La teva veu
Jordi Bosch - Mama Fermenta
Laura Crosas Gonzalez
Oidà!
L'Encaix Espai de joc
Receptes Express
Nadine Campos
Rete Demos
Formatgeria Mas d'Eroles
Carme Pla Sancho
Eco Agricultura MARJALA
Laura Solans
Associació Manou
Ton Rimbau
Horta de la Tuka
peix a casa
Mas Jalech
Reeducant les violències
Casa Bella natura
EcoBoulevard
Comarques al plat - Jo cuino en català
La Circular
El Rinclowncito
Xevi Gonzalez
CataNostrum
NO ÉS MÀGIA ÉS CUINA
Daniele Dibitonto
Peixateries La Garriga
Yolanda - La Perla Selecta
Molí de les Tinalles
Elisenda Soler
Món Ferment
17 maig 2023 · 6236
autor@
Jordi Bosch - Mama Fermenta




Com utilitzar la nevera per millorar el teu pa sense gluten casolà?

Si em preguntes per l'element imprescindible per fer un bon pa sense gluten, jo ho tinc clar: la nevera. Descobriu les meravelles d'aquest electrodomèstic.
 


Quin paper té la nevera en l'elaboració de pa sense gluten?
 

Quan fem pa (sense o amb gluten) podem optar per fermentacions ràpides o lentes.
 
 
Si no saps de què parlo, mira això: Què és la fermentació i com controlar-la per millorar el nostre pa sense gluten
 
 
Per a una fermentació ràpida (o repòs curt), busquem llocs temperats (25-30º). La massa estarà a punt per entrar al forn ràpidament (1-2 h).
 
Per a una fermentació llarga (la que jo sempre recomano) busquem llocs freds, com ara la nevera. Barregem els ingredients, deixem reposar la massa uns minuts i la posem a la nevera.
 
Resumint: la nevera es fa servir per fermentar la massa o, dit d'una altra manera, per deixar reposar la massa durant un període llarg de temps.
 

Com utilitzar la nevera

Abans de res, cal dir que qualsevol nevera domèstica és vàlida per fer aquest repòs, ja que totes solen rondar la temperatura ideal, que és de 5 a 7°C.
 
Procediment
És ben fàcil. Quan tenim tots els ingredients mesclats, cal deixar reposar la massa a temperatura ambient. Aquest temps serà més o menys llarg segons la temperatura de la cuina. El recipient ha d'estar ben tapat.
 
Seguidament, posarem la massa a la nevera per un temps no inferior a 12 hores. Quant de temps pot estar la massa a la nevera com a màxim? Si no tens gaire experiència et recomano no passar de les 24 hores. Si ets un panarra expert i tens un bon control de la fermentació i “del seu punt”, et pots permetre fer reposos més llargs.
 
 
Tot aquest procés te l’explico al Curs Online d'Iniciació al pa sense gluten.
 
 
Però recorda: les neveres són màquines d'assecar i per això has de protegir molt bé la teva massa.
 

Avantatges d’utilitzar la nevera

 
Alguns dels avantatges són:
 
  • Un repòs llarg fa que la massa s'autobarregi i, per tant, queda més homogènia. El temps treballa per tu.


  • Però si hi ha un motiu de pes per fer servir la nevera és el següent: les masses que reposen més temps desenvolupen millor els sabors i aromes del pa. A més, augmenta el valor nutricional del pa gràcies a una llarga predigestió realitzada pels llevats.

  • Després del repòs, trauràs la massa de la nevera i serà més fàcil de treballar gràcies a la seva fermesa. L'aglutinant haurà tingut més temps per absorbir el líquid.


  • A més, és molt còmode tenir la massa a la nevera «sota control» perquè tens més llibertat per enfornar-la quan et vingui de gust. Et va millor a l'hora de dinar per aprofitar el forn calent i fer unes pizzes? O prefereixes enfornar els pans a la nit perquè has anat molt atrafegada durant el dia?
 

Conclusió

La nevera és l'invent que ha revolucionat la forneria, tant casolana com professional, així de fàcil. Ens dona tranquil·litat, comoditat, millora els nostres pans… Què més vols?
 
Et pot interessar: Millora el teu pa sense gluten amb tres tècniques senzilles.
 

Si t'ha agradat aquest article, em fas un favor? Comparteix-lo!


Si compres alguna cosa a www.oida.cat mitjançant enllaços a les nostres històries i receptes, és possible que guanyin una comissió l'autor@ del post i les impulsor@s. Això ajuda a donar suport a els nostres veïns i veïnes. Aprèn més, tu també pots incentivar el comerç local recomanant productes de la terra, i treure’t un pico mentre ho fas! www.oida.cat/impulsa. Si no, ens pots enviar una propina 😘 www.oida.cat/propulsa





Comparteix a les xarxes!
Oidà, guanya punts!! Uneix-te a la llista dels dimecres! Cada dimecres un nou missatge al WhatsApp amb notícies de productors, establiments i productes que tens més a prop teu! Si formes part de la llista participaràs en un sorteig mensual d'un val de 10 a 100 euros !!!
autor@
Jordi Bosch - Mama Fermenta

Hola! Sóc en Jordi Bosch i estic al capdavant de Mamafermenta.
Em dedico a formar particulars i empreses en l'elaboració de pa sense gluten des del 2012.
 
La meva obsessió: tot allò que fermenta.
 
Cap al 2011, després d'uns problemes de salut, vaig decidir treure el gluten de la meva vida. No vaig trigar gaire a adonar-me que el terreny que trepitjava era lleig, molt lleig: els productes sense gluten eren (encara avui) de baixa qualitat i molt cars, accentuant-se el problema en un producte bàsic: EL PA. Com podia ser tan dolent un pa?
 
Vaig decidir començar a fer-lo jo mateix i començar a investigar fent proves i tests. Els resultats els apuntava a la meva llibreta panarra. Quina farina ha aportat més esponjositat? Quina farina ha donat millor sabor? Volum? Color? Crosta?
 
Un dia vaig decidir crear www.mamafermenta.com per traslladar aquí tota aquesta informació i posar-la a disposició del navegant (entra al bloc per veure les publicacions).
 
Què significa Mamafermenta? «Mama» ve de Massa Mare i fermenta ve de fermentació. És un tribut a la màgia del ferment natural més preuat per un forner.
 
Un dia, la Núria Coll, de la revista d'alimentació saludable www.etselquemenges.cat, em va animar a explicar els meus coneixements en un taller de pa sense gluten i des de llavors he estat impartint tallers a diferents aules, entre elles:
 
La Cuina de Babette
Bonsfocs
L'ALMAZen de Dins
INS Escola Hoteleria i Turisme de Barcelona
Casal Torreblanca
Espai CuinarSA
 
Ara, amb el Boom del «gluten free», els obradors necessiten adaptar-se i formar-se per poder oferir als seus clients un producte de la qualitat que es mereixen.

Si necessites formació o assessorament no dubtis a contactar amb mi. També pots passar a l'acció per resoldre els teus dubtes sol·licitant una mentoria on t'explicaré tot el que sé sobre l'elaboració artesanal de pa sense gluten.

Articles sobre el mateix tema
Altres temàtiques
Destacats
Oli de tòfona 200 ml
Oli de tòfona 200 ml

El Rebost del Pou Calent: Oferim productes a granel de proximitat o ecològics. Al Rebost hi pots trobar pasta, llegums secs i cuits, formatges, fruits secs, espècies, conserves, vins, galetes, g...