La teva veu
mel el remei
Jordi Bosch - Mama Fermenta
Laura Solans
Formatgeria Mas d'Eroles
Clot de les Soleres
Oidà!
Nadine Campos
Avui Sortim
Molí de les Tinalles
Laura Crosas Gonzalez
L'Encaix Espai de joc
Receptes Express
Rete Demos
Carme Pla Sancho
Eco Agricultura MARJALA
Associació Manou
Ton Rimbau
Horta de la Tuka
peix a casa
Mas Jalech
Reeducant les violències
Casa Bella natura
EcoBoulevard
Comarques al plat - Jo cuino en català
La Circular
El Rinclowncito
Xevi Gonzalez
CataNostrum
NO ÉS MÀGIA ÉS CUINA
Daniele Dibitonto
Peixateries La Garriga
Yolanda - La Perla Selecta
Elisenda Soler
Món Ferment
28 novembre 2023 · 412
autor@
Laura Crosas Gonzalez
Dietista i Nutricionista




EL CODONY

El gran desconegut de la tardor però molt preuat per ser l’ingredient principal d’una pasta dolça típica de la península és el codony, amb el que s’elabora el codonyat.  
 
El codony és el fruit del codonyer, Cydonia oblonga, provinent de sudoest asiàtic a la zona del Caucas. És un dels conreus més antics que es coneixen i als seus inicis era un arbust, tot i que amb els diferents cultius ha acabat sent un arbre que pot arribar a una alçada de 6 metres. És una fruita que es recol·lecta a la tardor, però un cop collida es preserva ben bé 2-3 mesos, per això se’n troben durant tot l’hivern. De forma, recorda a una pera una mica més grossa, de pell vellutada i de color groc-daurat que indica que el fruit és madur. No és habitual consumir-lo cru perquè la polpa és dura, astringent i àcida i costa molt de pelar, en canvi té una aroma molt delicada que es pot usar fins i tot per perfumar i se’l relaciona amb el desig, l’amor i la deessa Afrodita de la mitologia grega. És una fruita que no conté gairebé sucres i se’l recomana en casos de restrenyiment, gastritis o hipertensió, pel contingut en potassi, però ull que si es consumeix com a codonyat, que és la forma més típica de menjar el codony, al ser com una confitura on s’afegeix força sucre no seria recomanat per a persones diabètiques o que pateixin hipertrigliceridèmia, però si per a esportistes. El codonyat es pot consumir com a postres acompanyat d’algun lacti com el formatge, per fer un sandvitx per esmorzar o berenar, o afegit a les amanides, i a l’Octubre també el trobareu per farcir panellets. El codony en canvi, el podeu coure al forn o bullir-lo, encara que requereix una estona de paciència i el podeu afegir a receptes salades de cassola com un rostit de pollastre o conill, a una quiche o fer allioli de codony, recepta típica de muntanya i de terres de Lleida, que un cop els codonys són bullits, pelats i tallats s’afegeixen a alls picats i es tritura tot al morter amb un xic de sal mentre es va afegint oli d’oliva verge extra poc a poc.
 
Si t’agrada incorporar aliments i receptes de temporada, innova a la cuina amb l’aroma delicada del codony, gaudeix dels seus beneficis i dona un toc de tardor als teus plats. 
 


Si compres alguna cosa a www.oida.cat mitjançant enllaços a les nostres històries i receptes, és possible que guanyin una comissió l'autor@ del post i les impulsor@s. Això ajuda a donar suport a els nostres veïns i veïnes. Aprèn més, tu també pots incentivar el comerç local recomanant productes de la terra, i treure’t un pico mentre ho fas! www.oida.cat/impulsa. Si no, ens pots enviar una propina 😘 www.oida.cat/propulsa





Comparteix a les xarxes!
Oidà, guanya punts!! Uneix-te a la llista dels dimecres! Cada dimecres un nou missatge al WhatsApp amb notícies de productors, establiments i productes que tens més a prop teu! Si formes part de la llista participaràs en un sorteig mensual d'un val de 10 a 100 euros !!!
autor@
Laura Crosas Gonzalez
Dietista i Nutricionista

Sóc la Laura Crosas Gonzalez, Diplomada en Nutrició Humana i Dietètica per la Universitat de Barcelona amb extensió Universitària de Nutrició Esportiva. Titulada en Naturopatia per la IFP Sanitaria Roger de Llúria i especialitzada en patologies digestives, sobrepès i obesitat. Des de fa més de 10 anys treballo a l’Herboristeria i Dietètica Salus de la Garriga on actualment també passo consulta.
Amb el contingut del bloc, pretenc promoure una alimentació i hàbits saludables que millorin la qualitat de vida de les persones i compartir la meva passió i coneixement sobre la nutrició, la cuina i aquells aliments dels que ens proveeix la terra.

Articles sobre el mateix tema
Altres temàtiques
Destacats
turbot
turbot

Peixateria Joan Marés : Responsable