La teva veu
Mas Jalech
Jordi Bosch - Mama Fermenta
Eco Agricultura MARJALA
Oleic9 by Ocean Amenities SLU
Cor del Montseny
mel el remei
Lleteria Les Feixes
Laura Solans
Or de Vall Major
Nadine Campos
Avui Sortim
Clot de les Soleres
Receptes Express
Eco Pagesos
Formatgeria Mas d'Eroles
Oidà!
Molí de les Tinalles
Laura Crosas Gonzalez
L'Encaix Espai de joc
Rete Demos
Carme Pla Sancho
Associació Manou
Ton Rimbau
Horta de la Tuka
peix a casa
Reeducant les violències
Casa Bella natura
EcoBoulevard
Comarques al plat - Jo cuino en català
La Circular
El Rinclowncito
Xevi Gonzalez
CataNostrum
NO ÉS MÀGIA ÉS CUINA
Daniele Dibitonto
Peixateries La Garriga
Yolanda - La Perla Selecta
Elisenda Soler
14 maig 2025 · 160
autor@
Oidà




Més enllà del tiquet: el veritable cost d'un aliment de proximitat

El cost real d’un aliment: què paguem quan triem producte de proximitat?

Quan comprem una poma del Pallars o una col cultivada al Maresme, sovint ens fixem només en el preu. Però, què estem realment pagant? I sobretot, què estem guanyant com a societat? L’elecció d’un aliment de proximitat va molt més enllà del valor econòmic immediat: hi intervenen factors ecològics, socials i ambientals que configuren un model de consum més conscient i sostenible.
 

Valor afegit: salut, territori i sostenibilitat

Segons l’informe del Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya, els aliments de proximitat, sovint lligats a pràctiques agrícoles més sostenibles, presenten un impacte ambiental menor. Això es deu a la reducció del transport (i per tant de les emissions), però també al fet que molts petits productors aposten per tècniques ecològiques o integrades.
 
A més, com destaca l’Observatori del Món Rural, consumir productes locals ajuda a mantenir viu el teixit agrari i ramader català, especialment en zones rurals en risc de despoblament. Cada compra esdevé una eina per fixar població al territori i conservar la biodiversitat agrícola tradicional.
 

Cost social: qui guanya i qui perd?

Un estudi elaborat per ARCA (Associació d’Iniciatives Rurals de Catalunya) assenyala que els productes venuts en circuits curts de comercialització (mercats, cooperatives, venda directa) permeten una millor retribució per al pagès. Mentre que en la gran distribució els intermediaris poden quedar-se fins al 70% del preu final, en els circuits curts el productor pot rebre fins al 80% del valor total.
 
Així, escollir proximitat significa, també, donar suport a un model més just per a qui produeix.
 

El fals mite del preu més car

És cert que alguns productes de proximitat poden tenir un preu superior al del supermercat, però cal considerar què inclou aquest preu. No només paguem l’aliment, sinó també la manera com ha estat produït, transportat, i quin impacte té en el nostre entorn. A més, moltes vegades, si es compren directament als productors (per exemple, a través de grups de consum o cooperatives), el preu és comparable o fins i tot inferior.
 
 
Quan triem un aliment, no només escollim gust o qualitat, sinó també quin tipus d’economia volem potenciar, quin territori volem preservar i quina empremta deixem al planeta. El cost real d’un aliment va molt més enllà del tiquet de caixa.
 


Fonts de consulta:
 
Generalitat de Catalunya – Pla Estratègic de l’Alimentació de Catalunya 2021-2026
ARCA – Informe sobre circuits curts de comercialització a Catalunya (2022)
Observatori del Món Rural – Indicadors de desenvolupament rural
CREDA-UPC-IRTA – L’alimentació a Catalunya: consum i percepcions (2023)
Xarxa de Productes de la Terra – Diputació de Barcelona


Si compres alguna cosa a www.oida.cat mitjançant enllaços a les nostres històries i receptes, és possible que guanyin una comissió l'autor@ del post i les impulsor@s. Això ajuda a donar suport a els nostres veïns i veïnes. Aprèn més, tu també pots incentivar el comerç local recomanant productes de la terra, i treure’t un pico mentre ho fas! www.oida.cat/impulsa. Si no, ens pots enviar una propina 😘 www.oida.cat/propulsa





Comparteix a les xarxes!
Oidà, guanya punts!! Uneix-te a la llista dels dimecres! Cada dimecres un nou missatge al WhatsApp amb notícies de productors, establiments i productes que tens més a prop teu! Si formes part de la llista participaràs en un sorteig mensual d'un val de 10 a 100 euros !!!
autor@
Oidà

Articles sobre el mateix tema
Altres temàtiques
Destacats
Mel de milflors 1kg
Mel de milflors 1kg

El Rebost del Pou Calent: Oferim productes a granel de proximitat o ecològics. Al Rebost hi pots trobar pasta, llegums secs i cuits, formatges, fruits secs, espècies, conserves, vins, galetes, g...