EL COGOMBRE
El cogombre (Cucumis sativus) és una hortalissa que fàcilment la podeu trobar tot l’any, ara bé, per créixer necessita altes temperatures, per aquest motiu, i per ser molt refrescant, el millor moment per consumir-lo és durant els mesos d’estiu i principis de tardor.
El cogombre és un vegetal allargat, de pell fina de color verd fosc i polpa groguenca. Gairebé no conté calories perquè més del 90% del seu pes és aigua, però és força saciant perquè aporta fibra, per això és recomanable per a persones que pateixen restrenyiment. També en destaca el seu aport de vitamines del grup B i de potassi, que ajuden a regular la pressió arterial i la retenció de líquids, i se l’hi atribueixen propietats beneficioses per la pell.
És originari del sud d’Àsia i posteriorment introduït a Europa i molt acceptat pels grecs i romans. De fet és de les hortalisses més produïdes a tot el món.
Es recol·lecten verds i alhora d’escollir-los al mercat, és interessant triar aquells que siguin ferms i consistents i de color verd fosc sense taques grogues.
Es solen consumir crus a amanides; laminats en forma de carpaccio; en gaspatxos o sopes fredes com la de carbassó i cogombre; en salses com la recepta grega tzatziki amb iogurt grec i cogombre principalment i que pot ser una estratègia d’aperitiu saludables per degustar amb palets de pastanaga o fulles d’endívia; també es pot consumir una varietat de mida més petita que es presenta en conserva amb vinagre, els cogombrets, ideals per picar; o bé es poden afegir a coccions molt curtes com un saltejat al wok. Finalment, és possible que també el trobeu en receptes de postres frescos com un granissat o una mousse.
Refresca els dies d’estiu marinant-los amb una amanida de cogombre, un aperitiu de cogombrets o unes endívies amb salsa tzatziki. O si ets més atrevit, prova amb un granissat casolà de meló, cogombre, menta i llimona.