Si hi ha una hortalissa que marca les estacions més fredes de l’any aquesta és la col, la protagonista d’alguns plats tradicionals catalans com el Trinxat de la Cerdanya, o una de les que dona sabor al caldo de verdures que tant agrada per escalfar l’organisme durant l’hivern.
La col (Brassica oleracea var. Capitata), pertany a la família de les crucíferes juntament amb el brócoli, la coliflor o el romanesco. Són un grup d’hortalisses de tardor i hivern amb molta presència a la majoria de plats de la temporada, poc calòriques, fibroses i ajuden a assegurar un bon funcionament del sistema immunitari. La col, prové d’Europa i és una de les més antigues. La majoria són esfèriques amb les fulles compactes i llises, més blanques a l’interior i degradant a verd fosc a l’exterior, altres varietats les tenen rugoses o allargades o també varien en sabor passant de delicat a més fort i un toc picant. La col verda, la blanca, la llombarda, la xina, l’arrissada, la kale, la pak choi o les de Brussel·les, en són alguns exemples. Són poc calòriques i molt fibroses, riques en compostos ensofrats, vitamines i minerals com la vitamina C, l’àcid fòlic, el potassi i el calci, sobretot si es consumeixen en cru o poc cuites. Són interessants per reduir el colesterol, millorar el trànsit intestinal i la retenció de líquids, en embarassades, tenen funció antioxidant i són saciants, però les persones que pateixen hipotiroïdisme o excés de formació de gasos cal que vagin amb compte amb el seu consum. Són cruixents i es poden consumir crues en amanida, però també saltejades a la paella, estofades o per fer sopes. A més a més, també es pot fermentar i fer xucrut, un aliment molt interessant per enriquir la microbiota intestinal i que podeu afegir a amanides, sopes, cremes de verdures o com a guarnició de plats proteics.
Ara que ja coneixeu totes les propietats de la col, aprofiteu per cuinar noves receptes o recuperar aquelles que teníeu oblidades i on era l’ingredient principal. Introduïu-la en diferents formats i gaudiu d’aquesta crucífera de temporada tan gustosa i versàtil.