La teva veu
Jordi Bosch - Mama Fermenta
Laura Crosas Gonzalez
Oidà!
L'Encaix Espai de joc
Receptes Express
Nadine Campos
Rete Demos
Formatgeria Mas d'Eroles
Carme Pla Sancho
Eco Agricultura MARJALA
Laura Solans
Associació Manou
Ton Rimbau
Horta de la Tuka
peix a casa
Mas Jalech
Reeducant les violències
Casa Bella natura
EcoBoulevard
Comarques al plat - Jo cuino en català
La Circular
El Rinclowncito
Xevi Gonzalez
CataNostrum
NO ÉS MÀGIA ÉS CUINA
Daniele Dibitonto
Peixateries La Garriga
Yolanda - La Perla Selecta
Molí de les Tinalles
Elisenda Soler
Món Ferment
24 novembre 2022 · 632
autor@
Molí de les Tinalles
Molí de les Tinalles




ELS ENZIMS

MOLI DE LES TINALLES
MOLI DE LES TINALLES

Soc dona, advocada. Vaig desinvertir el quetenia a Barcelona i vaig adquirir un moli d'oli i farina. L'he restaurat amb criteris de bioconstrucció i bioclimaisme. S'ha restaurat de dalt a bbaix, e...




Els enzims són catalitzadors de reaccions químiques, alteren la velocitat de les reaccions sense afectar-ne l’equilibri. Fan que vagin mes ràpid. Actuen sobre “molècules substrats” i les converteixen en “molècules productes”. Tots el processos cel·lulars necessiten enzims per que es produeixin, s’anomenen reaccions enzimàtiques. Són substàncies reguladores dins del cos dels essers vius, indispensables per la vida. Formen part indispensable dels components que mantenen el balanç intern del nostre organisme, accelerant reaccions (com les que subministren energia), activant i desactivant altres selectivament (com fan les hormones) y un llarg etcètera.

Són molt selectives amb les molècules substrat i el conjunt d’enzims que té una cèl·lula determina el seu metabolisme. Disminueixen l’energia d’activació d’una reacció de manera que accelera substancialment la tassa de reacció i no alteren el balanç energètic en les relacions en les que intervenen, no modifiquen l’equilibri de la reacció, però aconsegueixen accelerar el procés inclús a escales de milions de vegades.
Una reacció que es produeix sota el control d’un enzim o catalitzador assoleix l’equilibri molt més ràpidament que la mateixa reacció no enzimatitzada. Els enzims no es consumeixen en les reaccions que catalitzen, ni alteren el seu equilibri químic. Són més específiques que altres catalitzadors i n’hi ha una gran diversitat. Poden èsser afectats per altres molècules. Hi ha inhibidors enzimàtics que disminueixen o impedeixen l’activitat dels enzims. Moltes drogues o fàrmacs son molècules inhibidores. També els hi afecta la temperatura, el pH, la concentració del propi enzim i del substrat.

Els enzims liposolubles s’emmagatzemen al fetge i als teixits grassos i, per tant, és possible subsistir un temps sense prendre-les. Si es consumeixen en excés, el cos les excreta. La manera d’actuar d’un enzim és disminuint l’energia d’una reacció. Això ho fan de diverses maneres. Creant un ambient propici per tal que la reacció es doni, creant un ambient amb cargues òptimes per la reacció que es produeixi, creant una ruta alternativa al recorregut de la reacció, augmentant la temperatura.

Els enzims són proteïnes complexes que produeixen un canvi químic específic en totes i cadascuna de les parts del cos.


MOLI DE LES TINALLES
MOLI DE LES TINALLES

Soc dona, advocada. Vaig desinvertir el quetenia a Barcelona i vaig adquirir un moli d'oli i farina. L'he restaurat amb criteris de bioconstrucció i bioclimaisme. S'ha restaurat de dalt a bbaix, e...





Si compres alguna cosa a www.oida.cat mitjançant enllaços a les nostres històries i receptes, és possible que guanyin una comissió l'autor@ del post i les impulsor@s. Això ajuda a donar suport a els nostres veïns i veïnes. Aprèn més, tu també pots incentivar el comerç local recomanant productes de la terra, i treure’t un pico mentre ho fas! www.oida.cat/impulsa. Si no, ens pots enviar una propina 😘 www.oida.cat/propulsa





Comparteix a les xarxes!
Oidà, guanya punts!! Uneix-te a la llista dels dimecres! Cada dimecres un nou missatge al WhatsApp amb notícies de productors, establiments i productes que tens més a prop teu! Si formes part de la llista participaràs en un sorteig mensual d'un val de 10 a 100 euros !!!
autor@
Molí de les Tinalles
Molí de les Tinalles

ELABORADOR D'OLI I FARINA ECOLOGICS I SENSE GLUTEN.


Soc dona, advocada. Vaig desinvertir el que tenia a Barcelona i vaig adquirir un moli d'oli i farina. L'he restaurat amb criteris de bioconstrucció i bioclimaisme. S'ha restaurat de dalt a baix, excepte la façana.

Hem eleborat oli dos temporades. Tenim farina sense gluten (llenties, cigrons, fesols, arros, panis,...), comprem els grans ecológics i els molem amb pedra.

Articles sobre el mateix tema
Altres temàtiques
Destacats
Cervesa BdeGust eco
Cervesa BdeGust eco

El Rebost del Pou Calent: Oferim productes a granel de proximitat o ecològics. Al Rebost hi pots trobar pasta, llegums secs i cuits, formatges, fruits secs, espècies, conserves, vins, galetes, g...