La teva veu
Laura Crosas Gonzalez
Jordi Bosch - Mama Fermenta
Oidà!
L'Encaix Espai de joc
Receptes Express
Nadine Campos
Rete Demos
Formatgeria Mas d'Eroles
Carme Pla Sancho
Eco Agricultura MARJALA
Laura Solans
Associació Manou
Ton Rimbau
Horta de la Tuka
peix a casa
Mas Jalech
Reeducant les violències
Casa Bella natura
EcoBoulevard
Comarques al plat - Jo cuino en català
La Circular
El Rinclowncito
Xevi Gonzalez
CataNostrum
NO ÉS MÀGIA ÉS CUINA
Daniele Dibitonto
Peixateries La Garriga
Yolanda - La Perla Selecta
Molí de les Tinalles
Elisenda Soler
Món Ferment
17 octubre 2023 · 1279
autor@
Jordi Bosch - Mama Fermenta




El fajol contra el càncer: que parli la ciència

Avui no parlo jo. Avui parla la ciència. I ho fa amb tres estudis científics que parlen de la capacitat anticancerígena del fajol. Mira, mira.
 
Soc un «evangelitzador» del fajol, això ja ho saps.
 
T'ho he demostrat en moltes publicacions, en aquest mateix bloc. Per exemple:
 
 
Farina de fajol i els seus beneficis per fer pa sense gluten
 

Però després de llegir els articles científics següents, encara estic més enamorat d'aquest pseudocereal.
 
I és que el fajol té una capacitat anticancerígena que em té al·lucinat.
 
I t'ho demostraré amb tres articles científics.
 
Article 1. Activitat antitumoral d'una nova proteïna obtinguda del fajol tartàric. Universitat de Jiangnan.
 
Resum:
 
En aquest estudi, es va descobrir una proteïna nova anomenada TBWSP31 al fajol, la qual té propietats antitumorals.
 
Es va investigar com afecta les cèl·lules de càncer de mama i quin és el seu mecanisme d'acció.
 
Després de tractar les cèl·lules amb la TBWSP31, es van observar canvis en la seva aparença, com que s’encongien i canviaven de forma.
 
A més, es van observar signes de mort cel·lular programada, coneguda com a apoptosi. El tractament amb la TBWSP31 també va aturar el creixement de les cèl·lules canceroses en una fase específica del cicle cel·lular. Es va descobrir que aquesta proteïna interactua amb certes proteïnes relacionades amb l'apoptosi.
 
Aquestes troballes suggereixen que la TBWSP31 podria ser una opció prometedora per combatre el càncer de mama ja que indueix la mort de les cèl·lules canceroses.
 
 
Article 2. Activitat citotòxica i antioxidant d'extractes de pellofa de fajol. Universitat de Tecnologia a Bratislava.
 
Resum:
 
En aquest estudi, es van extreure compostos beneficiosos de la pellofa del fajol i se'n van avaluar les propietats antioxidants i anticancerígenes.
 
Es van analitzar deu varietats de fajol.
 
Les varietats Bamby i KASHO-2 van mostrar capacitat d'inhibir el creixement de cèl·lules cancerígenes.
 
 
Article 3. Efectes antiinfecciosos dels extractes de flavonoides de fajol (BWFEs) obtinguts de brots germinats. Institut de Tecnologia de Xangai.
 
 
Resum:
 
Durant diverses dècades, el fajol s'ha utilitzat en la medicina tradicional xinesa i en la dieta per tractar diferents tipus de càncer.
 
En aquest estudi, es va utilitzar el mètode de germinació per augmentar el valor nutricional dels flavonoides als brots de fajol tartàric.
 
Es va aplicar un assaig per examinar els efectes inhibitoris de l'extracte de flavonoides de fajol tartàric en cèl·lules canceroses de mama.
 
Aquests extractes van mostrar una forta activitat inhibitòria.
 
Es conclou que els extractes de flavonoides de fajol tartàric obtinguts de les llavors germinades tenen una activitat inhibitòria significativa sobre el creixement de les cèl·lules canceroses.
 


Si compres alguna cosa a www.oida.cat mitjançant enllaços a les nostres històries i receptes, és possible que guanyin una comissió l'autor@ del post i les impulsor@s. Això ajuda a donar suport a els nostres veïns i veïnes. Aprèn més, tu també pots incentivar el comerç local recomanant productes de la terra, i treure’t un pico mentre ho fas! www.oida.cat/impulsa. Si no, ens pots enviar una propina 😘 www.oida.cat/propulsa





Comparteix a les xarxes!
Oidà, guanya punts!! Uneix-te a la llista dels dimecres! Cada dimecres un nou missatge al WhatsApp amb notícies de productors, establiments i productes que tens més a prop teu! Si formes part de la llista participaràs en un sorteig mensual d'un val de 10 a 100 euros !!!
autor@
Jordi Bosch - Mama Fermenta

Hola! Sóc en Jordi Bosch i estic al capdavant de Mamafermenta.
Em dedico a formar particulars i empreses en l'elaboració de pa sense gluten des del 2012.
 
La meva obsessió: tot allò que fermenta.
 
Cap al 2011, després d'uns problemes de salut, vaig decidir treure el gluten de la meva vida. No vaig trigar gaire a adonar-me que el terreny que trepitjava era lleig, molt lleig: els productes sense gluten eren (encara avui) de baixa qualitat i molt cars, accentuant-se el problema en un producte bàsic: EL PA. Com podia ser tan dolent un pa?
 
Vaig decidir començar a fer-lo jo mateix i començar a investigar fent proves i tests. Els resultats els apuntava a la meva llibreta panarra. Quina farina ha aportat més esponjositat? Quina farina ha donat millor sabor? Volum? Color? Crosta?
 
Un dia vaig decidir crear www.mamafermenta.com per traslladar aquí tota aquesta informació i posar-la a disposició del navegant (entra al bloc per veure les publicacions).
 
Què significa Mamafermenta? «Mama» ve de Massa Mare i fermenta ve de fermentació. És un tribut a la màgia del ferment natural més preuat per un forner.
 
Un dia, la Núria Coll, de la revista d'alimentació saludable www.etselquemenges.cat, em va animar a explicar els meus coneixements en un taller de pa sense gluten i des de llavors he estat impartint tallers a diferents aules, entre elles:
 
La Cuina de Babette
Bonsfocs
L'ALMAZen de Dins
INS Escola Hoteleria i Turisme de Barcelona
Casal Torreblanca
Espai CuinarSA
 
Ara, amb el Boom del «gluten free», els obradors necessiten adaptar-se i formar-se per poder oferir als seus clients un producte de la qualitat que es mereixen.

Si necessites formació o assessorament no dubtis a contactar amb mi. També pots passar a l'acció per resoldre els teus dubtes sol·licitant una mentoria on t'explicaré tot el que sé sobre l'elaboració artesanal de pa sense gluten.

Articles sobre el mateix tema
Altres temàtiques
Destacats
Formatge Ceretani Cheddar
Formatge Ceretani Cheddar

El Rebost del Pou Calent: Oferim productes a granel de proximitat o ecològics. Al Rebost hi pots trobar pasta, llegums secs i cuits, formatges, fruits secs, espècies, conserves, vins, galetes, g...