La teva veu
Laura Crosas Gonzalez
Jordi Bosch - Mama Fermenta
Oidà!
L'Encaix Espai de joc
Receptes Express
Nadine Campos
Rete Demos
Formatgeria Mas d'Eroles
Carme Pla Sancho
Eco Agricultura MARJALA
Laura Solans
Associació Manou
Ton Rimbau
Horta de la Tuka
peix a casa
Mas Jalech
Reeducant les violències
Casa Bella natura
EcoBoulevard
Comarques al plat - Jo cuino en català
La Circular
El Rinclowncito
Xevi Gonzalez
CataNostrum
NO ÉS MÀGIA ÉS CUINA
Daniele Dibitonto
Peixateries La Garriga
Yolanda - La Perla Selecta
Molí de les Tinalles
Elisenda Soler
Món Ferment
24 abril 2024 · 148
autor@
Oidà❗ L' eCommmerce 🛒 via WhatsApp que connecta ciutadans, productors i botigues locals de Catalunya.




La canyella de Ceylan, el gran tresor aromàtic

La canyella de Ceylan, coneguda també com a canyella vera, és una espècie de canyella considerada per a molts com el veritable tresor aromàtic de l'Orient. 

El canyeller o l’arbre de la canyella (Cinnamomum verum) és nadiu del sud-est Asiàtic, originari de l'illa de Ceylan, avui coneguda com Sri Lanka, però també es cultiva en altres zones tropicals com el sud-oest de l’Índia, Madagascar, les illes Seychelles i en regions tropicals d’Amèrica del Sud.
 
La varietat Ceylan és considerada la millor varietat per la seva fragància i el seu sabor subtil i dolç, la seva textura fina i delicada, que es desfà fàcilment a la boca, fa que sigui ideal per a l'ús en plats dolços com pastissos, galetes i postres, així com en begudes calentes com el te i el cafè. Tot i així en podem trobar altres varietats que podem diferenciar entre elles. Algunes de les més conegudes són:
 
  • Canyella Cassia o canyella xinesa (Cinnamomum cassia): És el tipus més comú de canyella disponible comercialment. Té un sabor fort i picant i és més econòmica que la canyella de Ceylan. És popular a Àsia i s'utilitza en moltes cuines orientals.
  • Canyella de Saigó o canyella vietnamita (Cinnamomum loureiroi): Aquesta varietat té un color marró intens i un sabor més intens que la canyella Cassia. Es troba sobretot a la regió del sud-est asiàtic i és una opció popular per a plats picants i dolços.
  • Canyella Korintje (Cinnamomum burmannii): Originària d'Indonèsia, aquesta varietat de canyella té un sabor suau i dolç amb un toc picant. És utilitzada en la cuina indonèsia i també es troba en algunes parts dels Estats Units.
 
A banda del seu inconfusible sabor, la canyella és una espècie coneguda i emprada a tot el món també per les seves propietats beneficioses per a la salut. Ofereix una sèrie de beneficis que han estat reconeguts durant segles. Aprofundim en les seves propietats i els tipus més comuns que podem trobar.
 

Propietats de la Canyella:

  1. Antioxidant: La canyella conté antioxidants que ajuden a combatre els radicals lliures al cos, protegint les cèl·lules del dany i reduint el risc de malalties cròniques.
  2. Antimicrobià: Els compostos presents a la canyella tenen propietats antimicrobianes, ajudant a combatre les infeccions bacterianes i fongs.
  3. Control de la diabetis: S'ha demostrat que la canyella pot ajudar a reduir els nivells de sucre en sang i millorar la sensibilitat a la insulina, cosa que pot ser beneficiosa per a les persones amb diabetis.
  4. Redueix el colesterol: L'ús regular de vanyella pot ajudar a reduir els nivells de colesterol LDL ("dolent") i augmentar els nivells de colesterol HDL ("bo").
  5. Propietats antiinflamatòries: La canyella pot ajudar a reduir la inflamació al cos, la qual cosa pot ser beneficiosa per a persones amb condicions inflamatòries com l'artritis.
 
La canyella és, per tant, un interessant condiment que a banda d’un sabor deliciós i de la seva versatilitat a la cuina, ofereix uns sèrie de beneficis per a la salut gràcies a les seves propietats antioxidants, antimicrobianes, antiinflamatòries i de control del sucre en sang. 
 
Les diferents varietats de canyella, amb el seu propi sabor i aroma característics, seran adequades segons el plat o preferència culinària. 
 
Incorporar la canyella a la nostra dieta pot ser una bona manera d’aromatitzar els nostres plats i de millorar el nostre benestar general.


Si compres alguna cosa a www.oida.cat mitjançant enllaços a les nostres històries i receptes, és possible que guanyin una comissió l'autor@ del post i les impulsor@s. Això ajuda a donar suport a els nostres veïns i veïnes. Aprèn més, tu també pots incentivar el comerç local recomanant productes de la terra, i treure’t un pico mentre ho fas! www.oida.cat/impulsa. Si no, ens pots enviar una propina 😘 www.oida.cat/propulsa





Comparteix a les xarxes!
Oidà, guanya punts!! Uneix-te a la llista dels dimecres! Cada dimecres un nou missatge al WhatsApp amb notícies de productors, establiments i productes que tens més a prop teu! Si formes part de la llista participaràs en un sorteig mensual d'un val de 10 a 100 euros !!!
autor@
Oidà!
Oidà❗ L' eCommmerce 🛒 via WhatsApp que connecta ciutadans, productors i botigues locals de Catalunya.

Articles sobre el mateix tema
Altres temàtiques
Destacats
Formatge Ceretani Cheddar
Formatge Ceretani Cheddar

El Rebost del Pou Calent: Oferim productes a granel de proximitat o ecològics. Al Rebost hi pots trobar pasta, llegums secs i cuits, formatges, fruits secs, espècies, conserves, vins, galetes, g...