21 desembre 2023 · 495
autor@
Laura Solans
7 consells per un Nadal més sostenible

Nadal és una de les èpoques més boniques de l’any on hi ha retrobaments, il·lusió i molts àpats en família. Ara bé, també té una cara fosca: la fal·lera consumista que ha anat despertant en aquests últims anys i que ens impulsa a comprar cada cop més. Si ets dels que gaudeix celebrant les festes nadalenques, però et preocupa el medi ambient i vols aconseguir un Nadal més sostenible, aquí tens 7 consells que poden ajudar-te a aconseguir-ho.
 

1 | Prioritza la compra de productes locals

El consum de productes de proximitat no només redueix l'empremta de carboni – ja que comporta menys despesa de transport –, sinó que també impulsa l'economia local. Aquest Nadal, omple el teu rebost amb delícies locals, tria joguines artesanals o de segona mà i decora amb elements naturals de la teva zona.
 
Et pot interessar: Què són i per què has de consumir productes de proximitat?
 

2 | Aposta per una il·luminació eficient

Nadal sense llums, no és Nadal. Ara bé, no cal comprar llums ni gastar-te una fortuna en il·luminació. Si vols decorar amb elements lluminosos, escull llums LED o de baix consum, que consumeixen fins a un 90% menys i duren molt més que les bombetes convencionals. Fent aquests canvis, pots reduir la factura elèctrica i, de retruc, el teu impacte ambiental.
 

3 | Evita l’ús de plàstic a taula

En aquestes dates s’incrementen els menjars en grup, i a vegades, s’opta per utilitzar vaixelles i coberts d’un sol ús. Evita els plàstics d'un sol ús en els teus àpats nadalencs. Opta per una vaixella reutilitzable, tovallons de roba i coberts tradicionals, aportant elegància i sostenibilitat a la teva taula.
 

4 | Decora amb ornaments reciclats

Per a la decoració, opta per reutilitzar materials i crear ornaments únics, només has de deixar fluir la teva imaginació. A més, aquest consell també el pots aplicar per embolicar els regals amb personalitat.
 

5 | Planifica la compra

El malbaratament i les compres impulsives es poden evitar d’una manera molt senzilla: planifica la compra. Fes una llista del menú de cada dinar i sopar, comprova els aliments que ja tens al rebost, apunta els ingredients que necessites i verifica el pressupost que tens. D’aquesta manera, compraràs de forma més conscient i estalviaràs diners.
 

6 | Aprofita el menjar sobrant

Segons l’Organització de les Nacions Unides per a l’Alimentació i l’Agricultura, vora un terç dels aliments produïts pel consum humà es malgasten cada any. Només a Catalunya, es malbaraten més de 260.000 tones d’aliments cada any. Per evitar-ho, calcula les quantitats quan preparis els àpats i sigues raonable amb les porcions. Pensa que la sensació de sacietat arriba una estona després de menjar! Si sobra menjar, omple una carmanyola amb les sobres, congela-les o utilitza-les per elaborar una altra recepta.
 
Et pot interessar: No llencis menjar: 8 idees per evitar el malbaratament alimentari
 

7 | No t’oblidis de reciclar

En aquesta època de l’any, la generació de residus augmenta significativament. Per això, hem d’intentar minimitzar les deixalles que acaben en abocadors o incineradores i llençar els vidres, papers i plàstics on els correspon perquè es puguin reutilitzar. Recorda que l’oli també es pot reciclar i que els electrodomèstics i aparells electrònics s’han de portar a la deixalleria.
 
 
 
BIBLIOGRAFIA
Al Nadal no malbaratis aliments
Les compres de Nadal
Què és el malbaratament alimentari?
10 consells per a reciclar en Nadal
Cinc consells per gaudir d'un Nadal més sostenible
Consumismo en Navidad
5 idees per a viure un Nadal més responsable i sostenible
Som el que llencem
 


Si compres alguna cosa a www.oida.cat mitjançant enllaços a les nostres històries i receptes, és possible que guanyin una comissió l'autor@ del post i les impulsor@s. Això ajuda a donar suport a els nostres veïns i veïnes. Aprèn més, tu també pots incentivar el comerç local recomanant productes de la terra, i treure’t un pico mentre ho fas! www.oida.cat/impulsa. Si no, ens pots enviar una propina 😘 www.oida.cat/propulsa

Comparteix a les xarxes!
Oidà, guanya punts!! Uneix-te a la llista dels dimecres! Cada dimecres un nou missatge al WhatsApp amb notícies de productors, establiments i productes que tens més a prop teu! Si formes part de la llista participaràs en un sorteig mensual d'un val de 10 a 100 euros !!!
autor@
Laura Solans

D'arrels aragoneses, soc curiosa i devorallibres.

Llicenciada en Comunicació i Periodisme Audiovisuals, treballo com a creadora de continguts i comunicadora a Deparaula.

Aprenc en cada projecte i m'agrada la possibilitat de conèixer nous àmbits i, fins i tot, estils de vida.

La formació en periodisme m'ha atorgat les eines per investigar i sintetitzar la informació. I l'experiència m'ha donat les ales per gaudir redactant i perdre'm entre paraules.

Articles sobre el mateix tema
Altres temàtiques
Destacats
Herbes provençals
Herbes provençals

Ecoalimentaria: Tenda oberta al 2010 a Horta, amb distribució a domicili a Barcelona ciutat i província. Fruita i verdura ecològica, de temporada i proximitat i més de 1000 productes eco.