La teva veu
Jordi Bosch - Mama Fermenta
Nadine Campos
mel el remei
Avui Sortim
Clot de les Soleres
Eco Agricultura MARJALA
Receptes Express
Laura Solans
Eco Pagesos
Formatgeria Mas d'Eroles
Oidà!
Molí de les Tinalles
Laura Crosas Gonzalez
L'Encaix Espai de joc
Rete Demos
Carme Pla Sancho
Associació Manou
Ton Rimbau
Horta de la Tuka
peix a casa
Mas Jalech
Reeducant les violències
Casa Bella natura
EcoBoulevard
Comarques al plat - Jo cuino en català
La Circular
El Rinclowncito
Xevi Gonzalez
CataNostrum
NO ÉS MÀGIA ÉS CUINA
Daniele Dibitonto
Peixateries La Garriga
Yolanda - La Perla Selecta
Elisenda Soler
10 juliol 2024 · 412
autor@
Oidà




L'albergínia i les seves varietats

L'albergínia (Solanum melongena) és una hortalissa àmpliament cultivada a Catalunya, coneguda per la seva versatilitat a la cuina i els seus beneficis nutricionals. Aquesta planta pertany a la família de les solanàcies, igual que els tomàquets i les patates. A Catalunya, es cultiven diverses varietats d'albergínia, cadascuna amb característiques específiques que les fan úniques.
Veiem algunes de les varietats més cultivades, algunes més conegudes que altres:
 

Albergínia Negra Llarga

La varietat d'albergínia negra llarga és la més comuna a Catalunya. Té una pell fosca, gairebé negra, i una forma allargada i cilíndrica. La seva carn és blanca, tendra i amb poques llavors, cosa que la fa ideal per a múltiples preparacions culinàries com escalivada, samfaina, i a la brasa.
 

Albergínia Blanca

Aquesta varietat es caracteritza per la seva pell blanca i brillant. Té una forma semblant a l'albergínia negra llarga però una mica més curta i ampla. La carn de l'albergínia blanca és dolça i suau, amb una textura cremosa després de la cocció. S'utilitza sovint en plats que requereixen una textura més suau, com ara cremes i purés.

 

Albergínia llistada 

L'Albergínia llistada o de Gandía és una varietat tradicional, de les més antigues. Amb una pell ratllada de color morat i blanc, de forma bombada.. És molt apreciada per la seva bellesa i el seu sabor suau i dolç. La seva carn és ferma però tendra, cosa que la fa ideal per a farcir, fregir, cuinar l forn... Aquesta varietat també és coneguda per la seva alta resistència a plagues i malalties.

 

Albergínia Japonesa

Encara que el seu nom pugui suggerir un origen llunyà, aquesta varietat també es cultiva a Catalunya. L'albergínia japonesa té una forma més prima i allargada que les altres varietats, amb una pell de color morat fosc. La seva carn és molt tendra i gairebé sense llavors, la qual cosa la fa ideal per a fregir o saltejar.
 

Albergínia verda

La més sorprenent de totes les varietats. És força productiva. Cromàticament, dona albergínies d’un color verd xocant, fins i tot un cop madures, però amb la
base de color blanc. Els fruits són de forma arrodonida.


 
 

Beneficis Nutricionals de les Albergínies

Les albergínies són baixes en calories però riques en fibra, vitamines (com la vitamina C, K, i diverses del grup B), i minerals com el potassi, el magnesi i el manganès. A més, contenen antioxidants com els antocianins, especialment presents a la pell de les varietats més fosques, que ajuden a combatre l'estrès oxidatiu i tenen propietats antiinflamatòries.
 
 
La diversitat de varietats d'albergínia cultivades a Catalunya reflecteix la riquesa agrícola de la regió i la seva capacitat per adaptar-se a diferents condicions climàtiques i de sòl. Cada varietat té unes característiques úniques que les fan especials per a diferents tipus de preparacions culinàries, aportant sabor, textura i beneficis nutricionals als plats tradicionals i moderns.

Aprofitem la temporada d'albergínies per gaudir del seu sabor!
 

Per saber-ne més aquests articles et poden interessar:

 
El blog d'Esporus (revista Agrocultura) 
 
L'albergínia (Laura Crosas)





Fonts:
Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya.
Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA).
Consorci de Comerç, Artesania i Moda de Catalunya (CCAM).
agrocultura.org
imatges: lesrefardes.coop
imatges: associaciolera.org


 


Si compres alguna cosa a www.oida.cat mitjançant enllaços a les nostres històries i receptes, és possible que guanyin una comissió l'autor@ del post i les impulsor@s. Això ajuda a donar suport a els nostres veïns i veïnes. Aprèn més, tu també pots incentivar el comerç local recomanant productes de la terra, i treure’t un pico mentre ho fas! www.oida.cat/impulsa. Si no, ens pots enviar una propina 😘 www.oida.cat/propulsa





Comparteix a les xarxes!
Oidà, guanya punts!! Uneix-te a la llista dels dimecres! Cada dimecres un nou missatge al WhatsApp amb notícies de productors, establiments i productes que tens més a prop teu! Si formes part de la llista participaràs en un sorteig mensual d'un val de 10 a 100 euros !!!
autor@
Oidà

Articles sobre el mateix tema
Altres temàtiques
Destacats
Safrà 0,15gr
Safrà 0,15gr

El Rebost del Pou Calent: Oferim productes a granel de proximitat o ecològics. Al Rebost hi pots trobar pasta, llegums secs i cuits, formatges, fruits secs, espècies, conserves, vins, galetes, g...