Les fruites d’estiu, tenen com a denominador comú que són riques en aigua per refrescar i hidratar. La pruna, no n’és l’excepció. Tot i no ser la més aquosa, un 85% del seu pes és aigua, que juntament amb el seu sabor dolç, la fan una delícia per a consumir a l’esmorzar, entre hores o per postres.
La prunera (Prunus domestica), és l’arbre d’on surt un fruit de pinyol, rodó o ovalat, de mida mitjana i de color variable a groc, verd o vermell morat: la pruna. Les de pell groga solen ser més àcides i força sucoses, les vermelles són més sucoses i dolces i les verdes les més dolces i aromàtiques. Finalment, les negres són les que es solen utilitzar per coure. És una de les fruites més consumida quan es pateix restrenyiment pel seu alt contingut en aigua, fibra i sorbitol, un dels sucres intrínsecs de la pròpia fruita i amb efecte laxant. També aporta vitamines com la A i la C, molt importants per a la pell, sobretot en l’augment de l’exposició solar, i bons antioxidants. Com a minerals destacar el potassi, que ajudarà en la retenció de líquids, el fòsfor i el calci. També són interessants per a regular el colesterol en sang i per saciar, sobretot si hi ha antulls pel dolç, una bona estratègia a l’estiu pot ser menjar prunes. Ara bé, les persones amb tendència a formar càlculs, cal que no n’abusin.
Quan es compren cal que tinguin la pell llisa, i cedeixin una mica a la pressió sense ser massa toves. Si no les heu de consumir en uns dies, millor conservar-les a la nevera. A més de consumir-les fresques entre hores o afegides a amanides per donar un toc de dolçor, també són les reines de confitures i compotes, o el toc d’alguns guisats. Finalment les podeu menjar seques tot l’any, en receptes de rostits o afegides de guarnició, al estar més concentrats els nutrients al perdre l’aigua, conté més sucres i el seu poder laxant i energètic és major.
Aprofita la dolçor i la sacietat de la pruna per consumir-la en la seva estacionalitat i millorar el trànsit intestinal, procurar un bon estat de la pell a l’estiu i augmentar el consum de fruita.