La canyella de Ceylan, coneguda també com a canyella vera, és una espècie de canyella considerada per a molts com el veritable tresor aromàtic de l'Orient.
El canyeller o l’arbre de la canyella (Cinnamomum verum) és nadiu del sud-est Asiàtic, originari de l'illa de Ceylan, avui coneguda com Sri Lanka, però també es cultiva en altres zones tropicals com el sud-oest de l’Índia, Madagascar, les illes Seychelles i en regions tropicals d’Amèrica del Sud.
La varietat Ceylan és considerada la millor varietat per la seva fragància i el seu sabor subtil i dolç, la seva textura fina i delicada, que es desfà fàcilment a la boca, fa que sigui ideal per a l'ús en plats dolços com pastissos, galetes i postres, així com en begudes calentes com el te i el cafè. Tot i així en podem trobar altres varietats que podem diferenciar entre elles. Algunes de les més conegudes són:
-
Canyella Cassia o canyella xinesa (Cinnamomum cassia): És el tipus més comú de canyella disponible comercialment. Té un sabor fort i picant i és més econòmica que la canyella de Ceylan. És popular a Àsia i s'utilitza en moltes cuines orientals.
-
Canyella de Saigó o canyella vietnamita (Cinnamomum loureiroi): Aquesta varietat té un color marró intens i un sabor més intens que la canyella Cassia. Es troba sobretot a la regió del sud-est asiàtic i és una opció popular per a plats picants i dolços.
-
Canyella Korintje (Cinnamomum burmannii): Originària d'Indonèsia, aquesta varietat de canyella té un sabor suau i dolç amb un toc picant. És utilitzada en la cuina indonèsia i també es troba en algunes parts dels Estats Units.
A banda del seu inconfusible sabor, la canyella és una espècie coneguda i emprada a tot el món també per les seves propietats beneficioses per a la salut. Ofereix una sèrie de beneficis que han estat reconeguts durant segles. Aprofundim en les seves propietats i els tipus més comuns que podem trobar.
Propietats de la Canyella:
-
Antioxidant: La canyella conté antioxidants que ajuden a combatre els radicals lliures al cos, protegint les cèl·lules del dany i reduint el risc de malalties cròniques.
-
Antimicrobià: Els compostos presents a la canyella tenen propietats antimicrobianes, ajudant a combatre les infeccions bacterianes i fongs.
-
Control de la diabetis: S'ha demostrat que la canyella pot ajudar a reduir els nivells de sucre en sang i millorar la sensibilitat a la insulina, cosa que pot ser beneficiosa per a les persones amb diabetis.
-
Redueix el colesterol: L'ús regular de vanyella pot ajudar a reduir els nivells de colesterol LDL ("dolent") i augmentar els nivells de colesterol HDL ("bo").
-
Propietats antiinflamatòries: La canyella pot ajudar a reduir la inflamació al cos, la qual cosa pot ser beneficiosa per a persones amb condicions inflamatòries com l'artritis.
La canyella és, per tant, un interessant condiment que a banda d’un sabor deliciós i de la seva versatilitat a la cuina, ofereix uns sèrie de beneficis per a la salut gràcies a les seves propietats antioxidants, antimicrobianes, antiinflamatòries i de control del sucre en sang.
Les diferents varietats de canyella, amb el seu propi sabor i aroma característics, seran adequades segons el plat o preferència culinària.
Incorporar la canyella a la nostra dieta pot ser una bona manera d’aromatitzar els nostres plats i de millorar el nostre benestar general.