La teva veu
Laura Crosas Gonzalez
Jordi Bosch - Mama Fermenta
Oidà!
L'Encaix Espai de joc
Receptes Express
Nadine Campos
Rete Demos
Formatgeria Mas d'Eroles
Carme Pla Sancho
Eco Agricultura MARJALA
Laura Solans
Associació Manou
Ton Rimbau
Horta de la Tuka
peix a casa
Mas Jalech
Reeducant les violències
Casa Bella natura
EcoBoulevard
Comarques al plat - Jo cuino en català
La Circular
El Rinclowncito
Xevi Gonzalez
CataNostrum
NO ÉS MÀGIA ÉS CUINA
Daniele Dibitonto
Peixateries La Garriga
Yolanda - La Perla Selecta
Molí de les Tinalles
Elisenda Soler
Món Ferment
21 febrer 2024 · 485
autor@
Laura Crosas Gonzalez
Dietista i Nutricionista




ELS DESITJOS EN ALGUNES ETAPES DE LA DONA

En algunes etapes de la dona, normatives o no, per exemple abans de la menstruació, en la menstruació, en l’embaràs o a la menopausa, preocupa l’augment de la gana i dels desitjos per certs tipus d’aliments. És interessant saber a què són deguts i com gestionar-los.  
 
A l’etapa premenstrual, fase lútia o a la menstrual, hi ha un augment de progesterona i una baixada d’estrògens per preparar el cos per un possible embaràs. Els estrògens tenen un efecte saciant a l’organisme i per aquest motiu la sensació de gana es veu augmentada. Aquest canvi hormonal, pot afectar al metabolisme assimilant pitjor els hidrats de carboni, acumulant més greix, o sentint-nos més apàtiques. Per aquest motiu, tot i seguir habitualment una alimentació força saludable, en aquests dies el cos demanarà més estimulants, sucres simples, ultraprocessats o productes salats, per aconseguir energia de curta durada. El problema és, que el benestar que produeixen aquests aliments és fugaç i s’entra en una roda constant d’anar pal·liant aquesta sensació de gana i anar picant a totes hores. 
 
Per ser conscients de quan apareixeran aquests símptomes, és recomanable registrar-los en 1 o 2 cicles menstruals i un cop detectats aplicar certes estratègies. Es pot adaptar l’activitat física al cicle i en aquestes etapes realitzar exercicis més lleus però no ser sedentàries. Reduir el consum de menjars ultraprocessats alts amb sal i fins i tot en cas de ser necessari el cafè si altera molt. Augmentar el consum de peixos blaus (salmó, sardina, anxova, verat...), perquè l’omega 3 present en aquests productes ajudarà a reduir l’inflamació pròpia d’aquesta fase. Augmentar el consum de fruita, verdura i hortalisses per saciar.  Si al final es vol picar, escollir opcions saboroses però de més qualitat com fruita madura, xocolata negra mínim al 75% cacau o algun làctic sense edulcorar o amb mel crua si sou de dolç. Si preferiu salat, fruits secs, llavors, crispetes casolanes fetes a la paella amb el gra de blat de moro, xips de patata o moniato casolanes fetes al forn amb espècies, olives amb pinyol o palets de verdura fresca, són algunes idees. Si el desig de picar apareix quan es prepara el dinar o el sopar es pot prendre una tassa de caldo de verdures o mossegar 1 peça de fruita fresca, si pel contrari és un desig per avorriment buscar alguna activitat que distregui i aporti el mateix benestar, com per exemple escoltar música. 
 
És important respectar-se i, malgrat seguir tenint antulls, procureu la resta de dies mantenir una alimentació saludable. Un dia no afecta negativament a la feina de tota una setmana. 


Si compres alguna cosa a www.oida.cat mitjançant enllaços a les nostres històries i receptes, és possible que guanyin una comissió l'autor@ del post i les impulsor@s. Això ajuda a donar suport a els nostres veïns i veïnes. Aprèn més, tu també pots incentivar el comerç local recomanant productes de la terra, i treure’t un pico mentre ho fas! www.oida.cat/impulsa. Si no, ens pots enviar una propina 😘 www.oida.cat/propulsa





Comparteix a les xarxes!
Oidà, guanya punts!! Uneix-te a la llista dels dimecres! Cada dimecres un nou missatge al WhatsApp amb notícies de productors, establiments i productes que tens més a prop teu! Si formes part de la llista participaràs en un sorteig mensual d'un val de 10 a 100 euros !!!
autor@
Laura Crosas Gonzalez
Dietista i Nutricionista

Sóc la Laura Crosas Gonzalez, Diplomada en Nutrició Humana i Dietètica per la Universitat de Barcelona amb extensió Universitària de Nutrició Esportiva. Titulada en Naturopatia per la IFP Sanitaria Roger de Llúria i especialitzada en patologies digestives, sobrepès i obesitat. Des de fa més de 10 anys treballo a l’Herboristeria i Dietètica Salus de la Garriga on actualment també passo consulta.
Amb el contingut del bloc, pretenc promoure una alimentació i hàbits saludables que millorin la qualitat de vida de les persones i compartir la meva passió i coneixement sobre la nutrició, la cuina i aquells aliments dels que ens proveeix la terra.

Articles sobre el mateix tema
Altres temàtiques
Destacats
Mel de milflors 1kg
Mel de milflors 1kg

El Rebost del Pou Calent: Oferim productes a granel de proximitat o ecològics. Al Rebost hi pots trobar pasta, llegums secs i cuits, formatges, fruits secs, espècies, conserves, vins, galetes, g...