Cal procurar una alimentació saludable pels més petits de casa i així assegurar un correcte creixement, desenvolupament i benestar. Per això és important a més del dinar i del sopar, també tenir cura del que s’ofereix per esmorzar.
És important respectar la sensació de gana individual de cada infant i valorar si serà a l’escola o a casa on es farà aquest àpat principal. Per fer una opció més lleugera a casa com una peça de fruita i més nutritiva a l’escola com un entrepà de tahin (pasta de sèsam) i formatge tendre; o bé començar a casa amb un esmorzar més contundent i una opció més lleugera a l’escola. Per començar, si és a casa, es pot oferir un làctic com un bol de llet (que també pot ser vegetal enriquida amb calci), o un iogurt, però sempre natural, sense edulcorar ni amb sabors, ni de fruites i seguidament podeu posar un cereal de qualitat com els flocs de civada o bé algun fruit sec i la fruita fresca. Doneu el toc final amb llavors o canyella en pols, coco ratllat o cacau pur. Si es prefereix salat, cal contemplar altres fonts de proteïna per poder substituir els embotits; els ous o els llegums donen molt de joc: remenats, truites o a la planxa sols o amb verdures i acompanyats de pa integral de qualitat. També l’hummus, que s’aconsegueix triturant un llegum, principalment cigrons, amb llavors de sèsam, sal, oli i llimona; i pot servir com a paté pels entrepans. Si s’ha esmorzat suficient a casa, a l’escola es pot preparar un tupper amb fruita i crema de fruits secs i unes gotes de llimona perquè no s’oxidi, o una versió salada poden ser els tomàquets cirerols amb boletes de mozzarella i pipes de gira-sol.
Finalment, també es pot optar per preparar galetes casolanes sense sucres afegits ni farines refinades o fer alguna preparació festiva pel cap de setmana, com crêpes de farina integral i farcits amb fruita del temps.
L’important en l’esmorzar dels més menuts és evitar que comencin el dia amb aliments de mala qualitat, cal retirar els sucs, les galetes, la brioixeria, el pa blanc, els cereals comercials o els cacaus plens de sucres; i s’han de substituir per fruita fresca i de temporada, lactis de qualitat, cereals complets o pa integral, fonts de proteïna de qualitat i fonts de greixos saludables com els fruits secs, les llavors o l’oli d’oliva verge extra.