En algunes etapes de la dona, normatives o no, per exemple abans de la menstruació, en la menstruació, en l’embaràs o a la menopausa, preocupa l’augment de la gana i dels desitjos per certs tipus d’aliments. És interessant saber a què són deguts i com gestionar-los.
A l’etapa premenstrual, fase lútia o a la menstrual, hi ha un augment de progesterona i una baixada d’estrògens per preparar el cos per un possible embaràs. Els estrògens tenen un efecte saciant a l’organisme i per aquest motiu la sensació de gana es veu augmentada. Aquest canvi hormonal, pot afectar al metabolisme assimilant pitjor els hidrats de carboni, acumulant més greix, o sentint-nos més apàtiques. Per aquest motiu, tot i seguir habitualment una alimentació força saludable, en aquests dies el cos demanarà més estimulants, sucres simples, ultraprocessats o productes salats, per aconseguir energia de curta durada. El problema és, que el benestar que produeixen aquests aliments és fugaç i s’entra en una roda constant d’anar pal·liant aquesta sensació de gana i anar picant a totes hores.
Per ser conscients de quan apareixeran aquests símptomes, és recomanable registrar-los en 1 o 2 cicles menstruals i un cop detectats aplicar certes estratègies. Es pot adaptar l’activitat física al cicle i en aquestes etapes realitzar exercicis més lleus però no ser sedentàries. Reduir el consum de menjars ultraprocessats alts amb sal i fins i tot en cas de ser necessari el cafè si altera molt. Augmentar el consum de peixos blaus (salmó, sardina, anxova, verat...), perquè l’omega 3 present en aquests productes ajudarà a reduir l’inflamació pròpia d’aquesta fase. Augmentar el consum de fruita, verdura i hortalisses per saciar. Si al final es vol picar, escollir opcions saboroses però de més qualitat com fruita madura, xocolata negra mínim al 75% cacau o algun làctic sense edulcorar o amb mel crua si sou de dolç. Si preferiu salat, fruits secs, llavors, crispetes casolanes fetes a la paella amb el gra de blat de moro, xips de patata o moniato casolanes fetes al forn amb espècies, olives amb pinyol o palets de verdura fresca, són algunes idees. Si el desig de picar apareix quan es prepara el dinar o el sopar es pot prendre una tassa de caldo de verdures o mossegar 1 peça de fruita fresca, si pel contrari és un desig per avorriment buscar alguna activitat que distregui i aporti el mateix benestar, com per exemple escoltar música.
És important respectar-se i, malgrat seguir tenint antulls, procureu la resta de dies mantenir una alimentació saludable. Un dia no afecta negativament a la feina de tota una setmana.