La teva veu
Jordi Bosch - Mama Fermenta
Laura Crosas Gonzalez
Oidà!
L'Encaix Espai de joc
Receptes Express
Nadine Campos
Rete Demos
Formatgeria Mas d'Eroles
Carme Pla Sancho
Eco Agricultura MARJALA
Laura Solans
Associació Manou
Ton Rimbau
Horta de la Tuka
peix a casa
Mas Jalech
Reeducant les violències
Casa Bella natura
EcoBoulevard
Comarques al plat - Jo cuino en català
La Circular
El Rinclowncito
Xevi Gonzalez
CataNostrum
NO ÉS MÀGIA ÉS CUINA
Daniele Dibitonto
Peixateries La Garriga
Yolanda - La Perla Selecta
Molí de les Tinalles
Elisenda Soler
Món Ferment
22 setembre 2022 · 719
autor@
Laura Crosas Gonzalez
Dietista i Nutricionista




LA PRUNA

Les fruites d’estiu, tenen com a denominador comú que són riques en aigua per refrescar i hidratar. La pruna, no n’és l’excepció. Tot i no ser la més aquosa, un 85% del seu pes és aigua, que juntament amb el seu sabor dolç, la fan una delícia per a consumir a l’esmorzar, entre hores o per postres.
 
La prunera  (Prunus domestica), és l’arbre d’on surt un fruit de pinyol, rodó o ovalat, de mida mitjana i de color variable a groc, verd o vermell morat: la pruna. Les de pell groga solen ser més àcides i força sucoses, les vermelles són més sucoses i dolces i les verdes les més dolces i aromàtiques. Finalment, les negres són les que es solen utilitzar per coure. És una de les fruites més consumida quan es pateix restrenyiment pel seu alt contingut en aigua, fibra i sorbitol, un dels sucres intrínsecs de la pròpia fruita i amb efecte laxant. També aporta vitamines com la A i la C, molt importants per a la pell, sobretot en l’augment de l’exposició solar, i bons antioxidants. Com a minerals destacar el potassi, que ajudarà en la retenció de líquids, el fòsfor i el calci. També són interessants per a regular el colesterol en sang i per saciar, sobretot si hi ha antulls pel dolç, una bona estratègia a l’estiu pot ser menjar prunes. Ara bé, les persones amb tendència a formar càlculs, cal que no n’abusin.  
 
Quan es compren cal que tinguin la pell llisa, i cedeixin una mica a la pressió sense ser massa toves. Si no les heu de consumir en uns dies, millor conservar-les a la nevera. A més de consumir-les fresques entre hores o afegides a amanides per donar un toc de dolçor, també són les reines de confitures i compotes, o el toc d’alguns guisats. Finalment les podeu menjar seques tot l’any, en receptes de rostits o afegides de guarnició, al estar més concentrats els nutrients al perdre l’aigua, conté més sucres i el seu poder laxant i energètic és major. 
 
Aprofita la dolçor i la sacietat de la pruna per consumir-la en la seva estacionalitat i millorar el trànsit intestinal, procurar un bon estat de la pell a l’estiu i augmentar el consum de fruita. 


Si compres alguna cosa a www.oida.cat mitjançant enllaços a les nostres històries i receptes, és possible que guanyin una comissió l'autor@ del post i les impulsor@s. Això ajuda a donar suport a els nostres veïns i veïnes. Aprèn més, tu també pots incentivar el comerç local recomanant productes de la terra, i treure’t un pico mentre ho fas! www.oida.cat/impulsa. Si no, ens pots enviar una propina 😘 www.oida.cat/propulsa





Comparteix a les xarxes!
Oidà, guanya punts!! Uneix-te a la llista dels dimecres! Cada dimecres un nou missatge al WhatsApp amb notícies de productors, establiments i productes que tens més a prop teu! Si formes part de la llista participaràs en un sorteig mensual d'un val de 10 a 100 euros !!!
autor@
Laura Crosas Gonzalez
Dietista i Nutricionista

Sóc la Laura Crosas Gonzalez, Diplomada en Nutrició Humana i Dietètica per la Universitat de Barcelona amb extensió Universitària de Nutrició Esportiva. Titulada en Naturopatia per la IFP Sanitaria Roger de Llúria i especialitzada en patologies digestives, sobrepès i obesitat. Des de fa més de 10 anys treballo a l’Herboristeria i Dietètica Salus de la Garriga on actualment també passo consulta.
Amb el contingut del bloc, pretenc promoure una alimentació i hàbits saludables que millorin la qualitat de vida de les persones i compartir la meva passió i coneixement sobre la nutrició, la cuina i aquells aliments dels que ens proveeix la terra.

Articles sobre el mateix tema
Altres temàtiques
Destacats
Vi de nous 700ml
Vi de nous 700ml

El Rebost del Pou Calent: Oferim productes a granel de proximitat o ecològics. Al Rebost hi pots trobar pasta, llegums secs i cuits, formatges, fruits secs, espècies, conserves, vins, galetes, g...