La teva veu
Jordi Bosch - Mama Fermenta
Laura Crosas Gonzalez
Oidà!
L'Encaix Espai de joc
Receptes Express
Nadine Campos
Rete Demos
Formatgeria Mas d'Eroles
Carme Pla Sancho
Eco Agricultura MARJALA
Laura Solans
Associació Manou
Ton Rimbau
Horta de la Tuka
peix a casa
Mas Jalech
Reeducant les violències
Casa Bella natura
EcoBoulevard
Comarques al plat - Jo cuino en català
La Circular
El Rinclowncito
Xevi Gonzalez
CataNostrum
NO ÉS MÀGIA ÉS CUINA
Daniele Dibitonto
Peixateries La Garriga
Yolanda - La Perla Selecta
Molí de les Tinalles
Elisenda Soler
Món Ferment
11 gener 2023 · 2562
autor@
Nadine Campos




Aigua: de l'aixeta o embotellada

Ens aixequem pel matí i anem al bany. Obrim l’aixeta per rentar-nos la cara i espavilar-nos o directament entrem a la dutxa. Tot seguit, entrem a la cuina i agafem la botella d’aigua per omplir la cafetera.

Aquesta rutina és semblant a la de moltes persones cada dia. A Catalunya, la despesa familiar d’aigua embotellada es va incrementar un 10% de l’any 2015 al 2019, segons dades de l’informe “El valor del agua en España en datos” i és un mercat en alça. 
 
És millor beure aigua embotellada o aigua de l’aixeta? Em parlem en aquest article.
 

El consum d’aigua embotellada

Hi ha situacions en què no tenim més remei que utilitzar aigua embotellada quan estem fora de casa. Encara que existeixen solucions molt pràctiques per a portar aigua damunt, com les ampolles reutilitzables, solem agafar la típica ampolleta de plàstic per a portar en la bossa o la motxilla o, directament quan ens entra la set, comprem una ampolla en un supermercat o en una màquina expenedora.
 
No obstant això, són moltes les llars en què l'aigua embotellada, en ampolles o garrafes, s'utilitza diàriament com a aigua de boca.
 
Els motius que s'addueixen principalment són el sabor de l'aigua de l'aixeta i la desconfiança cap a la qualitat d'aquesta, moltes vegades qüestionada per aquest sabor que els fa dubtar.
 
Tanmateix, el millor sabor que s'aprecia moltes vegades en l'aigua embotellada no ens ha de fer oblidar dues qüestions importants que hem de valorar: la salut i l'economia.
 
Pot ser que l'aigua de moltes de les marques que l'embotellen tingui una composició i qualitat exquisides, però ve continguda en plàstic i això no és gens sa per la nostra salut i pel medi ambient. 
 
  • L’any 2018, Orb Media i un grup de recerca de la Universitat Estatal de Nova York va dur a terme un estudi on van analitzar 250 ampolles d’aigua d’onze marques conegudes en diferents localitzacions distribuïdes per nou països. El resultat va ser la troballa de 10,4 partícules de microplàstics per litre en el 90% de les mostres estudiades. El més preocupant és que tot indica que els microplàstics provenen d’errades en el procés d’envasat o de la pròpia degradació dels envasos.
  • D'altra banda, també és rellevant el cost que suposa per a les famílies que opten per beure sempre aigua embotellada a casa. La Comissió Europea estableix el cost d’un litre d’aigua de l’aixeta al voltant de 0,002 euros, mentre que el preu d’un litre d’aigua embotellada oscil·la entre els 1,5 i els 4 euros segons la marca i el lloc on s’adquireixi. 

L’impacte mediambiental del consum d’aigua embotellada

Més enllà dels efectes que puguin tenir els microplàstics en la nostra salut, molts d’ells encara desconeguts a llarg termini, el que és innegable és la degradació mediambiental que genera el gran consum d’aigua embotellada:
 
  • Consum  d’energia en l’embotellament, embalatge i transport.
  • Despesa energètica en la producció de les ampolles de plàstic. Per fabricar una ampolla de 50 cl es fan servir 3 litres d’aigua.

 
  • La producció de cada litre d’aigua  embotellada pot arribar a generar 600 vegades més de diòxid de carboni que un litre d’aigua de l’aixeta.  
  • La quantitat d’ampolles de plàstic d’aigua embotellada que no es reciclen correctament ja constitueix un greu problema de contaminació als rius i els mars, com les illes formades per residus plàstics.
  • Per altra banda, moltes d’aquestes ampolles són incinerades i en aquest procés s’alliberen components molt perjudicials per a la salut com les dioxines i els furans, entre d’altres substàncies químiques. És important tenir en compte que ni tant sols es coneixen tots els components dels plàstics.


Quina és la millor aigua per consumir a les llars

La qualitat de l'aigua potable que surt de les nostres aixetes està sotmesa als paràmetres que marquen les normatives catalana, espanyola i europea en aquesta matèria.
 
Segons explica l'Agència de Salut Pública de Catalunya, són tres els estaments competents i responsables del subministrament de les aigües de consum humà: les entitats gestores del subministrament, els ajuntaments i el Departament de Salut. 
 
 Al nostre país, l'aigua és depurada, potabilitzada i distribuïda sota rigorosos i contínues anàlisis i exàmens de qualitat que aconsegueixen un control sanitari molt superior al que passen les aigües embotellades i ens garanteixen que és una aigua sana i bevible. 

 

 
 
No obstant, a moltes persones els preocupa la presència d'alguns components que s'utilitzen en el tractament i desinfecció de l'aigua, com per exemple el clor, o fins i tot, el contingut de metalls pesants o pesticides que s'hagin filtrat al subsòl i restes de fàrmacs resistents als tractaments que es porten a terme a les plantes potabilitzadores.
 
Una opció vàlida per estar tranquils és fer ús d’un dels diversos sistemes de filtratge existents com els filtres de carbó actiu per a les aixetes, les gerres filtradores (millor si són de vidre) o els sistemes d’osmosi inversa. A més també serveixen per acabar amb qualsevol olor o sabor que ens pugui desagradar.
 
L’aigua és un element clau per a la vida, la nostra i la del planeta i a la gran majoria dels pobles i ciutats és possible fer-ho de forma més econòmica, còmoda, saludable i sostenible.
 

Referències:
https://consumconscient.rezero.cat/tan-clar-com-laigua/
https://www.sostenible.cat/opinio/beure-aigua-de-laixeta-facil-saludable-i-sostenible
https://val-ocio.levante-emv.com/vida-y-estilo/salud/2021/06/03/agua-grifo-embotellada-pros-contras-tuawa-52587298.html
https://www.segre.com/noticies/guia/2022/03/21/es_millor_beure_aigua_aixeta_comprar_embotellada_165288_1111.html
https://www.rac1.cat/societat/20211215/4103727935929/millor-aigua-beure-casa-aixeta-embotellada-filtrada-mineral-mariana-arostegui-microplastics-plom-metalls-pesants.html
https://diumenge.ara.cat/diumenge/aigua-embotellada-aigua-aixeta_1_2613658.html
https://ethic.es/2019/06/agua-embotellada-vs-del-grifo-cual-es-mejor/#:~:text=Adem%C3%A1s%2C%20el%20precio%20es%20otra,decir%2C%20500%20veces%20su%20valor.
 


Si compres alguna cosa a www.oida.cat mitjançant enllaços a les nostres històries i receptes, és possible que guanyin una comissió l'autor@ del post i les impulsor@s. Això ajuda a donar suport a els nostres veïns i veïnes. Aprèn més, tu també pots incentivar el comerç local recomanant productes de la terra, i treure’t un pico mentre ho fas! www.oida.cat/impulsa. Si no, ens pots enviar una propina 😘 www.oida.cat/propulsa





Comparteix a les xarxes!
Oidà, guanya punts!! Uneix-te a la llista dels dimecres! Cada dimecres un nou missatge al WhatsApp amb notícies de productors, establiments i productes que tens més a prop teu! Si formes part de la llista participaràs en un sorteig mensual d'un val de 10 a 100 euros !!!
autor@
Nadine Campos

Em dic Nadine Campos i sóc creadora de continguts. Vitalista i curiosa, mai paro quieta. He estudiat i treballat en àmbits diversos. També les meves aficions són variades: escriure, llegir, dibuixar, cuinar i practicar Pilates, entre altres.

Escric des de sempre i tinc diversos blogs on publico relats, reflexions i textos divulgatius de temes que em semblen interessants.
Sóc diplomada en Graduat Social i també m'he format en l'àmbit de les teràpies manuals i la nutrició.

Quan la vida em va voltejar com a un mitjó, vaig decidir emprendre i fer de la meva passió, la meva professió. Era el moment. Tenia el bagatge, l'experiència vital i la millor lliçó: res és segur i tot és possible.

Actualment col·laboro amb agències de màrqueting i publicitat i amb empreses amb interessos molt diversos, descobrint cada dia coses noves sobre els temes dels quals escric.

Un desig: un bagul de temps infinit per a no deixar mai d'aprendre.

Articles sobre el mateix tema
Altres temàtiques
Destacats
Ous ecològics XL
Ous ecològics XL

El Rebost del Pou Calent: Oferim productes a granel de proximitat o ecològics. Al Rebost hi pots trobar pasta, llegums secs i cuits, formatges, fruits secs, espècies, conserves, vins, galetes, g...