La teva veu
Jordi Bosch - Mama Fermenta
Laura Crosas Gonzalez
Oidà!
L'Encaix Espai de joc
Receptes Express
Nadine Campos
Rete Demos
Formatgeria Mas d'Eroles
Carme Pla Sancho
Eco Agricultura MARJALA
Laura Solans
Associació Manou
Ton Rimbau
Horta de la Tuka
peix a casa
Mas Jalech
Reeducant les violències
Casa Bella natura
EcoBoulevard
Comarques al plat - Jo cuino en català
La Circular
El Rinclowncito
Xevi Gonzalez
CataNostrum
NO ÉS MÀGIA ÉS CUINA
Daniele Dibitonto
Peixateries La Garriga
Yolanda - La Perla Selecta
Molí de les Tinalles
Elisenda Soler
Món Ferment
23 novembre 2022 · 781
autor@
Jordi Bosch - Mama Fermenta




6 errors que comets en la teva dieta sense gluten

Portar una dieta lliure de gluten descontrolada et pot portar a cometre alguns errors. En aquest article veurem els 6 errors més comuns en aquest tipus de dietes.
 

Ningú neix ensenyat.

Al món hi ha 70 milions de persones celíaques. N’ets una? Pren nota.
 
Potser t'han diagnosticat de celiaquia fa poc i estàs una mica espantada sobre allò que et ve a sobre. O potser ets celíaca de fa temps i has agafat alguns costums «poc saludables». Ningú neix ensenyat!
 
En tots dos casos t’anirà bé conèixer els errors que més es cometen en una dieta lliure de gluten. Eviteu-los! Per la teva salut!
 

Els 6 errors de les dietes sense gluten.

1️⃣    Començar una dieta sense gluten sense fer els deures.

Aquest és l’error que cometen els impacients. Quan tens un examen t'has de preparar, oi? Doncs començar a alimentar-se sense gluten és com un examen: cal estudiar abans. Així que ves a Google i informa't de temes com:
 
  • Quins productes són lliures de gluten en el seu estat natural?
  • Com s'etiqueten els productes que contenen gluten?
  • Hi ha una associació de celíacs a prop del teu lloc de residència? Passa-hi i demana informació!
  • Quins són els punts clau en la nutrició d’una persona amb celiaquia?
En resum: CAL ESTAR INFORMAT.


estudiant per a ser celíac

 

2️⃣    Menges massa ultraprocessats.

Quan comences en aquest món gluten-free t'adones que «hi ha opcions». Hi ha pa sense gluten, galetes sense gluten, magdalenes sense gluten, hi ha de tot! I penses «encara sort, tot i que el preu estigui pels núvols, HI HA DE TOT».
 
I és veritat, avui dia pots trobar qualsevol aliment amb la seva etiqueta «Sense gluten». Però «Sense gluten» no vol dir SA. Fixa't en els ingredients dels productes ultraprocessats sense gluten. Estan plens de sucre i additius que afecten greument la teva salut.
 
Deixa de menjar aquests productes ultraprocessats i comença a ALIMENTAR-TE de veritat: cereals integrals, pseudocereals, fruita, verdura, llegums
 

3️⃣    T'has oblidat del gluten no alimentari.

Un altre error habitual: pensar únicament en els aliments i oblidar-se de tota la resta.
 
T’ho creguis o no, és possible que els teus productes d'higiene no siguin totalment lliures de gluten. Productes com la pasta de dents, el llapis o el bàlsam labial, els suplements nutricionals i certs medicaments poden contenir gluten.
 
Llegeix amb atenció les etiquetes d'aquests productes per no endur-te sorpreses.
 

4️⃣   No dediques temps a llegir les etiquetes.

La normativa, almenys a Espanya, és molt clara: SI UN ALIMENT ENVASAT CONTÉ GLUTEN, cal advertir-ho degudament.



 
 
Sobre això: L'etiquetatge dels aliments sense gluten a Espanya.
 
Per tant, si comets l'error de no llegir les etiquetes dels aliments, estàs posant en joc la teva salut.
 
A més, cal estar al dia de les alertes alimentàries per contaminació encreuada. Això és: quan un producte, previsiblement sense gluten, es contamina amb gluten durant la seva producció, i és detectat, s'emet una alerta alimentària indicant el lot afectat.
 
Per estar al dia d'aquestes alertes, segueix el Twitter de l'Associació de Celíacs de referència.
 

5️⃣    El teu fill és celíac i juga amb plastilina?

Un error que cometen alguns pares és comprar joguines als seus fills celíacs sense abans llegir-ne les etiquetes.
 
Els nens es posen qualsevol cosa a la boca!
 
Un clàssic és la plastilina. Algunes marques, com ara Play Doh, poden contenir traces de gluten.
 

6️⃣    Fiar-te dels venedors. Error!

La majoria de dependents no tenen ni idea del que és una dieta lliure de gluten. I ells no en tenen la culpa, haurien d'estar formats per la seva empresa! Quantes vegades he sentit que «l'espelta no té gluten»!
 
Fiar-te dels dependents és un error, tret que vagis a botigues especialitzades.
 
Has d’estar informat al 100% del que pots o no pots menjar, no deixis la teva salut a les mans dels altres.
 

6 errors que comets en la teva dieta sense gluten. Conclusió.

Hi ha altres errors, com ara: creure que la civada no té gluten (tot i que n'hi ha de certificada sense gluten). Però en aquest article m'he centrat en els 6 errors més comuns que pot cometre una persona celíaca.
 
Si has estat cometent algun dels errors esmentats, ara és moment de rectificar!




Curs iniciació al pa sense gluten

 


Si compres alguna cosa a www.oida.cat mitjançant enllaços a les nostres històries i receptes, és possible que guanyin una comissió l'autor@ del post i les impulsor@s. Això ajuda a donar suport a els nostres veïns i veïnes. Aprèn més, tu també pots incentivar el comerç local recomanant productes de la terra, i treure’t un pico mentre ho fas! www.oida.cat/impulsa. Si no, ens pots enviar una propina 😘 www.oida.cat/propulsa





Comparteix a les xarxes!
Oidà, guanya punts!! Uneix-te a la llista dels dimecres! Cada dimecres un nou missatge al WhatsApp amb notícies de productors, establiments i productes que tens més a prop teu! Si formes part de la llista participaràs en un sorteig mensual d'un val de 10 a 100 euros !!!
autor@
Jordi Bosch - Mama Fermenta

Hola! Sóc en Jordi Bosch i estic al capdavant de Mamafermenta.
Em dedico a formar particulars i empreses en l'elaboració de pa sense gluten des del 2012.
 
La meva obsessió: tot allò que fermenta.
 
Cap al 2011, després d'uns problemes de salut, vaig decidir treure el gluten de la meva vida. No vaig trigar gaire a adonar-me que el terreny que trepitjava era lleig, molt lleig: els productes sense gluten eren (encara avui) de baixa qualitat i molt cars, accentuant-se el problema en un producte bàsic: EL PA. Com podia ser tan dolent un pa?
 
Vaig decidir començar a fer-lo jo mateix i començar a investigar fent proves i tests. Els resultats els apuntava a la meva llibreta panarra. Quina farina ha aportat més esponjositat? Quina farina ha donat millor sabor? Volum? Color? Crosta?
 
Un dia vaig decidir crear www.mamafermenta.com per traslladar aquí tota aquesta informació i posar-la a disposició del navegant (entra al bloc per veure les publicacions).
 
Què significa Mamafermenta? «Mama» ve de Massa Mare i fermenta ve de fermentació. És un tribut a la màgia del ferment natural més preuat per un forner.
 
Un dia, la Núria Coll, de la revista d'alimentació saludable www.etselquemenges.cat, em va animar a explicar els meus coneixements en un taller de pa sense gluten i des de llavors he estat impartint tallers a diferents aules, entre elles:
 
La Cuina de Babette
Bonsfocs
L'ALMAZen de Dins
INS Escola Hoteleria i Turisme de Barcelona
Casal Torreblanca
Espai CuinarSA
 
Ara, amb el Boom del «gluten free», els obradors necessiten adaptar-se i formar-se per poder oferir als seus clients un producte de la qualitat que es mereixen.

Si necessites formació o assessorament no dubtis a contactar amb mi. També pots passar a l'acció per resoldre els teus dubtes sol·licitant una mentoria on t'explicaré tot el que sé sobre l'elaboració artesanal de pa sense gluten.

Articles sobre el mateix tema
Altres temàtiques
Destacats
Ous ecològics XL
Ous ecològics XL

El Rebost del Pou Calent: Oferim productes a granel de proximitat o ecològics. Al Rebost hi pots trobar pasta, llegums secs i cuits, formatges, fruits secs, espècies, conserves, vins, galetes, g...