La teva veu
Jordi Bosch - Mama Fermenta
Laura Crosas Gonzalez
Oidà!
L'Encaix Espai de joc
Receptes Express
Nadine Campos
Rete Demos
Formatgeria Mas d'Eroles
Carme Pla Sancho
Eco Agricultura MARJALA
Laura Solans
Associació Manou
Ton Rimbau
Horta de la Tuka
peix a casa
Mas Jalech
Reeducant les violències
Casa Bella natura
EcoBoulevard
Comarques al plat - Jo cuino en català
La Circular
El Rinclowncito
Xevi Gonzalez
CataNostrum
NO ÉS MÀGIA ÉS CUINA
Daniele Dibitonto
Peixateries La Garriga
Yolanda - La Perla Selecta
Molí de les Tinalles
Elisenda Soler
Món Ferment
15 setembre 2022 · 1870
autor@
Nadine Campos




Parlem d'ous: una delícia gastronòmica d'alt valor nutricional

Coneixeu algú a qui no li agradin els ous? Hi ha qui prefereix el rovell, d’altres la clara, qui els vol cuits o passats per aigua … Personalment, m’agraden de totes les maneres i en menjo força sovint. 

Això si, gairebé sempre els escullo de gallina i algun cop de guatlla. I vosaltres? Heu provat els ous d’ànega o d’oca? 
 
En aquest article parlarem dels tipus d’ous, recordarem les seves propietats o que hem de tenir en compte en comprar-los, entre altres coses. Avui parlem d’ous!
 

No tan sols la gallina pon ous

Però això ja ho sabíem, veritat? Encara que, quan pensem en ous, són els de gallina els que ens venen al cap. Els ous de gallina són els més comuns i consumits al món. Us donem algunes dades:
 
  • El consum d’ous a la Unió Europea és de 7,4 milions de tones/any segons xifres de 2021.
  • El consum per càpita és de 12,7 quilos per any amb tendència a l’alça.
  • L’últim informe del Ministerio de Agricultura, Pesca y Alimentación ens diu que entre desembre de 2020 i novembre de 2021, les llars espanyoles van gastar 987 milions d’euros en comprar ous.
  • Per cert, també ens indiquen que creixen els sistemes de producció alternatius, reconvertint les granges amb gàbies enriquides, les úniques permeses a la Unió Europea, per la cria de gallines en sòl, camperes o ecològiques.
De l’ou de gallina i les seves propietats ens parla en aquest article la nostra companya Laura Crosas i ens dona dades força interessants com la importància de cuinar-los correctament per evitar la seva oxidació.
 
A continuació, veurem les característiques d’altres tipus d’ous: guatlla, ànega, oca, estruç i emú.
 
Ous de guatlla
Els ous de guatlla segueixen als de gallina en la preferència dels consumidors. Quan els escollim hem de vigilar l’estat de la closca que és fràgil i es trenca fàcilment. Tenen una proporció força equilibrada entre proteïnes, greixos, vitamines i minerals i el seu valor calòric i nutricional és superior al dels ous de gallina.
 
Són rics en seleni i Omega 3, vitamines A, D i el complex B.
 
Donada la seva mida, una persona sana pot consumir entre 4 i 6 ous de guatlla a la setmana. Són ideals per fer-los servir en amanides i sandvitxos.
 

 
Un cop cuits, per a pelar-los més fàcilment s’han de submergir en aigua freda i deixar-los 2 minuts. Els retirem i, sobre una taula, realitzem moviments circulars pressionant una mica fins que la pela s’esquerdi i la retirem amb cura.
 
Ous d’ànega
Els ous d’ànega són els més nutritius i tenen un alt nivell calòric. 100 grams d’aquest producte conté 13 grams de proteïna i 14,40 grams de greixos. En la seva composició destaquen les vitamines A, B9, B12 y D i els oligoelements (ferro, iode, potassi, calci, zinc, magnesi, sodi i fòsfor).
 
 
Donada la seva riquesa nutricional, els ous d’ànega ens aporten força beneficis, malgrat que s‘han de consumir amb moderació pel seu alt contingut de greixos. És un aliment recomanat si es necessita guanyar pes, per les dones embarassades i pels esportistes.
 
Moltes persones aprecien el seu lleuger sabor a carn d’ànec.
 
Ous d’oca
Menys consumits que els anteriors, la criança ecològica els està donant a conèixer a molta gent que visita les botigues d’alimentació orgànica. 
 
La posta d’ous de l’oca és estacional i solen posar entre 50 i 60 ous a l’any.
 
Els ous d’oca són grossos, amb una gran quantitat de clara i rovell, i tenen un alt contingut de proteïnes, àcids grassos insaturats, oligoelements com el ferro, zinc, potassi, fòsfor i magnesi, vitamines A, B i E i propietats antioxidants. La seva composició fa que l’ou d’ànec sigui un aliment saludable, indicat en casos d’anèmia, que podem integrar a la nostra dieta, sempre de forma equilibrada.
 
Tenen un sabor intens i el rovell es força gran respecte a la clara. 
 
Ous d’estruç
L’estruç és l’au que pon els ous més grans. Un ou d’estruç pot arribar a pesar 1.200 grams i mesurar fins a 25 cm, encara que la mida més habitual és de 16 cm. Tot un senyor ou que dona perquè mengin unes 10 persones.
 
La seva composició és d’un 47% de proteïna i un 44% de greix. És ric en fòsfor, calci, oligoelements (magnesi, seleni, manganès, ferro, coure i zinc) i vitamines B, A, i E. Aporta menys colesterol que els de gallina i més àcids grassos Omega 3. El valor calòric és d’unes 100 kcal cada 100 grams, per tant, un sol ou equivaldria a unes 2.000 kcal.
 
Té una closca molt forta amb un color que varia des del blanc fins al color crema i una superfície brillant molt porosa.
 
El seu ús pot ser similar al dels altres ous (truites, ous remenats, bullits) però tenint en compte el temps força més llarg de cocció. El seu sabor és molt semblant al de l’ou de gallina amb un toc dolç.
 
Ous d’emú
L’emú, d’origen australià, és una de les tres aus més grans del món. Per tant el seus ous també tenen una grandària considerable, una mica més petita que la de l’ou de l’estruç, i un pes entre 400 i 650 grams per peça.
 
Destaca el seu color verd maragda fosc que és a causa d’un pigment a la pela de l’ou, que també és molt forta i es fa servir com a element decoratiu.
 
Nutricionalment, és una font de vitamines A, D i complex B, oligoelements com el fòsfor i el ferro. Conté un 68% de greixos poliinsaturats i un 31% de greixos saturats.
 
La proporció entre el rovell i la clara és gairebé igual i el sabor és similar al de l’ou de gallina.
 
L’ou forma part de la nostra dieta des de sempre i és un aliment imprescindible a totes les cuines. Nutritiu i versàtil, admet infinitat de preparacions i forma part d'un munt de receptes, sigui com a protagonista o com a ingredient per aprofitar les seves propietats.
 
 
Fonts consultades:
https://www.aseprhu.es/el-sector-2/
https://avicultura.com/el-consumo-de-huevos-en-los-hogares-se-mantuvo-al-alza-en-2021/
https://www.federacioavicola.org/8-doctubre-dia-mundial-de-lou-curiositats-de-lou-laliment-natural-mes-complet/
https://ca.healthy-food-near-me.com/quail-eggs-product-description-benefits-and-harm-to-the-human-body/
https://confettissimo.com/ca/avantatges-del-producte/%D1%8F%D0%B9%D1%86%D0%B0/ous-emu.html
https://etselquemenges.cat/article-vallory/com-cuinar-lou-de-manera-saludable
http://gremicarn.com/ous/
https://www.proacciona.es/ca/diferencies-entre-les-categories-dous/
https://idoni.cat/parlem-dous/
https://faros.hsjdbcn.org/ca/articulo/ou-composicio-nutricional-recomanacions-dingesta-mites
 
 


Si compres alguna cosa a www.oida.cat mitjançant enllaços a les nostres històries i receptes, és possible que guanyin una comissió l'autor@ del post i les impulsor@s. Això ajuda a donar suport a els nostres veïns i veïnes. Aprèn més, tu també pots incentivar el comerç local recomanant productes de la terra, i treure’t un pico mentre ho fas! www.oida.cat/impulsa. Si no, ens pots enviar una propina 😘 www.oida.cat/propulsa





Comparteix a les xarxes!
Oidà, guanya punts!! Uneix-te a la llista dels dimecres! Cada dimecres un nou missatge al WhatsApp amb notícies de productors, establiments i productes que tens més a prop teu! Si formes part de la llista participaràs en un sorteig mensual d'un val de 10 a 100 euros !!!
autor@
Nadine Campos

Em dic Nadine Campos i sóc creadora de continguts. Vitalista i curiosa, mai paro quieta. He estudiat i treballat en àmbits diversos. També les meves aficions són variades: escriure, llegir, dibuixar, cuinar i practicar Pilates, entre altres.

Escric des de sempre i tinc diversos blogs on publico relats, reflexions i textos divulgatius de temes que em semblen interessants.
Sóc diplomada en Graduat Social i també m'he format en l'àmbit de les teràpies manuals i la nutrició.

Quan la vida em va voltejar com a un mitjó, vaig decidir emprendre i fer de la meva passió, la meva professió. Era el moment. Tenia el bagatge, l'experiència vital i la millor lliçó: res és segur i tot és possible.

Actualment col·laboro amb agències de màrqueting i publicitat i amb empreses amb interessos molt diversos, descobrint cada dia coses noves sobre els temes dels quals escric.

Un desig: un bagul de temps infinit per a no deixar mai d'aprendre.

Articles sobre el mateix tema
Altres temàtiques
Destacats
turbot
turbot

Peixateria Joan Marés : Responsable