A Catalunya, molts agricultors han observat que les collites es produeixen abans del que era habitual. Segons el
Tercer informe CADS sobre el canvi climàtic a Catalunya (CADS, Generalitat de Catalunya), l’increment de les temperatures mitjanes i els períodes de sequera han provocat que el cicle de moltes plantes s'avancin respecte a dècades passades. És el cas de les veremes, la recol·lecció d’olives o de collites de fruita.
Aquest avançament pot semblar anecdòtic, però altera tot l’ecosistema agrícola: provoca desajustos en la maduració dels fruits, incrementa el risc de pèrdues per fenòmens extrems i pot afectar la qualitat i el sabor dels aliments.
Varietats tradicionals en risc de desaparèixer
No totes les varietats estan preparades per resistir aquests canvis ràpids. Moltes varietats locals, adaptades durant segles a les condicions específiques de cada comarca catalana, s’estan veient especialment afectades.
Segons el
Catàleg de varietats locals de Catalunya (Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural), cada vegada és més difícil conservar aquestes varietats, perquè les condicions extremes afavoreixen espècies més resistents però menys autòctones. Perdem, així, biodiversitat alimentària i part del nostre patrimoni cultural.
També s’estan impulsant les plantacions de cultius més adaptats a la calor o la sequera, com l’ametller o algunes varietats de cereals antics, amb l’objectiu de garantir la producció agrícola de futur.
I nosaltres, què podem fer?
Com a consumidors, també tenim un paper clau:
Comprar productes de temporada i de proximitat. Això reforça l’economia local i afavoreix pràctiques agrícoles sostenibles.
Diversificar el que consumim. Apostar per varietats tradicionals i menys conegudes ajuda a mantenir viva la biodiversitat.
Estar informats i exigir canvis. Donar suport a polítiques i iniciatives que afavoreixin la transició ecològica i climàtica del sector agrícola.
El canvi climàtic ens afecta a tots, i la nostra alimentació n'és un reflex directe. Si volem seguir gaudint de la riquesa de la nostra terra, cal actuar ara: recolzant als productors locals, escollint amb consciència i defensant la biodiversitat que ens alimenta des de fa generacions.
Fonts consultades:
Tercer informe sobre el canvi climàtic a Catalunya - CADS
Catàleg de varietats locals de Catalunya - RuralCat
Adaptació de l'agricultura catalana al canvi climàtic - IRTA