La teva veu
Laura Crosas Gonzalez
Jordi Bosch - Mama Fermenta
Oidà!
L'Encaix Espai de joc
Receptes Express
Nadine Campos
Rete Demos
Formatgeria Mas d'Eroles
Carme Pla Sancho
Eco Agricultura MARJALA
Laura Solans
Associació Manou
Ton Rimbau
Horta de la Tuka
peix a casa
Mas Jalech
Reeducant les violències
Casa Bella natura
EcoBoulevard
Comarques al plat - Jo cuino en català
La Circular
El Rinclowncito
Xevi Gonzalez
CataNostrum
NO ÉS MÀGIA ÉS CUINA
Daniele Dibitonto
Peixateries La Garriga
Yolanda - La Perla Selecta
Molí de les Tinalles
Elisenda Soler
Món Ferment
14 febrer 2024 · 492
autor@
Laura Crosas Gonzalez
Dietista i Nutricionista




LA LLIMONA

La llimona és un dels pocs cítrics que es troben gairebé tot l’any al mercat i, tot i que no es sol menjar a mossegades com la resta de les seves parentes, té molts beneficis per a l’organisme i usos a la cuina. 
 
La llimona, Citrus Limon, és el fruit del llimoner, arbre que tot i no saber del cert si prové d’Àsia o de l’Índia, va ser introduït a la península pels àrabs, i actualment es cultiva a tot el món. La fruita és ovalada i existeixen moltes varietats, però a Espanya la que més es consumeix és la de mida gran, pell groga, rugosa i gruixuda, molt aromàtica i sense masses llavors a l’interior. És molt poc calòrica i destaca sobretot pel seu contingut en vitamina C, potassi, flavonoides i àcids orgànics. A més a més, a la part blanquinosa entre la polpa i la pell s’hi troben la major part de les pectines, una fibra que també pot ajudar al bon funcionament de la microbiota intestinal. Pels seus components, se l’hi atorguen propietats antioxidants, digestives, reguladores del colesterol, per millorar el funcionalment del sistema immunitari i ajudar amb l’absorció del ferro, entre d’altres aplicacions medicinals i cosmètiques. De fet, aquesta fruita al segle XVIII, al conservar-se força bé varies setmanes a temperatura ambient, es consumia a les llargues travessies marineres per prevenir l’escorbut, malaltia que apareixia quan es patia dèficit de vitamina C. La llimona no es sol consumir fresca per la seva excessiva acidesa, tot i que hi ha persones que si la mengen com una fruita qualsevol. Normalment s’utilitza com a condiment per a molts plats o per preparar refrescos i batuts. A la cuina, pot afegir-se per potenciar el sabor d’altres aliments, per amanir un plat i millorar l’absorció d’alguns minerals o per evitar l’oxidació d’altres fruites i verdures. La pell, ben neta i sobretot sense la part blanca perquè aportarà més amargor al plat, també es pot aprofitar per aromatitzar sopes, salses i rebosteria. A l’estiu, pot ajudar a refrescar prendre aigua amb llimona o amanir una amanida amb suc de llimona i, a l’hivern, pot acompanyar un peix al forn o enriquir un bon arròs. Si sou més de dolç, la mousse o el sorbet de llimona segur que us venen de gust per tancar un bon àpat. 
 
Enriqueix els teus plats amanint-los amb un raig de llimona fresca, que a més de ser beneficiosa, aportarà aroma i sabor. 
 


Si compres alguna cosa a www.oida.cat mitjançant enllaços a les nostres històries i receptes, és possible que guanyin una comissió l'autor@ del post i les impulsor@s. Això ajuda a donar suport a els nostres veïns i veïnes. Aprèn més, tu també pots incentivar el comerç local recomanant productes de la terra, i treure’t un pico mentre ho fas! www.oida.cat/impulsa. Si no, ens pots enviar una propina 😘 www.oida.cat/propulsa





Comparteix a les xarxes!
Oidà, guanya punts!! Uneix-te a la llista dels dimecres! Cada dimecres un nou missatge al WhatsApp amb notícies de productors, establiments i productes que tens més a prop teu! Si formes part de la llista participaràs en un sorteig mensual d'un val de 10 a 100 euros !!!
autor@
Laura Crosas Gonzalez
Dietista i Nutricionista

Sóc la Laura Crosas Gonzalez, Diplomada en Nutrició Humana i Dietètica per la Universitat de Barcelona amb extensió Universitària de Nutrició Esportiva. Titulada en Naturopatia per la IFP Sanitaria Roger de Llúria i especialitzada en patologies digestives, sobrepès i obesitat. Des de fa més de 10 anys treballo a l’Herboristeria i Dietètica Salus de la Garriga on actualment també passo consulta.
Amb el contingut del bloc, pretenc promoure una alimentació i hàbits saludables que millorin la qualitat de vida de les persones i compartir la meva passió i coneixement sobre la nutrició, la cuina i aquells aliments dels que ens proveeix la terra.

Articles sobre el mateix tema
Altres temàtiques
Destacats
Safrà 0,15gr
Safrà 0,15gr

El Rebost del Pou Calent: Oferim productes a granel de proximitat o ecològics. Al Rebost hi pots trobar pasta, llegums secs i cuits, formatges, fruits secs, espècies, conserves, vins, galetes, g...