La teva veu
Laura Crosas Gonzalez
Receptes Express
Nadine Campos
Rete Demos
Formatgeria Mas d'Eroles
Jordi Bosch - Mama Fermenta
Carme Pla Sancho
Eco Agricultura MARJALA
Laura Solans
Associació Manou
Ton Rimbau
Oidà!
Horta de la Tuka
peix a casa
Mas Jalech
Reeducant les violències
Casa Bella natura
EcoBoulevard
Comarques al plat - Jo cuino en català
La Circular
El Rinclowncito
Xevi Gonzalez
CataNostrum
NO ÉS MÀGIA ÉS CUINA
Daniele Dibitonto
Peixateries La Garriga
Yolanda - La Perla Selecta
Molí de les Tinalles
Elisenda Soler
Món Ferment
30 novembre 2023 · 393
autor@
Nadine Campos




Temporada de cítrics

Amb l'arribada de la tardor i l'hivern, les estacions més fredes de l'any, trobem als mercats els productes propis d'aquests mesos. Aliments que estimulen el nostre sistema immunitari per tal d'augmentar i reforçar les defenses i poder afrontar les noves condicions climàtiques.

La natura és sàvia i ens prové dels aliments de temporada que el nostre organisme necessita. És el moment de fruir d'hortalisses com les carabasses, carxofes i albergínies i de fruites com la xirimoia, el codony, el raïm i els cítrics, protagonistes d'aquesta època, on la seva ingesta ajuda a mantenir a ratlla els refredats.
 

Origen dels cítrics

Els cítrics són una de les espècies més conreades arreu del món des de fa més de quatre mil anys.
 
Un recent estudi publicat a la revista Nature i portat a terme pel Centre de Genòmica de l'Institut Valencià de Recerques Agràries (IVIA) i l'US Department of Energy Joint Genome Institute, a Walnut Creek (EE UU) estableix que els cítrics són originaris d'una regió situada als contraforts de l'Himàlaia que inclou l'est d'Assam a l'Índia, el nord de Myanmar i l'oest de Yunnan a la Xina. Fa 8 milions d'anys van aparèixer en aquesta zona les primeres espècies del gènere Citrus. Els posteriors canvis del clima del planeta van afeblir la força dels vents monsons de l'estiu i van assecar l'ambient, afavorint l'expansió dels Citrus per tot el sud-est asiàtic i, posteriorment, fa uns 4 milions d'anys, a la resta del món, incloent-hi Austràlia.
                                                                                                     
 
A causa del seu origen, van ser els asiàtics els primers a conrear els cítrics. El poncirer (Citrus medica) va ser el primer arbre de fruit cítric introduït a Europa, cap a l'any 300 aC. Posteriorment, entorn dels segles X i XI, els àrabs van portar a la península Ibèrica els tarongers agres i el llimoner. Cap al segle XVI van arribar els tarongers dolços, gràcies a les rutes comercials amb Orient i ja al segle XIX, els mandariners.
 

Els principals cítrics a casa nostra

Els principals cítrics que consumim a Catalunya són la taronja, la mandarina, la llima, la llimona i l'aranja.
 
La producció de cítrics és una de les més destacades del sector de fruites i hortalisses arreu del món. Segons dades de la World Citrus Organisation i el Centre de Cooperació Internacional en Recerca Agrícola per al Desenvolupament (CIRAD):
 
  • El Brasil és el primer productor mundial de taronges i Espanya ocupa la sisena posició.
  • El principal productor europeu de mandarines és Espanya, malgrat que a escala mundial, el país que lidera la producció és la Xina.
  • Pel que fa a la llimona, Argentina és el principal país productor, seguit de Turquia i Espanya.
Respecte a les exportacions, la conca mediterrània és líder mundial en exportació de cítrics: Espanya en taronges i mandarines i Turquia en llimones. 
 
El País Valencià és la regió que lidera l'exportació mundial de cítrics amb un 14% del total, si bé només acull el 2% de la producció.
 
Pel que fa a Catalunya, consultem l’IDESCAT per conèixer les dades de producció de cítrics per província corresponents a l'any 2022.
 
  Barcelona Girona Lleida Tarragona Catalunya
Cítrics 147 0 0 108758 108905
Mandarina 19 0 0 81733 81752
Taronja 70 0 0 26894 26964
Altres 58 0 0 131 189
Unitats: Tones
 
Com veiem, la zona del territori català on es conreen principalment els cítrics és a la província de Tarragona, més concretament a les comarques del Baix Ebre i el Montsià.
 

Coneguem els nostres cítrics i les seves propietats

Tant les taronges com les mandarines tenen un baix valor energètic i un elevat contingut d'aigua. Ens aporten una bona quantitat de fibra si les mengem com a peces senceres i no en forma de suc.
 
Les taronges són un híbrid entre una varietat primitiva de l'aranja i la mandarina. Dins del grup dels tarongers es distingeixen les espècies de taronger dolç i taronger amarg, sent les primeres les més consumides.
 
Aquests són els grups de les taronges dolces:
 
  • Navel. Sucoses i carnoses, destaquen per la seva grandària. Es caracteritzen per tenir un fruit petit rudimentari dins el fruit principal amb un aspecte similar a un melic (navel en anglès). Dins d'aquest grup trobem les varietats Navelina, Washington Navel i Navelate, entre d'altres.
  • Sanguines. Presenten pigments vermells en la polpa i l'escorça a causa de les especials condicions climàtiques en què es conreen. La mida dels fruits és mitjana o petita, amb una escorça fina i força suc.
  • Blanques. Es diuen així per diferenciar-les del grup de les Navel i de les taronges de sang. Són les menys àcides i no presenten melic. Les principals varietats d'aquest grup són la Sal·lustiana i la València Batega.


 
Les mandarines són un fruit de mida més petita que les taronges, de forma esfèrica i aplanada. El color varia des de groc verdós fins a ataronjat i la pell pot ser llisa o rugosa, segons la varietat, i és més tova que la de les taronges, sent fàcil de pelar. Existeixen moltíssimes varietats de mandarines que s'agrupen en tres grups:
 
  • Clementines. Són fruits de grandària petita o mitjana, de fort color taronja i no solen comptar amb llavors en els grillons. Dins d'aquesta varietat existeixen moltíssims subtipus.
  • Satsumes. Provenen del Japó, malgrat que també es conreen a altres llocs, inclosa la península Ibèrica. Aquesta varietat resisteix molt bé les temperatures baixes. Tenen forma aplanada i el seu color és més groguenc que altres varietats.
  • Híbrids de mandariner. En aquest amplíssim grup s'inclouen tots els fruits que neixen de l'encreuament entre les diverses espècies de mandariners. Solen ser de mida generosa, amb força suc i tenen la pell molt adherida a la polpa.
Les llimones també presenten moltes varietats. Això no obstant, és difícil distingir-les, perquè les variacions entre fruits d'un mateix arbre poden ser més grans que les que es puguin presentar entre fruits de diferents varietats. Les principals varietats que es conreen a Espanya són Verna i Fi i, de manera testimonial, les varietats Eureka, Lisbon i Villafranca.
 
Tots els cítrics són fruits molt rics en vitamina C, una vitamina hidrosoluble que no s'emmagatzema a l'organisme i l'hem d'anar ingerint amb l'alimentació habitual. Aquesta vitamina intervé en nombrosos processos metabòlics, intervé en la formació de col·lagen, d'ossos i dents i de glòbuls rojos, és antioxidant i ajuda en l'absorció del ferro.
 

 
Els cítrics també contenen altres vitamines (A, B1 i B2), minerals (coure, potassi i sofre) i fibra. Aquests són alguns dels beneficis que ens aporten:
  • Reforcen el sistema immunitari.
  • Tenen acció depurativa, contribueixen a la regeneració dels teixits i a l'eliminació de toxines de l'organisme.
  • Tenen propietats laxants i diürètiques.
  • Ajuden a baixar els nivells de colesterol i àcid úric i a regular els nivells de sucre.
  • Protegeixen el sistema digestiu perquè dissolen els aliments, mitiguen l'acidesa de l'estómac i ajuden en la cicatrització de les úlceres.

Cuinem amb cítrics

Els cítrics donen molt de joc a la cuina. Tot seguit, t'expliquem tres receptes.
 

Amanida de llegums i taronja

Per a quatre persones necessitem:
  • 750 grams de llenties cuites
  • 2 taronges
  • Tomàquets cherry
  • Brots tendres per amanida (alfàbrega, espinacs, cogombres, enciams...,)
  • Pipes de gira-sol
  • Oli d'oliva verge extra
  • Sal
Tallem els tomàquets cherry per la meitat. Pelem una de les taronges i traiem els grills. Barregem les llenties amb els tomàquets, els grills de taronja, els brots tendres i les pipes. Preparem una vinagreta emulsionant l'oli amb el suc de l'altra taronja i un polsim de sal. A l'hora de menjar, amanim la barreja amb la vinagreta.

 

Pasta fresca amb verdures i llimona

Per a quatre persones necessitem:
  • 400 grams de pasta fresca llarga (tallarines o espaguetis)
  • 200 grams de bròquil
  • 200 grams de coliflor
  • 2 grans d’all
  • Sal
  • Pebre negre
  • oli d’oliva verge extra
  • Ratlladura d’una llimona
Bullim la pasta en aigua amb sal el temps indicat en l’envàs. Escorrim i reservem. Laminem els grans d’all i els daurem amb una mica d’oli en una paella. Incorporem la coliflor en ramells. Saltegem i salpebrem. Incorporem la pasta, el bròquil en làmines i la ratlladura de la llimona. Afegim unes gotes d’oli, remenem i servim.

 

Salmó fet al forn amb salsa de taronja

Per a quatre persones necessitem:
  • 1 peça de salmó d'un quilo
  • 200 grams de mongetes verdes
  • 1 bulb de fonoll
  • 6 taronges
  • Oli d'oliva verge extra
  • Sal
  • Pebre negre
  • Mel
Preescalfem el forn a 170 °C. Preparem la salsa barrejant el suc de cinc taronges, la ratlladura de la pela d'una d'elles i 40 grams de mel. Pintem la safata del forn amb l'oli i posem la peça de salmó, les mongetes verdes, el bulb de fonoll tallat en làmines fines i una taronja feta rodanxes. Salpebrem i afegim la salsa. Enfornem entre 15 i 20 minuts, retirem i servim.


 
Fonts consultades
https://salutpublica.gencat.cat/web/.content/minisite/aspcat/promocio_salut/alimentacio_saludable/02Publicacions/pub_alim_salu_tothom/temps-taronges-mandarines/temps-de-taronges-mandarines.pdf
https://www.apuntmedia.es/noticies/economia/l-agricultura-valenciana-lidera-l-exportacio-citrics-mon-14-vendes_1_1486976.html
https://etselquemenges.cat/repte/els-citrics
https://www.frutas-hortalizas.com/Fruites/Tipus-varietats-Taronja.html
https://www.frutas-hortalizas.com/Fruites/Tipus-varietats-Llimona.html
https://entrenosotros.consum.es/va/citrics-font-de-vitamina-c-i-antioxidants-naturals
https://www.cuina.cat/receptari/10-plats-amb-citrics-contra-el-refredat_200492_102.html
https://elcistell.cat/cuinem-amb-citrics/
 


Si compres alguna cosa a www.oida.cat mitjançant enllaços a les nostres històries i receptes, és possible que guanyin una comissió l'autor@ del post i les impulsor@s. Això ajuda a donar suport a els nostres veïns i veïnes. Aprèn més, tu també pots incentivar el comerç local recomanant productes de la terra, i treure’t un pico mentre ho fas! www.oida.cat/impulsa. Si no, ens pots enviar una propina 😘 www.oida.cat/propulsa





Comparteix a les xarxes!
Oidà, guanya punts!! Uneix-te a la llista dels dimecres! Cada dimecres un nou missatge al WhatsApp amb notícies de productors, establiments i productes que tens més a prop teu! Si formes part de la llista participaràs en un sorteig mensual d'un val de 10 a 100 euros !!!
autor@
Nadine Campos

Em dic Nadine Campos i sóc creadora de continguts. Vitalista i curiosa, mai paro quieta. He estudiat i treballat en àmbits diversos. També les meves aficions són variades: escriure, llegir, dibuixar, cuinar i practicar Pilates, entre altres.

Escric des de sempre i tinc diversos blogs on publico relats, reflexions i textos divulgatius de temes que em semblen interessants.
Sóc diplomada en Graduat Social i també m'he format en l'àmbit de les teràpies manuals i la nutrició.

Quan la vida em va voltejar com a un mitjó, vaig decidir emprendre i fer de la meva passió, la meva professió. Era el moment. Tenia el bagatge, l'experiència vital i la millor lliçó: res és segur i tot és possible.

Actualment col·laboro amb agències de màrqueting i publicitat i amb empreses amb interessos molt diversos, descobrint cada dia coses noves sobre els temes dels quals escric.

Un desig: un bagul de temps infinit per a no deixar mai d'aprendre.

Articles sobre el mateix tema
Altres temàtiques
Destacats
Herbes provençals
Herbes provençals

Ecoalimentaria: Tenda oberta al 2010 a Horta, amb distribució a domicili a Barcelona ciutat i província. Fruita i verdura ecològica, de temporada i proximitat i més de 1000 productes eco.