La teva veu
Mas Jalech
Jordi Bosch - Mama Fermenta
Eco Agricultura MARJALA
Oleic9 by Ocean Amenities SLU
Cor del Montseny
mel el remei
Lleteria Les Feixes
Laura Solans
Or de Vall Major
Nadine Campos
Avui Sortim
Clot de les Soleres
Receptes Express
Eco Pagesos
Formatgeria Mas d'Eroles
Oidà!
Molí de les Tinalles
Laura Crosas Gonzalez
L'Encaix Espai de joc
Rete Demos
Carme Pla Sancho
Associació Manou
Ton Rimbau
Horta de la Tuka
peix a casa
Reeducant les violències
Casa Bella natura
EcoBoulevard
Comarques al plat - Jo cuino en català
La Circular
El Rinclowncito
Xevi Gonzalez
CataNostrum
NO ÉS MÀGIA ÉS CUINA
Daniele Dibitonto
Peixateries La Garriga
Yolanda - La Perla Selecta
Elisenda Soler
30 abril 2025 · 42
autor@
Oidà




Collites que s'avancen i sabors que desapareixen: el canvi climàtic als cultius catalans

El canvi climàtic ja no és una amenaça llunyana. Cada vegada més, els productors catalans veuen com les alteracions del clima afecten la terra que treballen i els aliments que arriben a la nostra taula. Collites que s'avancen, varietats tradicionals que desapareixen i sequeres que posen en risc la sostenibilitat de la producció són alguns dels impactes reals que estem vivint.

Collites que s'avancen i cicles desajustats

A Catalunya, molts agricultors han observat que les collites es produeixen abans del que era habitual. Segons el Tercer informe CADS sobre el canvi climàtic a Catalunya (CADS, Generalitat de Catalunya), l’increment de les temperatures mitjanes i els períodes de sequera han provocat que el cicle de moltes plantes s'avancin respecte a dècades passades. És el cas de les veremes, la recol·lecció d’olives o de collites de fruita.
 
Aquest avançament pot semblar anecdòtic, però altera tot l’ecosistema agrícola: provoca desajustos en la maduració dels fruits, incrementa el risc de pèrdues per fenòmens extrems i pot afectar la qualitat i el sabor dels aliments.
 

Varietats tradicionals en risc de desaparèixer

No totes les varietats estan preparades per resistir aquests canvis ràpids. Moltes varietats locals, adaptades durant segles a les condicions específiques de cada comarca catalana, s’estan veient especialment afectades.
 
Segons el Catàleg de varietats locals de Catalunya (Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural), cada vegada és més difícil conservar aquestes varietats, perquè les condicions extremes afavoreixen espècies més resistents però menys autòctones. Perdem, així, biodiversitat alimentària i part del nostre patrimoni cultural.
 
 
Davant d’aquesta realitat, molts productors catalans estan apostant per estratègies d’adaptació. L’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) ha iniciat diversos projectes per identificar varietats més resistents al canvi climàtic, optimitzar l’ús de l’aigua i millorar les pràctiques agràries.
 
També s’estan impulsant les plantacions de cultius més adaptats a la calor o la sequera, com l’ametller o algunes varietats de cereals antics, amb l’objectiu de garantir la producció agrícola de futur.
 

I nosaltres, què podem fer?

Com a consumidors, també tenim un paper clau:
 
Comprar productes de temporada i de proximitat. Això reforça l’economia local i afavoreix pràctiques agrícoles sostenibles.
 
Diversificar el que consumim. Apostar per varietats tradicionals i menys conegudes ajuda a mantenir viva la biodiversitat.
 
Estar informats i exigir canvis. Donar suport a polítiques i iniciatives que afavoreixin la transició ecològica i climàtica del sector agrícola.
 
El canvi climàtic ens afecta a tots, i la nostra alimentació n'és un reflex directe. Si volem seguir gaudint de la riquesa de la nostra terra, cal actuar ara: recolzant als productors locals, escollint amb consciència i defensant la biodiversitat que ens alimenta des de fa generacions.
 

Fonts consultades:
Tercer informe sobre el canvi climàtic a Catalunya - CADS
Catàleg de varietats locals de Catalunya - RuralCat
Adaptació de l'agricultura catalana al canvi climàtic - IRTA
 
 
 


Si compres alguna cosa a www.oida.cat mitjançant enllaços a les nostres històries i receptes, és possible que guanyin una comissió l'autor@ del post i les impulsor@s. Això ajuda a donar suport a els nostres veïns i veïnes. Aprèn més, tu també pots incentivar el comerç local recomanant productes de la terra, i treure’t un pico mentre ho fas! www.oida.cat/impulsa. Si no, ens pots enviar una propina 😘 www.oida.cat/propulsa





Comparteix a les xarxes!
Oidà, guanya punts!! Uneix-te a la llista dels dimecres! Cada dimecres un nou missatge al WhatsApp amb notícies de productors, establiments i productes que tens més a prop teu! Si formes part de la llista participaràs en un sorteig mensual d'un val de 10 a 100 euros !!!
autor@
Oidà

Articles sobre el mateix tema
Altres temàtiques
Destacats
Herbes de l'Alt Pirineu
Herbes de l'Alt Pirineu

Cultivem, recolecten, assequem i transformem plantes medicinals i aromàtiques de manera artesanal. Tenim una hectàrea de cultiu en ecològic a Araós (Pallars Sobirà) a 1000 metres d'alÃ...