La teva veu
Xevi Gonz...
Oidà!
La Circula...
Laura Cros...
Molí de l...
Yolanda - ...
Jordi Bosc...
El Rinclow...
Nadine Cam...
NO ÉS MÀ...
Elisenda S...
Mas Jalech
Laura Sola...
Món Ferme...
Marina Mir...
BonaTerra
Albert «C...
Mel dels E...
Peixaterie...
La Vegana ...
Carme Peir...
Llibreria ...
21 novembre 2022 · 210
autor@
Laura Crosas Gonzalez
Dietista i Nutricionista
ALIMENTACIÓ COMPLEMENTÀRIA

El període d’alimentació complementària, diversificada o de deslletament comença aproximadament a partir dels 6 mesos del nadó quan aquest, segons la ESPGHAN (European Society for Pediatric Gastroenterology, Hepatology and Nutrition), no arriba a cobrir totes les seves necessitats nutricionals exclusivament amb l’aport de llet, ja sigui materna o artificial. Per tant, és el temps en el qual es segueix oferint lactància però s’acompanya de la introducció progressiva de nous aliments sòlids o semisòlids fins assolir una alimentació similar a la de la resta de la família. 
 
És un procés important que a més d’assegurar un bon creixement i estat nutricional, ajuda a adquirir hàbits alimentaris saludables per a futures etapes com la infància, l’adolescència o l’edat adulta. Els signes que indiquen que el bebè està preparat per iniciar la introducció de nous aliments són la pèrdua del reflex d’extrusió (no empeny els aliments cap a fora amb la llengua quan se l’hi acosten a la boca), es manté ben assegut, mostra desitjos de participar als menjars i intenta posar-se’ls a la boca, apareixen les primeres dents i, per tant, el sistema digestiu ha madurat i sap dir que no o mostrar amb gestos que té gana o està saciat. És important fer aquesta presentació d’aliments nous un per un i amb un cert ordre: separant 1-2 dies els aliments poc al·lèrgics i 3-5 dies els més al·lèrgens. Fins als 12 mesos es presenten els cereals complets, les fruites, les hortalisses, el llegum, els ous, la carn, el pollastre, el peix i l’oli d’oliva verge extra; evitant fins a l’any consumir verdures de fulla verda i remolatxa i de l’1 als 3 anys no més d’una ració al dia. També cal prescindir de l’ús de la sal fins a l’any i substituir-la per herbes aromàtiques o espècies. No consumir peixos grans per la presència de mercuri fins als 3 anys i tampoc la carn de caça;  evitar el marisc i el cap de crustacis i les tortitas o les begudes d’arròs sobretot integrals. Tampoc es recomana oferir productes ensucrats, edulcorats o superflus per evitar risc a patologies ni mel per risc a intoxicació. Els lactis i derivats es poden introduir a partir dels 10 mesos i cal cuinar bé la carn, els ous i els lactis. Finalment, cal vigilar amb els aliments amb risc d’asfíxia com el raïm, les cireres, els fruits secs sencers o trossos grans de poma crua o pastanaga. 

 
El període de diversificació alimentària o alimentació complementaria és un moment clau a la vida de l’infant per assegurar el seu bon desenvolupament, relació amb el menjar i adquisició de bons hàbits saludables i sostenibles. Per aquest motiu, caldrà donar un bon exemple a taula i assegurar un entorn relaxat i agradable al moment dels àpats.    


Si compres alguna cosa a www.oida.cat mitjançant enllaços a les nostres històries i receptes, és possible que guanyin una comissió l'autor@ del post i les impulsor@s. Això ajuda a donar suport a els nostres veïns i veïnes. Aprèn més, tu també pots incentivar el comerç local recomanant productes de la terra, i treure’t un pico mentre ho fas! www.oida.cat/impulsa. Si no, ens pots enviar una propina 😘 www.oida.cat/propulsa

Comparteix a les xarxes!
Oidà, guanya punts!! Uneix-te a la llista dels dimecres! Cada dimecres un nou missatge al WhatsApp amb notícies de productors, establiments i productes que tens més a prop teu! Si formes part de la llista participaràs en un sorteig mensual d'un val de 10 a 100 euros!
autor@
Laura Crosas Gonzalez
Dietista i Nutricionista

Sóc la Laura Crosas Gonzalez, Diplomada en Nutrició Humana i Dietètica per la Universitat de Barcelona amb extensió Universitària de Nutrició Esportiva. Titulada en Naturopatia per la IFP Sanitaria Roger de Llúria i especialitzada en patologies digestives, sobrepès i obesitat. Des de fa més de 10 anys treballo a l’Herboristeria i Dietètica Salus de la Garriga on actualment també passo consulta.
Amb el contingut del bloc, pretenc promoure una alimentació i hàbits saludables que millorin la qualitat de vida de les persones i compartir la meva passió i coneixement sobre la nutrició, la cuina i aquells aliments dels que ens proveeix la terra.

Articles sobre el mateix tema
Altres temàtiques
Destacats
Xai de ramat o d’engreix
Xai de ramat o d’engreix

Aniol SL: Xai Ecològic criat dins el Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa, al terme d'Olot. Segells CCPAE i Fet al Parc. El nostre ramat d'ovella ripollesa té una de les millors p...