La teva veu
Jordi Bosch - Mama Fermenta
Laura Crosas Gonzalez
Oidà!
L'Encaix Espai de joc
Receptes Express
Nadine Campos
Rete Demos
Formatgeria Mas d'Eroles
Carme Pla Sancho
Eco Agricultura MARJALA
Laura Solans
Associació Manou
Ton Rimbau
Horta de la Tuka
peix a casa
Mas Jalech
Reeducant les violències
Casa Bella natura
EcoBoulevard
Comarques al plat - Jo cuino en català
La Circular
El Rinclowncito
Xevi Gonzalez
CataNostrum
NO ÉS MÀGIA ÉS CUINA
Daniele Dibitonto
Peixateries La Garriga
Yolanda - La Perla Selecta
Molí de les Tinalles
Elisenda Soler
Món Ferment
09 maig 2023 · 2223
autor@
Laura Crosas Gonzalez
Dietista i Nutricionista




L'ALIMENTACIÓ EN LA PERIMENOPAUSA

La perimenopausa és l’etapa normativa femenina que esdevé uns anys previs a la menopausa, que aquesta inicia un any després de l’últim cicle menstrual. Generalment, la perimenopausa comença al voltant dels quaranta anys, tot i que es pot presentar més precoç o tardana. És on hi ha més probabilitat d’experimentar simptomatologia com fogots, canvis d’humor o alteracions de la son, entre d’altres, pels desequilibris hormonals, sobretot pel que fa als nivells d’estrògens.
 
A través de l’alimentació i d’alguns nutrients, es pot afavorir l’equilibri hormonal i reduir simptomatologia o prevenir patologies típiques de la menopausa, com la osteoporosis.

Per tant, es recomana seguir hàbits de vida saludables que millorin la situació, com mantenir una vida activa i realitzar exercici de força, un descans suficient i una alimentació equilibrada i rica amb tots els macronutrients: proteïnes de qualitat, hidrats de carboni complexes i greixos saludables; també hidratar-se, tenir certa exposició solar i evitar tòxics com el tabac o l’alcohol. Per altra banda, cal assegurar l’aport de certes vitamines i minerals a través de la dieta. És de vital importància valorar la ingesta de calci i els nivells de vitamina D en sang, en cas de no ser suficients, cal suplementar-los amb la recomanació d’un professional sanitari, i també, assegurar-los a través dels aliments com per exemple lactis o derivats d’ovella i cabra, cols, peixos blaus petits, fruits secs o tofu.  És recomanable consumir 2-3 cops per setmana llegums i un d’ells ric en fitoestrògens, com la soja o els pèsols. Assegurar la vitamina C a través de cítrics o pebrots i el seleni menjant 1 nou de brasil al dia. Usar oli d’oliva verge extra per amanir i afegir fruits secs i llavors als plats, pot ser interessant la xia i el lli molt per assegurar l’omega 3. És important donar suport a un correcte funcionament del fetge amb vegetals i hortalisses com la carxofa, les crucíferes (la col, la coliflor o el brócoli) i afegir cúrcuma amb pebre als plats que vulguis. La fruita ha de ser-hi present cada dia ja que aportarà antioxidants; si es pren cacau pur o xocolata negra en petites dosis superior al 85% cacau també enriquirà amb magnesi la dieta. Finalment, cal reduir l’ús de plàstics, els aliments proinflamatoris com fregits, menjar ràpid, ultraprocessats, brioxeria i farines refinades.
 
Si tens al voltant de quaranta anys i comences a percebre certa simptomatologia com alteracions del cicle menstrual, insomni, més alts i baixos emocionals o canvis en el pes i la composició corporal. Procura seguir tots aquests consells per tal d’augmentar la síntesis d’hormones i millorar els símptomes característics d’aquesta etapa. 


Si compres alguna cosa a www.oida.cat mitjançant enllaços a les nostres històries i receptes, és possible que guanyin una comissió l'autor@ del post i les impulsor@s. Això ajuda a donar suport a els nostres veïns i veïnes. Aprèn més, tu també pots incentivar el comerç local recomanant productes de la terra, i treure’t un pico mentre ho fas! www.oida.cat/impulsa. Si no, ens pots enviar una propina 😘 www.oida.cat/propulsa





Comparteix a les xarxes!
Oidà, guanya punts!! Uneix-te a la llista dels dimecres! Cada dimecres un nou missatge al WhatsApp amb notícies de productors, establiments i productes que tens més a prop teu! Si formes part de la llista participaràs en un sorteig mensual d'un val de 10 a 100 euros !!!
autor@
Laura Crosas Gonzalez
Dietista i Nutricionista

Sóc la Laura Crosas Gonzalez, Diplomada en Nutrició Humana i Dietètica per la Universitat de Barcelona amb extensió Universitària de Nutrició Esportiva. Titulada en Naturopatia per la IFP Sanitaria Roger de Llúria i especialitzada en patologies digestives, sobrepès i obesitat. Des de fa més de 10 anys treballo a l’Herboristeria i Dietètica Salus de la Garriga on actualment també passo consulta.
Amb el contingut del bloc, pretenc promoure una alimentació i hàbits saludables que millorin la qualitat de vida de les persones i compartir la meva passió i coneixement sobre la nutrició, la cuina i aquells aliments dels que ens proveeix la terra.

Articles sobre el mateix tema
Altres temàtiques
Destacats
Formatge Ceretani Cheddar
Formatge Ceretani Cheddar

El Rebost del Pou Calent: Oferim productes a granel de proximitat o ecològics. Al Rebost hi pots trobar pasta, llegums secs i cuits, formatges, fruits secs, espècies, conserves, vins, galetes, g...