La teva veu
mel el remei
Jordi Bosch - Mama Fermenta
Laura Solans
Formatgeria Mas d'Eroles
Clot de les Soleres
Oidà!
Nadine Campos
Avui Sortim
Molí de les Tinalles
Laura Crosas Gonzalez
L'Encaix Espai de joc
Receptes Express
Rete Demos
Carme Pla Sancho
Eco Agricultura MARJALA
Associació Manou
Ton Rimbau
Horta de la Tuka
peix a casa
Mas Jalech
Reeducant les violències
Casa Bella natura
EcoBoulevard
Comarques al plat - Jo cuino en català
La Circular
El Rinclowncito
Xevi Gonzalez
CataNostrum
NO ÉS MÀGIA ÉS CUINA
Daniele Dibitonto
Peixateries La Garriga
Yolanda - La Perla Selecta
Elisenda Soler
Món Ferment
21 desembre 2023 · 734
autor@
Laura Solans




7 consells per un Nadal més sostenible

Nadal és una de les èpoques més boniques de l’any on hi ha retrobaments, il·lusió i molts àpats en família. Ara bé, també té una cara fosca: la fal·lera consumista que ha anat despertant en aquests últims anys i que ens impulsa a comprar cada cop més. Si ets dels que gaudeix celebrant les festes nadalenques, però et preocupa el medi ambient i vols aconseguir un Nadal més sostenible, aquí tens 7 consells que poden ajudar-te a aconseguir-ho.
 

1 | Prioritza la compra de productes locals

El consum de productes de proximitat no només redueix l'empremta de carboni – ja que comporta menys despesa de transport –, sinó que també impulsa l'economia local. Aquest Nadal, omple el teu rebost amb delícies locals, tria joguines artesanals o de segona mà i decora amb elements naturals de la teva zona.
 
Et pot interessar: Què són i per què has de consumir productes de proximitat?
 

2 | Aposta per una il·luminació eficient

Nadal sense llums, no és Nadal. Ara bé, no cal comprar llums ni gastar-te una fortuna en il·luminació. Si vols decorar amb elements lluminosos, escull llums LED o de baix consum, que consumeixen fins a un 90% menys i duren molt més que les bombetes convencionals. Fent aquests canvis, pots reduir la factura elèctrica i, de retruc, el teu impacte ambiental.
 

3 | Evita l’ús de plàstic a taula

En aquestes dates s’incrementen els menjars en grup, i a vegades, s’opta per utilitzar vaixelles i coberts d’un sol ús. Evita els plàstics d'un sol ús en els teus àpats nadalencs. Opta per una vaixella reutilitzable, tovallons de roba i coberts tradicionals, aportant elegància i sostenibilitat a la teva taula.
 

4 | Decora amb ornaments reciclats

Per a la decoració, opta per reutilitzar materials i crear ornaments únics, només has de deixar fluir la teva imaginació. A més, aquest consell també el pots aplicar per embolicar els regals amb personalitat.
 

5 | Planifica la compra

El malbaratament i les compres impulsives es poden evitar d’una manera molt senzilla: planifica la compra. Fes una llista del menú de cada dinar i sopar, comprova els aliments que ja tens al rebost, apunta els ingredients que necessites i verifica el pressupost que tens. D’aquesta manera, compraràs de forma més conscient i estalviaràs diners.
 

6 | Aprofita el menjar sobrant

Segons l’Organització de les Nacions Unides per a l’Alimentació i l’Agricultura, vora un terç dels aliments produïts pel consum humà es malgasten cada any. Només a Catalunya, es malbaraten més de 260.000 tones d’aliments cada any. Per evitar-ho, calcula les quantitats quan preparis els àpats i sigues raonable amb les porcions. Pensa que la sensació de sacietat arriba una estona després de menjar! Si sobra menjar, omple una carmanyola amb les sobres, congela-les o utilitza-les per elaborar una altra recepta.
 
Et pot interessar: No llencis menjar: 8 idees per evitar el malbaratament alimentari
 

7 | No t’oblidis de reciclar

En aquesta època de l’any, la generació de residus augmenta significativament. Per això, hem d’intentar minimitzar les deixalles que acaben en abocadors o incineradores i llençar els vidres, papers i plàstics on els correspon perquè es puguin reutilitzar. Recorda que l’oli també es pot reciclar i que els electrodomèstics i aparells electrònics s’han de portar a la deixalleria.
 
 
 
BIBLIOGRAFIA
Al Nadal no malbaratis aliments
Les compres de Nadal
Què és el malbaratament alimentari?
10 consells per a reciclar en Nadal
Cinc consells per gaudir d'un Nadal més sostenible
Consumismo en Navidad
5 idees per a viure un Nadal més responsable i sostenible
Som el que llencem
 


Si compres alguna cosa a www.oida.cat mitjançant enllaços a les nostres històries i receptes, és possible que guanyin una comissió l'autor@ del post i les impulsor@s. Això ajuda a donar suport a els nostres veïns i veïnes. Aprèn més, tu també pots incentivar el comerç local recomanant productes de la terra, i treure’t un pico mentre ho fas! www.oida.cat/impulsa. Si no, ens pots enviar una propina 😘 www.oida.cat/propulsa





Comparteix a les xarxes!
Oidà, guanya punts!! Uneix-te a la llista dels dimecres! Cada dimecres un nou missatge al WhatsApp amb notícies de productors, establiments i productes que tens més a prop teu! Si formes part de la llista participaràs en un sorteig mensual d'un val de 10 a 100 euros !!!
autor@
Laura Solans

D'arrels aragoneses, soc curiosa i devorallibres.

Llicenciada en Comunicació i Periodisme Audiovisuals, treballo com a creadora de continguts i comunicadora a Deparaula.

Aprenc en cada projecte i m'agrada la possibilitat de conèixer nous àmbits i, fins i tot, estils de vida.

La formació en periodisme m'ha atorgat les eines per investigar i sintetitzar la informació. I l'experiència m'ha donat les ales per gaudir redactant i perdre'm entre paraules.

Articles sobre el mateix tema
Altres temàtiques
Destacats
Oli de tòfona 200 ml
Oli de tòfona 200 ml

El Rebost del Pou Calent: Oferim productes a granel de proximitat o ecològics. Al Rebost hi pots trobar pasta, llegums secs i cuits, formatges, fruits secs, espècies, conserves, vins, galetes, g...