La teva veu
Nadine Campos
Laura Crosas Gonzalez
Jordi Bosch - Mama Fermenta
Laura Solans
Eco Agricultura MARJALA
Associació Manou
Ton Rimbau
Oidà!
Horta de la Tuka
peix a casa
Mas Jalech
Reeducant les violències
Casa Bella natura
EcoBoulevard
Comarques al plat - Jo cuino en català
La Circular
El Rinclowncito
Xevi Gonzalez
CataNostrum
NO ÉS MÀGIA ÉS CUINA
Daniele Dibitonto
Peixateries La Garriga
Receptes Express
Yolanda - La Perla Selecta
Molí de les Tinalles
Elisenda Soler
Món Ferment
Marina Miralles
BonaTerra
Albert «Cocina de»
21 setembre 2023 · 443
autor@
Jordi Bosch - Mama Fermenta
Farina de fajol i els seus beneficis per fer pa sense gluten

La farina de fajol mereix un article sencer. Una farina que millora el nostre pa sense gluten en molts aspectes i que l'hauries d'estar fent servir a cada massa!

Què és

El fajol no té res a veure amb el blat, no és un cereal, pertany a la família de les poligonàcies.
 
 

Flor de fajol

 

Beneficis per a la salut

Per parlar del poder nutricional d'aquest pseudocereal ens caldria un article sencer. Així que aquí tens un resum: (Font: Agricultural Research Service.)
 
  • Té un índex glucèmic mitjà-baix, per tant és un aliment indicat per a diabètics.
  • El fajol supera el blat convencional en 6 dels 9 aminoàcids essencials.
  • Té el doble de lisina que el blat. La lisina és essencial en la formació del col·lagen, responsable de la força dels tendons, lligaments
  • És ideal per mantenir un cor saludable gràcies al seu alt contingut en rutina.
 
 

Impacte de la farina de fajol al pa sense gluten

He realitzat diversos testos per comprovar si millora l'esponjositat, el volum, el sabor dels nostres pans sense gluten. T'aconsello que facis un ull a aquest: Farina d'arròs vs. farina de fajol.
 
El resultat és espectacular; sens dubte és la millor farina per fer pa sense gluten. Aporta volum (encara que no tant com el midó de blat de moro), sabor, aroma, valor nutricional, esponjositat
 
Al Curs d'iniciació al pa sense gluten el fem servir a cada recepta. I si no t'agrada o no vols fer-lo servir, a la classe núm. 7 Com crear les teves pròpies receptes t'explico com substituir-lo.
 
 

Pa de fajol vs pa d'arròs
 

Resumint

Segur que a hores d'ara no dubtes del valor que ens aporta la farina de fajol. Ho té tot! Fa que el teu pa sense gluten sigui esponjós, voluminós, saborós…
 
I si et sembla poc mira aquesta foto:Flor de fajol i flor de blat
 
 
Així és! Té flors molt boniques i atractives per a insectes pol·linitzadors tan importants com les abelles, cosa que ajuda a crear biodiversitat. Al seu costat, la flor del blat és minúscula! Bo per a tu, bo per al medi ambient.


Si compres alguna cosa a www.oida.cat mitjançant enllaços a les nostres històries i receptes, és possible que guanyin una comissió l'autor@ del post i les impulsor@s. Això ajuda a donar suport a els nostres veïns i veïnes. Aprèn més, tu també pots incentivar el comerç local recomanant productes de la terra, i treure’t un pico mentre ho fas! www.oida.cat/impulsa. Si no, ens pots enviar una propina 😘 www.oida.cat/propulsa

Comparteix a les xarxes!
Oidà, guanya punts!! Uneix-te a la llista dels dimecres! Cada dimecres un nou missatge al WhatsApp amb notícies de productors, establiments i productes que tens més a prop teu! Si formes part de la llista participaràs en un sorteig mensual d'un val de 10 a 100 euros !!!
autor@
Jordi Bosch - Mama Fermenta

Hola! Sóc en Jordi Bosch i estic al capdavant de Mamafermenta.
Em dedico a formar particulars i empreses en l'elaboració de pa sense gluten des del 2012.
 
La meva obsessió: tot allò que fermenta.
 
Cap al 2011, després d'uns problemes de salut, vaig decidir treure el gluten de la meva vida. No vaig trigar gaire a adonar-me que el terreny que trepitjava era lleig, molt lleig: els productes sense gluten eren (encara avui) de baixa qualitat i molt cars, accentuant-se el problema en un producte bàsic: EL PA. Com podia ser tan dolent un pa?
 
Vaig decidir començar a fer-lo jo mateix i començar a investigar fent proves i tests. Els resultats els apuntava a la meva llibreta panarra. Quina farina ha aportat més esponjositat? Quina farina ha donat millor sabor? Volum? Color? Crosta?
 
Un dia vaig decidir crear www.mamafermenta.com per traslladar aquí tota aquesta informació i posar-la a disposició del navegant (entra al bloc per veure les publicacions).
 
Què significa Mamafermenta? «Mama» ve de Massa Mare i fermenta ve de fermentació. És un tribut a la màgia del ferment natural més preuat per un forner.
 
Un dia, la Núria Coll, de la revista d'alimentació saludable www.etselquemenges.cat, em va animar a explicar els meus coneixements en un taller de pa sense gluten i des de llavors he estat impartint tallers a diferents aules, entre elles:
 
La Cuina de Babette
Bonsfocs
L'ALMAZen de Dins
INS Escola Hoteleria i Turisme de Barcelona
Casal Torreblanca
Espai CuinarSA
 
Ara, amb el Boom del «gluten free», els obradors necessiten adaptar-se i formar-se per poder oferir als seus clients un producte de la qualitat que es mereixen.

Si necessites formació o assessorament no dubtis a contactar amb mi. També pots passar a l'acció per resoldre els teus dubtes sol·licitant una mentoria on t'explicaré tot el que sé sobre l'elaboració artesanal de pa sense gluten.

Articles sobre el mateix tema
Altres temàtiques
Destacats
Herbes de l'Alt Pirineu
Herbes de l'Alt Pirineu

Cultivem, recolecten, assequem i transformem plantes medicinals i aromàtiques de manera artesanal. Tenim una hectàrea de cultiu en ecològic a Araós (Pallars Sobirà) a 1000 metres d'al...