Cinc cèntims sobre el consum de conill al llarg de la història
El conill és un animal herbívor que s'alimenta de farratge, cereals verdures i fruites. Ja era a Europa durant l'època prehistòrica i és conegut que el nom d'Hispània deriva de la frase fenícia 'I-shephan-im' que significa 'terra de conills'. Els primers a criar conills per aprofitar la seva carn van ser els romans quan van arribar a la península. Aquests animalets són coneguts per excavar passatges subterranis i això és el que feien per escapar de les zones on els tenien encercats amb matolls. Cansats de perseguir conills, els romans els tancaven en recintes vigilats per centurions.
Els monjos de l'edat mitjana els van començar a criar en gàbies per a menjar. Els conills nounats no eren considerats carn i era permès incloure'ls als àpats de la Quaresma. El comerç entre continents va facilitar la introducció dels conills arreu del món, excepte l'Antàrtida. Els conills s'alimentaven del que trobaven als camps i es reproduïen ràpidament allà on anaven.
Al segle XIX, la Revolució Industrial va comportar una gran migració del món rural a les ciutats. Els camperols s'emportaven els conills perquè eren una font important d'aliment. Va ser llavors quan a alguns països com el Regne Unit, els conills van passar a ser considerats com a mascotes i van deixar de menjar la seva carn.
Segons dades d’ ASESCU (Asociación Española de Cunicultura), la Unió Europea és el segon productor mundial de carn de conill (després de la Xina), amb la major part de la producció concentrada a Espanya, França i Itàlia.
Respecte al seu consum, la Xina és el país del món on es menja més carn de conill, seguida pels països de l'àrea mediterrània, com Malta, Itàlia, Xipre, França i Espanya.
Valor nutricional de la carn de conill
La carn de conill és considerada una de les carns blanques, com la del pollastre o la del gall d’indi. T’expliquem el seu valor nutricional:
És una carn baixa en greixos i només aporta unes 132 kcal per 100 grams de producte, la qual cosa fa que el seu consum es recomani en les dietes per perdre pes.
Des del punt de vista nutricional, la carn de conill ens aporta proteïna d’alta qualitat, amb tots els aminoàcids essencials.
Conté vitamines del grup B, com la B3, B6 i B12, que intervenen en el manteniment de les defenses, la formació de cèl·lules sanguínies, el metabolisme energètic i manté en bon estar el sistema nerviós.
Pel que fa al contingut en minerals, és una carn baixa en sodi i alta en fòsfor, aportant també magnesi, ferro, zinc, seleni i potassi.
Carn de conill: beneficis per a la salut
Per les seves propietats nutricionals, la carn de conill és beneficiosa per a la nostra salut.
Una ració de conill ens aporta més del 100% de la quantitat diària recomanada de vitamina B3, gairebé el 40% de vitamina B6 i el triple de necessitats de B12.
Pel seu baix contingut en greixos, el seu consum és adequat per a les persones que pateixen d’hipercolesterolèmia. La Societat Espanyola de Nutrició Comunitària (SENC) recomana 3-4 racions a la setmana de carns magres, com la de conill.
L'alt valor biològic de les seves proteïnes fa que la carn de conill sigui especialment recomanada per als esportistes, els nens i les dones embarassades.
Tanmateix, és indicada per a les persones hipertenses, anèmiques o amb problemes de digestió, ja que és una carn baixa en sodi, amb vitamines i minerals i molt digestible.
Com que no conté àcid úric, és aconsellable per a les persones amb gota o hiperuricèmia.
Compra i conservació de la carn de conill
La carn de conill és disponible tot l'any al mercat. Podem comprar-ho sencer i obert en canal o bé en especejaments (Cuixes, espatlles, lloms i costelles) i fins i tot hamburgueses.
Un cop a casa, es pot congelar, amb les vísceres per separat, i guardar-lo uns quatre mesos. A la banda més freda de la nevera, la carn fresca de conill pot aguantar uns tres dies.
La carn de conill es pot preparar de moltes maneres. Podem cuinar-la fregida, a la graella, al forn, guisada, estofada o escabetxada. Casa molt bé amb les herbes aromàtiques o amb salses com l’allioli o una vinagreta.
Receptes amb carn de conill
Us deixem un parell de receptes senzilles, fàcils de cuinar i delicioses.
Conill a la graella
Ingredients:
●1 conill tallat a quarts
●oli d'oliva verge extra
●sal i pebre negre
●mel
Elaboració: Salpebre els quarts de conill i unta'ls amb oli i mel. Rosteix-los a la graella, donant-los la volta de tant en tant, fins que es facin del tot.
Conill amb samfaina
Ingredients:
●1 conill trossejat
●4 tomàquets madurs
●2 albergínies
●2 carabassons
●2 grans d'all
●1 fulla de llorer
●Oli d'oliva verge extra
●Sal i pebre negre
●Pebre vermell
Elaboració: Salpebre el conill i afegeix una mica de pebre vermell. Enrosseix els trossos de conill fins que agafin color i reserva'ls. A la mateixa cassola, sofregeix els dos grans d'all i retira'ls. Mentrestant, talla les verdures a daus i les vas coent en el mateix oli. Primer el pebrot, tot seguit el carabassó i, al cap d'un parell de voltes, l'albergínia. Quan tot sigui gairebé tendre, afegeix el tomàquet trossejat i la fulla de llorer. Posa-hi sal i tapa a foc baix. Quan el tomàquet comenci a canviar de color, afegeix el conill reservat i deixa-ho coure tot junt fins que el conill sigui tou.
Com hem explicat, la carn de conill és sana, nutritiva i saborosa. Malgrat això, el seu consum ha anat de baixa des de l'any 2015. Els sectors més joves són els que menys en consumeixen, malgrat les noves presentacions en forma de salsitxes o hamburgueses i la facilitat de preparació de moltes de les receptes. El consum per càpita a penes supera el quilogram per habitant i any enfront dels dotze quilos de pollastre o als tretze de boví, segons les dades del Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació. Tot un repte per als professionals de la cunicultura que ha de fer arribar als consumidors informació veraç i atractiva que estimuli el consum d'una de les carns més sanes del mercat amb una producció respectuosa amb el medi ambient i el benestar animal.
Sóc un granger i comercialitzo els meus conills. Plats cuinats a baixa temperatura, envasats al buit i pasteuritzats .
Els productes estan tots fets amb productes naturals del mercat i sense con...
Em dic Nadine Campos i sóc creadora de continguts. Vitalista i curiosa, mai paro quieta. He estudiat i treballat en àmbits diversos. També les meves aficions són variades: escriure, llegir, dibuixar, cuinar i practicar Pilates, entre altres.
Escric des de sempre i tinc diversos blogs on publico relats, reflexions i textos divulgatius de temes que em semblen interessants.
Sóc diplomada en Graduat Social i també m'he format en l'àmbit de les teràpies manuals i la nutrició.
Quan la vida em va voltejar com a un mitjó, vaig decidir emprendre i fer de la meva passió, la meva professió. Era el moment. Tenia el bagatge, l'experiència vital i la millor lliçó: res és segur i tot és possible.
Actualment col·laboro amb agències de màrqueting i publicitat i amb empreses amb interessos molt diversos, descobrint cada dia coses noves sobre els temes dels quals escric.
Un desig: un bagul de temps infinit per a no deixar mai d'aprendre.
Cultivem, recolecten, assequem i transformem plantes medicinals i aromà tiques de manera artesanal. Tenim una hectà rea de cultiu en ecològic a Araós (Pallars Sobirà ) a 1000 metres d'alÃ...