La teva veu
Jordi Bosch - Mama Fermenta
Laura Crosas Gonzalez
Oidà!
L'Encaix Espai de joc
Receptes Express
Nadine Campos
Rete Demos
Formatgeria Mas d'Eroles
Carme Pla Sancho
Eco Agricultura MARJALA
Laura Solans
Associació Manou
Ton Rimbau
Horta de la Tuka
peix a casa
Mas Jalech
Reeducant les violències
Casa Bella natura
EcoBoulevard
Comarques al plat - Jo cuino en català
La Circular
El Rinclowncito
Xevi Gonzalez
CataNostrum
NO ÉS MÀGIA ÉS CUINA
Daniele Dibitonto
Peixateries La Garriga
Yolanda - La Perla Selecta
Molí de les Tinalles
Elisenda Soler
Món Ferment
13 octubre 2022 · 1440
autor@
Nadine Campos




Diferències entre biodegradable i compostable: aclarim els dubtes

Coneixes la diferència entre biodegradable i compostable? L'evident deterioració del medi ambient (aire, aigua i sòl) i les conseqüències ben visibles que se’n deriven ha fet necessari buscar alternatives als materials que fem servir cada dia i que malmeten l’entorn. Moltes d’aquestes innovacions s’etiqueten com a biodegradables o compostables, sense aclarir massa bé al consumidor que significa el terme emprat i donant peu a la confusió i a una gestió dels residus més ineficaç.

En aquest article volem aclarir ambdós conceptes i determinar les diferències. 
 

Què vol dir biodegradable?

Un producte és biodegradable quan té la capacitat de desintegrar-se i descompondre’s de forma natural per l’acció de fongs, bacteris i algues i donar lloc a altres elements com biomassa, aigua, CO₂, metà o alcohols, en funció del medi on es descompon, que pot ser aeròbic, amb presència d'oxigen, o anaeròbic, en condicions d’absència d’oxigen. Per tant, quan es diu que un producte de biodegradable, s’ha d’indicar el mitjà en què ho és.
 
És important no confondre la biodegradació amb la degradació. El concepte de degradació afecta gairebé qualsevol cosa que, exposada a determinades condicions i amb el pas del temps es trenca i fragmenta en parts molt més petites. Perquè les veiem no significa que no hi siguin. Un exemple el tenim en  els productes fets amb plàstics provinents del petroli. Amb el pas del temps, es deterioren i s’esmicolen en microplàstics que continuen contaminant i afecten la cadena alimentària.
 
Un cop tenim clar la diferència entre degradable i biodegradable, és fonamental tenir en compte un factor clau en l’adequada qualificació de biodegradable, el temps. La composició del material i les condicions de l’entorn determinen el període que es necessita per biodegradar un producte, que pot ser d’uns pocs mesos o trigar molts anys. En aquest últim cas, la descomposició extremadament lenta d’un material, tot i que sigui biodegradable, té un impacte que s’ha de tenir en compte. Per exemple, els ingredients d’alguns netejadors són biodegradables, però d’una forma tan lenta que afecta la qualitat del medi aquàtic.

 

Què vol dir compostable?

Els productes compostables són productes biodegradables que, quan es descomponen, deixen anar nutrients beneficiosos per les plantes que creixen en el sòl. Aquest procés de descomposició és possible per l’acció de diversos microorganismes com bacteris, fongs, protozous i rotífers. El compost resultant s’utilitza com a fertilitzant i pesticida natural.
 
Com també succeeix amb els productes biodegradables no compostables, dins dels productes compostables trobem molta diversitat. Alguns d’ells són fàcilment compostables mentre que d’altres més gruixuts, com poden ser els gots d’un sol ús, malgrat que tenen la capacitat de ser compostats, presenten moltes més dificultats per a les plantes qui s’encarreguen del tractament de productes orgànics. 
 
El mercat incorpora constantment nous productes a un ritme superior a la modificació i adaptació dels processos de compostatge industrial i, de vegades, la degradació dels productes compostables no és completa.
 

Quines són les certificacions que acrediten els productes biodegradables o compostables?

Els segells amb més fiabilitat són els emesos  per l’entitat certificadora TÜV Austria-Vinçotte. 
 
● Ok Biodegradable. Aquest segell estableix el temps que el producte triga en biodegradar-se i les condicions de l’entorn que són necessàries per poder descompondre’s, establint els següents paràmetres:
  • Medi marí. El 90% de la massa total del producte trigarà un màxim de sis mesos en biodegradar-se
  • Aigua dolça. El 90% de la massa total del producte trigarà un màxim de cinquanta-sis dies en biodegradar-se.
  • Sòl. El 90% de la massa total del producte trigarà un màxim de dos anys en biodegradar-se.
Ok Compost. Aquest segell certifica que el producte pot ser compostat de manera industrial en una planta de compostatge o a casa nostra. Segons aquesta premissa, l'entitat certificadora atorgarà un dels següents segells:
  • Ok Compost Industrial. El 90% de la massa total del producte trigarà un termini màxim de sis mesos en descompondre’.
  • Ok Compost Home. En aquest cas el producte no necessita temperatures tan elevades i es pot compostar a casa o bé en compostadors comunitaris.
 
Recordem:
 
  • Tots els productes compostables són biodegradables, però no tots els biodegradables són compostables.
  • Quan reciclem, hem de llençar els residus biodegradables al contenidor marró, excepte els plats i gots biodegradables de paper, que han de llançar-se al contenidor blau.
 

Esperem que aquest article us serveixi per a aclarir els dubtes sobre aquests dos conceptes i us ajudi a continuar cuidant el medi ambient.
 


Fonts consultades:
https://opcions.org/consum/biodegradable-compostable/
https://www.aimplas.es/blog/cual-es-la-diferencia-entre-biodegradable-y-compostable/
https://www.ceroresiduo.com/biodegradable-vs-compostable-diferencia/
https://residus.gencat.cat/ca/ambits_dactuacio/valoritzacio_reciclatge/el_compost/
http://www.compostadores.com/cat/descobreix-el-compostatge/biodiversitat-al-meu-compostador/96-organismes-que-intervenen-en-el-compostatge.html
 


Si compres alguna cosa a www.oida.cat mitjançant enllaços a les nostres històries i receptes, és possible que guanyin una comissió l'autor@ del post i les impulsor@s. Això ajuda a donar suport a els nostres veïns i veïnes. Aprèn més, tu també pots incentivar el comerç local recomanant productes de la terra, i treure’t un pico mentre ho fas! www.oida.cat/impulsa. Si no, ens pots enviar una propina 😘 www.oida.cat/propulsa





Comparteix a les xarxes!
Oidà, guanya punts!! Uneix-te a la llista dels dimecres! Cada dimecres un nou missatge al WhatsApp amb notícies de productors, establiments i productes que tens més a prop teu! Si formes part de la llista participaràs en un sorteig mensual d'un val de 10 a 100 euros !!!
autor@
Nadine Campos

Em dic Nadine Campos i sóc creadora de continguts. Vitalista i curiosa, mai paro quieta. He estudiat i treballat en àmbits diversos. També les meves aficions són variades: escriure, llegir, dibuixar, cuinar i practicar Pilates, entre altres.

Escric des de sempre i tinc diversos blogs on publico relats, reflexions i textos divulgatius de temes que em semblen interessants.
Sóc diplomada en Graduat Social i també m'he format en l'àmbit de les teràpies manuals i la nutrició.

Quan la vida em va voltejar com a un mitjó, vaig decidir emprendre i fer de la meva passió, la meva professió. Era el moment. Tenia el bagatge, l'experiència vital i la millor lliçó: res és segur i tot és possible.

Actualment col·laboro amb agències de màrqueting i publicitat i amb empreses amb interessos molt diversos, descobrint cada dia coses noves sobre els temes dels quals escric.

Un desig: un bagul de temps infinit per a no deixar mai d'aprendre.

Articles sobre el mateix tema
Altres temàtiques
Destacats
Formatge Ceretani Cheddar
Formatge Ceretani Cheddar

El Rebost del Pou Calent: Oferim productes a granel de proximitat o ecològics. Al Rebost hi pots trobar pasta, llegums secs i cuits, formatges, fruits secs, espècies, conserves, vins, galetes, g...