El caldo és aquella elaboració que agrada gairebé a tothom i que cada casa té la millor recepta de totes. En dies de fred, a la tardor i l’hivern, ve molt de gust fer-ne una tassa calentona a qualsevol hora, per escalfar l’organisme i de retruc les mans. De fet, el caldo és el líquid resultant de bullir aliments amb aigua, ja siguin vegetals, peixos o carns, i que serveix per elaborar d’altres plats com sopes, guisats o salses.
Hi ha un caldo que ha anat agafant fama darrerament pels beneficis que se l’hi atorguen i perquè se’n fa referència força sovint a xerrades, receptes o xarxes socials, parlo del caldo d’ossos. Aquest caldo és força peculiar, perquè tot i que no té gaire dificultat i els ingredients són força comuns, requereix de bastanta estona d’elaboració. A diferència d’un brou de carn, que sol bullir entre 1 i 2 hores, en aquest cas, es fan bullir durant molta estona, de 4 fins a 8 hores i fins i tot 24h, i a baixa temperatura, els ossos i teixit connectiu de diferents animals; poden ser de porc, vedella, pollastre i gall d’indi, però també de peix; amb aigua, vinagre de poma, llorer, all i herbes com romaní i farigola. A l’última hora de cocció, es poden afegir les típiques verdures pel caldo. Al coure’l d’aquesta manera, al caldo hi passen encara més vitamines, minerals i col·lagen. Per això, aquest caldo sembla ser que és beneficiós per la pell i les articulacions, remineralitzant i fins i tot, interessant en alguns problemes digestius. A l’estar de moda però no tenir ganes de preparar-lo, ha fet que es comercialitzi en formats menys interessants que el caldo d’ossos natural, com amb tabletes o concentrats. Per tant, el més recomanable és que elaboris el caldo casolà i el guardis a la nevera màxim 1 setmana, o bé en facis més quantitat i la congelis. Si al final el compres, escull aquelles versions més naturals, amb menys contingut de sal i menys additius. Per combatre el fred en pots prendre una tassa pel matí, entre hores, com a entrant o preparar una sopa.
Al final, el caldo d’ossos no s’allunya gaire del típic caldo de les àvies que requereix temps, paciència i productes de qualitat.