Si convius amb un celíac has d'evitar que els aliments que menja entrin en contacte amb gluten. Aprèn a evitar la contaminació encreuada per gluten.
Què és la contaminació encreuada per gluten?
És el procés durant el qual un aliment lliure de gluten entra en contacte amb gluten.
Per tant, quan hi ha contaminació encreuada, estem convertint un aliment apte per a celíacs i celíaques en un aliment NO APTE.
I si un celíac menja un aliment NO APTE pot tenir problemes de salut més o menys greus. Així que no és un assumpte menor, atenció!
Com evitar la contaminació encreuada
Un aliment
lliure de gluten es pot «contaminar» de moltes maneres i en diferents moments de la seva vida útil.

Taula de tallar verdures i pa. Focus de contaminació creuada per gluten
Imagina que un agricultor recull una capsa de tomàquets i la posa a la furgoneta per portar-la a la botiga. Imagina que aquesta caixa és al costat d'un sac de farina ꟷde blatꟷ mig trencat. La farina podria arribar als tomàquets i convertir-los en un aliment no apte per a celíacs.
Lògicament, no és a les nostres mans controlar tot el procés de producció, transport i manipulació dels aliments que consumim (més enllà de comprar a la nostra botiga de confiança), així que passem a veure quines mesures podem prendre.
Les dues maneres d’afrontar el problema
Per evitar la contaminació encreuada per gluten tenim dues grans opcions:
-
L'opció fàcil (però cara).
Si estàs convivint amb un celíac i t'angoixa el tema de la contaminació encreuada (que després veurem com gestionar-la), tens l'opció més radical, fàcil i ràpida: ALIMENTAR-TE COM UN CELÍAC.
És així. Assegura't que a la cistella de la compra ÚNICAMENT hi entrin aliments APTES per a celíacs i t'oblidaràs de tot el que t'explicaré més endavant.
Això sí, tingues en compte que els aliments aptes per a celíacs són força més cars que els «normals».
Ho sabies? Un celíac gasta, de mitjana, 900€ més a l'any que una persona NO celíaca.
-
L'opció complicada (més barata).
Imagina: vius en una família de 5 persones i un dels membres és celíac. L'opció cara és alimentar tota la família com el celíac. Però això et sortirà car.
Aleshores optes per l'opció «entretinguda», que consisteix, ni més ni menys, en controlar la contaminació encreuada. Com es fa això? Vegem-ho.
El CONTROL comença a la cistella de la compra i segueix a la cuina.
A la compra.
Hauràs de fer la compra pensant en el celíac de la casa. Per a ell o ella hauràs de comprar aliments lliures de gluten.
Quan compris productes per a la resta de la família, t'has d'assegurar que no contaminin els productes APTES. Això pot passar amb productes no envasats, com farines a granel o qualsevol cosa que surti d'un forn (croissants, pa, ensaïmades, etc.). Per a aquest tipus de productes, és millor fer servir una bossa de la compra separada.
A la cuina.
La cuina és l’espai on es produeixen la majoria de contaminacions encreuades. Per tant, molt de compte! Vegem-ho.
Separa els aliments sense gluten dels altres.
L'ideal és que els aliments sense gluten estiguin als armaris més alts i la resta als de baix.
Les fruites i verdures, en general, solen ser aliments aptes per a celíacs; però assegura't de separar-los dels possibles «contaminants».
El primer i més important: NETEJA. Cal tenir la cuina neta i endreçada.
Si has de cuinar per duplicat, és a dir, un plat per als NO celíacs i un altre per al celíac de la casa, és molt recomanable començar pel plat celíac. Així disminuïm les probabilitats de contaminació.

Oli de fregir. Focus de contaminació creuada per gluten.
Compte amb l'oli de fregir: si has estat fregint qualsevol cosa amb gluten, després no podràs fer-lo servir per fregir aliments APTES sense gluten.
Els utensilis de fusta (culleres, espàtules, etc.) són molt porosos i difícils de netejar. Per tant, sempre poden allotjar traces de gluten. És millor evitar-los o tenir-los per duplicat (els que facis servir per cuinar aliments aptes, marca'ls).
Quan facis servir el forn: pots enfornar productes aptes i no aptes al mateix temps. Únicament hauràs de separar els aliments a diferents safates i posar l'APTE a la part superior del forn.
On trobaràs més dificultats serà a la torradora: és molt difícil de netejar i sempre hi haurà molles de pa que poden contaminar. Tens dues opcions: tenir una torradora especial i exclusiva per al pa sense gluten i una altra de «normal». O fer servir unes bosses especials que hi ha al mercat per posar-hi el pa sense gluten abans de posar-lo a la torradora.
Un altre focus de contaminació és la fusta que es fa servir per tallar el pa, molt difícil de netejar. La millor opció és tenir-la per duplicat.
Com evitar la contaminació encreuada per gluten. Conclusió.
SENTIT COMÚ. Amb aquestes dues paraules es resumeix tot.
Si convius amb un celíac ja saps de què parlo: ordre, neteja i precaució. Si apliques aquests principis, adeu a la contaminació encreuada per gluten.
Si acabes d'arribar a aquest món, no t'aclaparis, els inicis sempre són difícils. I si encara no ho has fet, passa per l'Associació de Celíacs de la teva ciutat per rebre un assessorament professional. Per la salut dels teus!