Una de les verdures més populars, sobretot arreu del mediterrani d’on és originari, és sens dubte el brócoli. Molt relacionat amb l’alimentació saludable tant per aportar molts beneficis a l’organisme, com pel seu sabor suau i agradable, com per la seva versatilitat a la cuina.
El brócoli, Brassica oleracea var. italica, és una crucífera i, igual que la resta de la família com les cols o les coliflors, és dels mesos de més fred, tot i que es pot allargar ben bé fins finals de primavera, principis d’estiu. És una de les verdures més preuades pel seu alt contingut nutricional tant de vitamines i minerals com d’altres components que el fan d’allò més interessant. Aporta poques calories i hidrats de carboni i en canvi és font de fibra i proteïnes. Conté antioxidants com els betacarotens i la vitamina C, entre d’altres, que a més de combatre els radicals lliure, també ajudarà en l’absorció del ferro i a assegurar un bon funcionament del sistema immunitari, de la pell, de la vista i de les mucoses. També és ric en àcid fòlic i vitamines del grup B, importants en l’embaràs i pel sistema nerviós; i en potassi, calci i ferro, que ajudaran a mantenir un bon estat musculoesquelètic, a regular la tensió arterial i a prevenir l’anèmia ferropènica. Finalment, cal destacar els compostos rics en sofre que caracteritzen el gust i l’aroma d’aquesta verdura, milloren el funcionament del fetge i ajuden a prevenir certes patologies. En canvi, en cas de patir hipotiroïdisme, al afectar al funcionament de la glàndula tiroidea cal no abusar-ne.
Si en voleu aprofitar tots els seus beneficis, és interessant que no el cuineu massa, un màxim de 10-15min. Al vapor i amanit amb oli d’oliva verge extra, suc de llimona o espècies. O bé al forn amb sèsam o formatge ratllat per sobre. Si us provoca moltes flatulències podeu provar d’afegir alguna herba aromàtica carminativa com el comí o el fonoll. No menyspreeu el tronc, peleu-lo, talleu-lo i cuineu-lo, que també conté molts minerals. Combina perfecte amb qualsevol cereal i llegum, amb d’altres verdures com la pastanaga, la ceba o la carbassa, o bé com a ingredient principal d’un plat o guarnició de proteïnes animals. De fet, també queda d’allò més bé en sopes i cremes o fins i tot en batuts verds.
Gaudeix d’aquesta verdura de color verd en forma d’arbrets que fa goig tant al plat com al paladar.