La teva veu
Jordi Bosch - Mama Fermenta
Laura Crosas Gonzalez
Oidà!
L'Encaix Espai de joc
Receptes Express
Nadine Campos
Rete Demos
Formatgeria Mas d'Eroles
Carme Pla Sancho
Eco Agricultura MARJALA
Laura Solans
Associació Manou
Ton Rimbau
Horta de la Tuka
peix a casa
Mas Jalech
Reeducant les violències
Casa Bella natura
EcoBoulevard
Comarques al plat - Jo cuino en català
La Circular
El Rinclowncito
Xevi Gonzalez
CataNostrum
NO ÉS MÀGIA ÉS CUINA
Daniele Dibitonto
Peixateries La Garriga
Yolanda - La Perla Selecta
Molí de les Tinalles
Elisenda Soler
Món Ferment
02 juny 2022 · 1717
autor@
Nadine Campos




Productes sostenibles: Quins paràmetres han de complir?

Com saber, de veritat, si un producte és sostenible? Existeixen uns paràmetres de sostenibilitat?

El Diccionari de Gestió Ambiental del TERMCAT, ens dóna aquesta definició de la sostenibilitat
 
«Conjunt de polítiques destinades a fer compatible el creixement econòmic i la preservació de la biodiversitat i evitar, en darrer terme, la degradació de la biosfera provocada per l'acció humana.»
 
El terme de desenvolupament sostenible es va utilitzar per primer cop l’any 1987 dins de l’Informe Brundtland per a les Nacions Unides. Segons aquest informe, el desenvolupament sostenible és aquell que satisfà les necessitats del present sense comprometre les de les futures generacions.
 
Tot això està molt bé, però quan adquirim un producte, com podem saber si compleix amb les premisses establertes en aquestes definicions?
 
En aquest article intentem respondre a tots aquests interrogants.
 

Què és un producte sostenible?

Un producte sostenible és aquell que ha estat elaborat mitjançant processos respectuosos amb el medi ambient i a les persones que han intervingut en qualsevol d'aquests processos.
 
Per tant, per considerar que un producte és sostenible hem de tenir en compte tots els àmbits implicats: 
 
  • La cura de l'entorn.
  • L’eficiència energètica.
  • L’estalvi de recursos.
  • El compromís envers el futur.
  • El respecte per les persones que hi treballen.



 
Com observem, el concepte de sostenibilitat aplicat als productes de consum van molt més enllà del mateix producte i implica una mentalitat generosa, tant per part dels productors com dels consumidors. Ambdós han de fer seus els principis que regeixen el concepte i produir i consumir en conseqüència.
 

Graus de sostenibilitat: la cadena sostenible

Si considerem tots els paràmetres que determinen la sostenibilitat dels productes, és fàcil entendre que no tots els productes anomenats com a tal són igual de sostenibles malgrat el que indiqui el seu embolcall.
 
Amb la sostenibilitat passa el mateix que amb qualsevol altre concepte del qual les grans companyies puguin treure'n profit. 
 
En els últims anys, les botigues són plenes d'articles de consum catalogats com "natural", "ecològic", "orgànic", "bio" i d'altres epítets segons decideixen les poderoses campanyes de màrqueting que volen convèncer al gruix dels consumidors.
 
Perquè, de debò, un producte sigui cent per cent sostenible, ha de ser-ho al llarg de totes les etapes que repassem a continuació.
 
  • Origen de les matèries primeres. Els recursos primaris han de provenir d'explotacions sostenibles que preservin l'entorn i protegeixin la diversitat de l'ecosistema, alhora que s'assegura pagar un preu just que garanteixi una acceptable qualitat de vida als treballadors que les subministren sense alterar els seus costums tradicionals.
  • Elaboració. La manipulació i transformació del producte s'ha de portar a terme sota les condicions que garanteixin la protecció mediambiental amb zero emissions, l'estalvi de recursos energètics i l'aposta per l'autoconsum, el reciclatge de tots els elements necessaris per obtenir el producte i el respecte i compliment dels drets dels treballadors. 

                                                         
 
  • Transport. La logística del transport de les mercaderies es farà amb el menor impacte mediambiental que sigui possible, aprofitant totes les opcions que permetin reduir recursos.
  • Valors de l'empresa productora. És fonamental el compromís ètic del productor amb les bones pràctiques i la seva solidaritat i cooperació en el desenvolupament de la comunitat que l'envolta incentivant els drets socials a l'educació, la sanitat i la seguretat dels treballadors i les seves famílies.
És important verificar la traçabilitat del producte des de l'origen fins al final de la cadena per poder comprovar el compromís de sostenibilitat de tots els agents que hi intervenen en cada etapa, incloent-hi les possibles empreses subcontractades.

Només si totes les etapes es porten a terme respectant els paràmetres que configuren la sostenibilitat del producte, estarem davant d'un article totalment sostenible i serà responsabilitat del consumidor que continuï sent-ho durant el transcurs de la seva vida útil.

Certificació d'un producte sostenible

Evidentment, no és possible que el consumidor pugui conèixer de primera mà el compliment dels paràmetres de sostenibilitat al llarg de tota la cadena i és molt difícil donar credibilitat a molts dels missatges publicitaris.

Com a consumidors conscienciats podem comprovar la veritable sostenibilitat d'un producte segons els certificats eco-socials, uns segells atorgats als articles segons els criteris de cura i protecció mediambiental i amb el dret a un treball digne, el comerç just o no fer servir mà d'obra infantil.

Aquests són els principals segells:
  • PEFC. Garanteix que la matèria primera prové de l'explotació sostenible dels boscos.
  • Ecolabel. L’etiqueta ecològica de la Unió Europea certifica els productes respectuosos amb el medi ambient.
  • Fairtrade i Organització Mundial del Comerç Just. Aquests segells treballen per afavorir el consum d’aquests productes.
  • REAS/XES-Catalunya. Xarxa que impulsa i promou l'economia solidària i el creixement sostenible.
  • MSC. El segell blau que certifica el peix i marisc capturats de manera sostenible i d’acord amb els requisits de millors pràctiques establerts per l'Organització de les Nacions Unides per a l'Alimentació (FAO) i per l'Associació mundial per a estàndards de sostenibilitat (ISEAL).
  • CCPAE. Segell que avala els productes procedents de l’agricultura ecològica.


Com a consumidors, què més podem fer?

Són moltes les mesures que, com consumidors, podem fer nostres i unir-nos a l'esforç per un consum responsable de productes sostenibles.
  • Triar el consum de proximitat. No és lògic consumir productes que han hagut de recórrer milers de quilòmetres fins a casa nostra amb la despesa energètica i les emissions que comporta el seu transport.
  • Donar prioritat als productes locals. És una manera d'afavorir el teixit social de la comunitat de la qual formen part i possibilita conèixer millor les condicions de producció.
  • Prioritzar la qualitat a la quantitat o a la moda. El concepte d'utilitzar i llençar o l'anomenada "moda ràpida" és una xacra pel planeta.
  • Comprar productes de comerç just. Pagar el que val un producte permet el desenvolupament de les economies productores i l'augment de la qualitat de vida dels seus habitants.
  • No deixar-nos enlluernar pels artificis de les grans companyies. Siguem crítics i pensem abans de comprar. Donem vàlua al que tenim, adquirim el que necessitem i fem-ho amb sentit comú.
«No pots passar un sol dia en la terra sense tenir un impacte en el món. El que fas marca una diferència, i has de decidir quin tipus de diferència vols fer.» (Jane Goodall - Etòloga anglesa i Missatgera de la Pau de l'Organització de les Nacions Unides)
 
 
 
Fonts consultades:
 
https://wellwo.es/ca/que-es-la-sostenibilitat/
https://sostenibleosustentable.com/ca/
https://www.larepublica.cat/noticies/societat/es-dispara-linteres-en-productes-de-neteja-sostenibles-amb-fabricacio-catalana/
https://mediambient.gencat.cat/ca/05_ambits_dactuacio/empresa_i_produccio_sostenible/
https://mediambient.gencat.cat/ca/05_ambits_dactuacio/empresa_i_produccio_sostenible/ecoproductes_i_ecoserveis/etiquetatge_ecologic_i_declaracions_ambientals_de_producte/declaracions_ambientals_de_producte/
http://www.agenda2030-ods.udl.cat/ca/presentacio/ods/12/
https://join.clickoala.com/que-son-los-productos-sostenibles/
https://ca.wikipedia.org/wiki/Informe_Brundtland
 


Si compres alguna cosa a www.oida.cat mitjançant enllaços a les nostres històries i receptes, és possible que guanyin una comissió l'autor@ del post i les impulsor@s. Això ajuda a donar suport a els nostres veïns i veïnes. Aprèn més, tu també pots incentivar el comerç local recomanant productes de la terra, i treure’t un pico mentre ho fas! www.oida.cat/impulsa. Si no, ens pots enviar una propina 😘 www.oida.cat/propulsa





Comparteix a les xarxes!
Oidà, guanya punts!! Uneix-te a la llista dels dimecres! Cada dimecres un nou missatge al WhatsApp amb notícies de productors, establiments i productes que tens més a prop teu! Si formes part de la llista participaràs en un sorteig mensual d'un val de 10 a 100 euros !!!
autor@
Nadine Campos

Em dic Nadine Campos i sóc creadora de continguts. Vitalista i curiosa, mai paro quieta. He estudiat i treballat en àmbits diversos. També les meves aficions són variades: escriure, llegir, dibuixar, cuinar i practicar Pilates, entre altres.

Escric des de sempre i tinc diversos blogs on publico relats, reflexions i textos divulgatius de temes que em semblen interessants.
Sóc diplomada en Graduat Social i també m'he format en l'àmbit de les teràpies manuals i la nutrició.

Quan la vida em va voltejar com a un mitjó, vaig decidir emprendre i fer de la meva passió, la meva professió. Era el moment. Tenia el bagatge, l'experiència vital i la millor lliçó: res és segur i tot és possible.

Actualment col·laboro amb agències de màrqueting i publicitat i amb empreses amb interessos molt diversos, descobrint cada dia coses noves sobre els temes dels quals escric.

Un desig: un bagul de temps infinit per a no deixar mai d'aprendre.

Articles sobre el mateix tema
Altres temàtiques
Destacats
Cervesa BdeGust eco
Cervesa BdeGust eco

El Rebost del Pou Calent: Oferim productes a granel de proximitat o ecològics. Al Rebost hi pots trobar pasta, llegums secs i cuits, formatges, fruits secs, espècies, conserves, vins, galetes, g...