Prefereixes que el pa sense gluten sigui saludable i ric en nutrients més que esponjós i voluminós? El pots fer tu mateix aplicant aquestes tècniques. Vegem-les!
Les dues maneres de fer un pa sense gluten saludable
Per millorar, a nivell nutricional, els teus pans sense gluten tens dos camins:
-
Afegir o modificar els ingredients que utilitzes.
-
Millorar la tècnica.
Ingredients
Com a norma general, un pa saludable està elaborat amb productes naturals i, si són ecològics, molt millor.
Però fixem-nos en les particularitats de cada ingredient:
Farines
La manera més fàcil de millorar el teu pa sense gluten és fer servir farines integrals. Oblida't dels midons i les farines refinades, que no aporten res (excepte hidrats de carboni).
Si vols un pa ric en proteïnes, afegeix aquestes farines:
-
Farina de soja
-
Farina de tramús
-
Farina de cànem
-
Farina d'ametlla
Aglutinants
I entre tots els aglutinants que conec, el més saludable és el psyllium, ja que aporta una gran quantitat de fibra i ens ajuda a regular els nostres nivells de sucre a la sang.
Sal
Fes servir sal natural sense refinar, molt més nutritiva.
Llevat
El llevat potser és l'ingredient que menys repercussió té en com de saludable és un pa. Tot i així, si vols reblar el clau, utilitza’n d’ecològic. Tingues en compte que el llevat ecològic fermenta la massa més lentament.
Llavors
Afegeix llavors a la massa. Així de fàcil. Així d’exitós. Així de nutritiu!
Una de les llavors més interessants en aquest aspecte són les llavors de carbassa, ja que ens ajuden a millorar la salut dels ossos, el cor i altres funcions corporals.
Altres llavors molt interessants pel seu perfil nutricional són: sèsam (calci), lli (omega-3) i xia (omega-3).
Però compte, cal saber com afegir llavors a les nostres masses:
Tècnica
Hi ha una tècnica ridículament fàcil d'aplicar que fa que el teu pa millori el seu perfil nutricional en 10 punts.
UTILITZA MOLT POC LLEVAT I AUGMENTA EL TEMPS DE FERMENTACIÓ.
Amb aquest sistema, deixem més temps als llevats perquè facin una mena de «predigestió», cosa que estalvia gran part de treball al nostre sistema digestiu.
Com s'aplica aquesta tècnica?
N’hem parlat moltes vegades en aquest bloc, però si encara no saps de què va, et presento el millor amic del forner: LA NEVERA.
Així és! El fred estable de la nevera és ideal per mantenir la
velocitat de fermentació a ratlla.
El pa sense gluten més saludable. Resum.
Ja saps com millorar els teus pans a nivell nutricional i fer-los més saludables.
Ara et toca decidir quina tècnica o ingredients utilitzar.
La tècnica de fer fermentacions llargues és ideal perquè millora els teus pans sense tocar els ingredients de la recepta original. I no té repercussions en el volum i l'esponjositat del pa.
En canvi, quan introdueixes farines integrals a les teves masses, és normal perdre volum (normalment l'esponjositat es manté). Això ho he comprovat en diversos tests.
Per exemple, en aquest test he vist com, afegint midons, millora el volum, mira:
T'ha agradat? Comparteix-ho!