Ens aixequem pel matí i anem al bany. Obrim l’aixeta per rentar-nos la cara i espavilar-nos o directament entrem a la dutxa. Tot seguit, entrem a la cuina i agafem la botella d’aigua per omplir la cafetera.
Aquesta rutina és semblant a la de moltes persones cada dia. A Catalunya, la despesa familiar d’aigua embotellada es va incrementar un 10% de l’any 2015 al 2019, segons dades de
l’informe “El valor del agua en España en datos” i és un mercat en alça.
És millor beure aigua embotellada o aigua de l’aixeta? Em parlem en aquest article.
El consum d’aigua embotellada
Hi ha situacions en què no tenim més remei que utilitzar aigua embotellada quan estem fora de casa. Encara que existeixen solucions molt pràctiques per a portar aigua damunt, com les ampolles reutilitzables, solem agafar la típica ampolleta de plàstic per a portar en la bossa o la motxilla o, directament quan ens entra la set, comprem una ampolla en un supermercat o en una màquina expenedora.
No obstant això, són moltes les llars en què l'aigua embotellada, en ampolles o garrafes, s'utilitza diàriament com a aigua de boca.
Els motius que s'addueixen principalment són el sabor de l'aigua de l'aixeta i la desconfiança cap a la qualitat d'aquesta, moltes vegades qüestionada per aquest sabor que els fa dubtar.
Tanmateix, el millor sabor que s'aprecia moltes vegades en l'aigua embotellada no ens ha de fer oblidar dues qüestions importants que hem de valorar: la salut i l'economia.
Pot ser que l'aigua de moltes de les marques que l'embotellen tingui una composició i qualitat exquisides, però ve continguda en plàstic i això no és gens sa per la nostra salut i pel medi ambient.
-
L’any 2018, Orb Media i un grup de recerca de la Universitat Estatal de Nova York va dur a terme un estudi on van analitzar 250 ampolles d’aigua d’onze marques conegudes en diferents localitzacions distribuïdes per nou països. El resultat va ser la troballa de 10,4 partícules de microplàstics per litre en el 90% de les mostres estudiades. El més preocupant és que tot indica que els microplàstics provenen d’errades en el procés d’envasat o de la pròpia degradació dels envasos.
-
D'altra banda, també és rellevant el cost que suposa per a les famílies que opten per beure sempre aigua embotellada a casa. La Comissió Europea estableix el cost d’un litre d’aigua de l’aixeta al voltant de 0,002 euros, mentre que el preu d’un litre d’aigua embotellada oscil·la entre els 1,5 i els 4 euros segons la marca i el lloc on s’adquireixi.
L’impacte mediambiental del consum d’aigua embotellada
Més enllà dels efectes que puguin tenir els microplàstics en la nostra salut, molts d’ells encara desconeguts a llarg termini, el que és innegable és la degradació mediambiental que genera el gran consum d’aigua embotellada:
-
Consum d’energia en l’embotellament, embalatge i transport.
-
Despesa energètica en la producció de les ampolles de plàstic. Per fabricar una ampolla de 50 cl es fan servir 3 litres d’aigua.
-
La producció de cada litre d’aigua embotellada pot arribar a generar 600 vegades més de diòxid de carboni que un litre d’aigua de l’aixeta.
-
La quantitat d’ampolles de plàstic d’aigua embotellada que no es reciclen correctament ja constitueix un greu problema de contaminació als rius i els mars, com les illes formades per residus plàstics.
-
Per altra banda, moltes d’aquestes ampolles són incinerades i en aquest procés s’alliberen components molt perjudicials per a la salut com les dioxines i els furans, entre d’altres substàncies químiques. És important tenir en compte que ni tant sols es coneixen tots els components dels plàstics.
Quina és la millor aigua per consumir a les llars
La qualitat de l'aigua potable que surt de les nostres aixetes està sotmesa als paràmetres que marquen les normatives catalana, espanyola i europea en aquesta matèria.
Segons explica l'Agència de Salut Pública de Catalunya, són tres els estaments competents i responsables del subministrament de les
aigües de consum humà: les entitats gestores del subministrament, els ajuntaments i el Departament de Salut.
Al nostre país, l'aigua és depurada, potabilitzada i distribuïda sota rigorosos i contínues anàlisis i exàmens de qualitat que aconsegueixen un control sanitari molt superior al que passen les aigües embotellades i ens garanteixen que és una aigua sana i bevible.
No obstant, a moltes persones els preocupa la presència d'alguns components que s'utilitzen en el tractament i desinfecció de l'aigua, com per exemple el clor, o fins i tot, el contingut de metalls pesants o pesticides que s'hagin filtrat al subsòl i restes de fàrmacs resistents als tractaments que es porten a terme a les plantes potabilitzadores.
Una opció vàlida per estar tranquils és fer ús d’un dels diversos sistemes de filtratge existents com els filtres de carbó actiu per a les aixetes, les gerres filtradores (millor si són de vidre) o els sistemes d’osmosi inversa. A més també serveixen per acabar amb qualsevol olor o sabor que ens pugui desagradar.
L’aigua és un element clau per a la vida, la nostra i la del planeta i a la gran majoria dels pobles i ciutats és possible fer-ho de forma més econòmica, còmoda, saludable i sostenible.
Referències: