La teva veu
Jordi Bosch - Mama Fermenta
Laura Crosas Gonzalez
Oidà!
L'Encaix Espai de joc
Receptes Express
Nadine Campos
Rete Demos
Formatgeria Mas d'Eroles
Carme Pla Sancho
Eco Agricultura MARJALA
Laura Solans
Associació Manou
Ton Rimbau
Horta de la Tuka
peix a casa
Mas Jalech
Reeducant les violències
Casa Bella natura
EcoBoulevard
Comarques al plat - Jo cuino en català
La Circular
El Rinclowncito
Xevi Gonzalez
CataNostrum
NO ÉS MÀGIA ÉS CUINA
Daniele Dibitonto
Peixateries La Garriga
Yolanda - La Perla Selecta
Molí de les Tinalles
Elisenda Soler
Món Ferment
29 desembre 2022 · 1664
autor@
Jordi Bosch - Mama Fermenta




La sensibilitat al gluten no celíaca

Et fa mal la panxa quan menges aliments amb gluten. Et fas les proves de la celiaquia i surten negatives. Potser tens sensibilitat al gluten no celíaca.
imatge
 

Què és la sensibilitat al gluten no celíaca.

És el terme utilitzat per descriure alguns símptomes intestinals i extraintestinals produïts per la ingesta d'aliments que contenen gluten.
 

Celiaquia i sensibilitat al gluten: és el mateix?

La sensibilitat al gluten únicament es manifesta amb símptomes, mentre que els pacients celíacs, a més, presenten lesions intestinals degudes a la ingesta de gluten.
 

Com puc saber si soc sensible al gluten?

Els símptomes de la sensibilitat al gluten són els mateixos que els de la celiaquia, entre els quals:
 
  • Inflor.
  • Diarrea o restrenyiment.
  • Nàusees.
  • Mal de cap.
  • Boira del cervell.
  • Dolor a les articulacions.
  • Neuropatia.
  • Fatiga.
  • Dolor abdominal.
  • Depressió.


Si, quan menges aliments que contenen gluten, sents algun dels símptomes que hem descrit (o altres), el millor és que vagis al teu metge per descartar la malaltia celíaca.
 
Un cop descartada la celiaquia, el teu metge potser també voldrà descartar l'al·lèrgia al blat i procedirà amb les proves pertinents.
 
Si es descarta l'al·lèrgia al blat i la celiaquia, segurament estarem davant d'un cas de sensibilitat al gluten no celíaca.
 

Què diu la ciència?

He buscat alguns estudis científics sobre la sensibilitat al gluten no celíaca. Vull destacar el següent:
 
  • Segons aquest estudi, el gluten no és l’únic «sospitós» de provocar els símptomes. Altres possibles culpables inclouen els inhibidors de l'amilasa-tripsina i els FODMAP. Cada un d’aquests conté gluten, però és possible que el gluten no sigui la causa de la síndrome. Al-Presa A, Volta U, Auricchio R, Castillejo G, Sanders D, Cellier C, Mulder CJ, Lundin KAE. European Society for Study of Coeliac Disease (ESsCD) guideline for coeliac disease and other gluten-related disorders. United European Gastroenterol J. 2019. Doi: 10.1177/2050640619844125.
 

Soc sensible al gluten. I ara què?

Si has estat diagnosticat definitivament com a sensible al gluten, hauràs de seguir el tractament que proposi el teu metge de capçalera.
 
El tractament no és altre que SEGUIR UNA DIETA LLIURE DE GLUTEN. És el moment d'investigar i conèixer l'ampli mercat dels aliments sense gluten.
 
Et recomano aquesta lectura, per saber quins aliments són «aptes»:
 
 
L'etiquetatge dels aliments sense gluten a Espanya
 
 

Sensibilitat al gluten no celíaca. Reflexió final.

Moral: si no se’t posa bé el gluten, ves al metge. Descarta l'al·lèrgia al gluten i la celiaquia i finalment tindràs el teu diagnòstic. És moment de canviar la teva alimentació, una nova vida!


Vols aprendre a fer pa sense gluten? Curs online d'iniciació al Pa Sense Gluten


Si compres alguna cosa a www.oida.cat mitjançant enllaços a les nostres històries i receptes, és possible que guanyin una comissió l'autor@ del post i les impulsor@s. Això ajuda a donar suport a els nostres veïns i veïnes. Aprèn més, tu també pots incentivar el comerç local recomanant productes de la terra, i treure’t un pico mentre ho fas! www.oida.cat/impulsa. Si no, ens pots enviar una propina 😘 www.oida.cat/propulsa





Comparteix a les xarxes!
Oidà, guanya punts!! Uneix-te a la llista dels dimecres! Cada dimecres un nou missatge al WhatsApp amb notícies de productors, establiments i productes que tens més a prop teu! Si formes part de la llista participaràs en un sorteig mensual d'un val de 10 a 100 euros !!!
autor@
Jordi Bosch - Mama Fermenta

Hola! Sóc en Jordi Bosch i estic al capdavant de Mamafermenta.
Em dedico a formar particulars i empreses en l'elaboració de pa sense gluten des del 2012.
 
La meva obsessió: tot allò que fermenta.
 
Cap al 2011, després d'uns problemes de salut, vaig decidir treure el gluten de la meva vida. No vaig trigar gaire a adonar-me que el terreny que trepitjava era lleig, molt lleig: els productes sense gluten eren (encara avui) de baixa qualitat i molt cars, accentuant-se el problema en un producte bàsic: EL PA. Com podia ser tan dolent un pa?
 
Vaig decidir començar a fer-lo jo mateix i començar a investigar fent proves i tests. Els resultats els apuntava a la meva llibreta panarra. Quina farina ha aportat més esponjositat? Quina farina ha donat millor sabor? Volum? Color? Crosta?
 
Un dia vaig decidir crear www.mamafermenta.com per traslladar aquí tota aquesta informació i posar-la a disposició del navegant (entra al bloc per veure les publicacions).
 
Què significa Mamafermenta? «Mama» ve de Massa Mare i fermenta ve de fermentació. És un tribut a la màgia del ferment natural més preuat per un forner.
 
Un dia, la Núria Coll, de la revista d'alimentació saludable www.etselquemenges.cat, em va animar a explicar els meus coneixements en un taller de pa sense gluten i des de llavors he estat impartint tallers a diferents aules, entre elles:
 
La Cuina de Babette
Bonsfocs
L'ALMAZen de Dins
INS Escola Hoteleria i Turisme de Barcelona
Casal Torreblanca
Espai CuinarSA
 
Ara, amb el Boom del «gluten free», els obradors necessiten adaptar-se i formar-se per poder oferir als seus clients un producte de la qualitat que es mereixen.

Si necessites formació o assessorament no dubtis a contactar amb mi. També pots passar a l'acció per resoldre els teus dubtes sol·licitant una mentoria on t'explicaré tot el que sé sobre l'elaboració artesanal de pa sense gluten.

Articles sobre el mateix tema
Altres temàtiques
Destacats
Herbes de l'Alt Pirineu
Herbes de l'Alt Pirineu

Cultivem, recolecten, assequem i transformem plantes medicinals i aromàtiques de manera artesanal. Tenim una hectàrea de cultiu en ecològic a Araós (Pallars Sobirà) a 1000 metres d'alÃ...