g
Farina de tramús 50 g 5 g
Midó de iuca 47 g 8 g
Psyllium en pols 9 g 0 g
Ou  1 u 0 g
Sal 7 g 0 g
Llevat sec 0,5 g 0 g
Oli  9 g 0 g
Aigua 313 g 0 g
Total  41 g  

Ingredients del pa sense gluten baix en hidrats de carboni
 
 

Sobre la quantitat de carbohidrats.

Com veus a la taula, el pa conté 41 g d'hidrats de carboni. Com que el pa pesa 600 g, fent una regla de tres surten 7 g de carbohidrats per cada 100 g de pa.
 

Sobre la farina de tramús

Potser és la primera vegada que et trobes amb aquesta curiosa farina. Així que t'explicaré un parell de coses sobre aquesta farina.
 
El tramús és un llegum molt ric en nutrients. Vegem-ne l'aportació per cada 100 g de producte:
 
  • Greixos / Lípids 12 g
  • Àcids grassos saturats 1,68 g
  • Hidrats de carboni 9 g
  • Sucres 9 g
  • Fibra alimentària 27 g
  • Proteïnes 40 g
 
Sí, sí, ho has llegit bé: 40 g de proteïnes! Això és molt.
 
A més, és apta per a dietes cetogèniques (keto).
 
Estudi científic sobre el valor nutricional del tramús.
 

La recepta




Per fer aquest pa he seguit els passos de la Classe 5 del curs de pa sense gluten: pa de motlle integral sense gluten.
 
Si no has fet el curs (a què esperes?), aquí t'ho resumeixo.
 
  • Barreja tots els ingredients.
  • Deixa reposar la massa a temperatura ambient 10 minuts i posa-la a la nevera de 12 a 24 h.
  • Posa la massa al motlle i deixa-la reposar durant 1 hora.
  • Encén el forn a 250º C amb calor amunt i avall (sense ventilador). Deixa una safata petita a la base.
  • Espera 25 minuts perquè el forn es preescalfi.
  • Posa el motlle al forn i aboca mig got d’aigua a la safata petita per generar vapor. Tanca la porta i baixa la temperatura a 220 ºC.
  • La cocció serà d'uns 50-55 minuts (segons cada forn).
 

El resultat

 
Aquest pa sense gluten és una meravella: un sabor espectacular, esponjós, de molla oberta i baix en hidrats de carboni.
 
A més, és molt ric en proteïnes.
 
Què més vols?
 

Conclusió

 
Ja saps com fer un pa sense gluten baix en carbohidrats. Ara només falta que «li donis el teu toc personal». Fes proves incloent/traient farines, ajustant la quantitat d'aigua o els temps de fermentació. Les possibilitats són infinites.
 


Si compres alguna cosa a www.oida.cat mitjançant enllaços a les nostres històries i receptes, és possible que guanyin una comissió l'autor@ del post i les impulsor@s. Això ajuda a donar suport a els nostres veïns i veïnes. Aprèn més, tu també pots incentivar el comerç local recomanant productes de la terra, i treure’t un pico mentre ho fas! www.oida.cat/impulsa. Si no, ens pots enviar una propina 😘 www.oida.cat/propulsa





Comparteix a les xarxes!
Oidà, guanya punts!! Uneix-te a la llista dels dimecres! Cada dimecres un nou missatge al WhatsApp amb notícies de productors, establiments i productes que tens més a prop teu! Si formes part de la llista participaràs en un sorteig mensual d'un val de 10 a 100 euros !!!
autor@
Jordi Bosch - Mama Fermenta

Hola! Sóc en Jordi Bosch i estic al capdavant de Mamafermenta.
Em dedico a formar particulars i empreses en l'elaboració de pa sense gluten des del 2012.
 
La meva obsessió: tot allò que fermenta.
 
Cap al 2011, després d'uns problemes de salut, vaig decidir treure el gluten de la meva vida. No vaig trigar gaire a adonar-me que el terreny que trepitjava era lleig, molt lleig: els productes sense gluten eren (encara avui) de baixa qualitat i molt cars, accentuant-se el problema en un producte bàsic: EL PA. Com podia ser tan dolent un pa?
 
Vaig decidir començar a fer-lo jo mateix i començar a investigar fent proves i tests. Els resultats els apuntava a la meva llibreta panarra. Quina farina ha aportat més esponjositat? Quina farina ha donat millor sabor? Volum? Color? Crosta?
 
Un dia vaig decidir crear www.mamafermenta.com per traslladar aquí tota aquesta informació i posar-la a disposició del navegant (entra al bloc per veure les publicacions).
 
Què significa Mamafermenta? «Mama» ve de Massa Mare i fermenta ve de fermentació. És un tribut a la màgia del ferment natural més preuat per un forner.
 
Un dia, la Núria Coll, de la revista d'alimentació saludable www.etselquemenges.cat, em va animar a explicar els meus coneixements en un taller de pa sense gluten i des de llavors he estat impartint tallers a diferents aules, entre elles:
 
La Cuina de Babette
Bonsfocs
L'ALMAZen de Dins
INS Escola Hoteleria i Turisme de Barcelona
Casal Torreblanca
Espai CuinarSA
 
Ara, amb el Boom del «gluten free», els obradors necessiten adaptar-se i formar-se per poder oferir als seus clients un producte de la qualitat que es mereixen.

Si necessites formació o assessorament no dubtis a contactar amb mi. També pots passar a l'acció per resoldre els teus dubtes sol·licitant una mentoria on t'explicaré tot el que sé sobre l'elaboració artesanal de pa sense gluten.

Articles sobre el mateix tema
Altres temàtiques
Destacats
Xai de ramat o d’engreix
Xai de ramat o d’engreix

Aniol SL: Xai Ecològic criat dins el Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa, al terme d'Olot. Segells CCPAE i Fet al Parc. El nostre ramat d'ovella ripollesa té una de les millors p...