Quan es sent a parlar d’alimentació vegetariana o vegana, tot i ser cada vegada més freqüent i habitual a la societat actual, es tendeix a pensar en una alimentació pobre, on manquen nutrients, avorrida o fins i tot qüestionable. Doncs precisament, segons l’Associació Americana de Dietètica, són tot el contrari, ben planificades, són dietes saludables, suficients, poden prevenir certes patologies com la hipertensió, la diabetis tipus 2 o el síndrome metabòlic, són més sostenibles i recomanables en qualsevol etapa de la vida, fins i tot en l’embaràs o la infantesa.
El problema principal de les dietes vegetarianes o veganes, és la manca d’assessorament professional que hi ha al darrere i, al final, poden acabar sent tant poc saludables com d’altres corrents dietètiques. Sovint acaben basant-se en aliments ultraprocessats, menjar ràpid, productes de poca qualitat nutricional, farines refinades, sucres d’addició, greixos saturats o trans o bé, abusar de fregits, refrescs i brioixeria. Per exemple, és molt a l’abast i es poden trobar a gairebé tots els establiments alguns preparats de proteïna vegetal plens d’additius o les imitacions de formatge sense fermentar i fetes amb olis refinats. Per això, cal assegurar tots els nutrients, que siguin completes i suficients en proteïnes, calories, vitamines i minerals, sobretot en nens i embarassades i, en cas de ser necessari suplementar aquelles que es puguin trobar en dèficit. La base seran les verdures i hortalisses, a dinar i sopar i a poder ser 1 de les racions en cru, la fruita fresca, els fruits secs (1 grapat a mà tancada variat, sense ser fregit ni salat), les llegums, de tot tipus i de qualsevol manera; Els tubercles i els cereals integrals; els succedanis de la soja com la texturitzada, el tofu o el tempeh o també el seità (tot i que aquest al provenir dels cereals i ser gluten, no és proteïna completa i cal combinar-lo amb fruits secs). Els ous; els lactis i derivats, si es consumeixen, o els iogurts vegetals fermentats però tots ells naturals i sense sucre. Les llavors i els olis vegetals sense refinar com el d’oliva verge i; gairebé sempre tant en dietes vegetarianes o veganes, un suplement de vitamina B12 que aporti uns 2500micrograms a la setmana en adults.
Si ets vegetariana o vegana o estàs pensant en ser-ho o en fer canvis en la teva alimentació perquè aquesta sigui més sostenible, assegurat de rebre assessorament per part de dietistes professionals que evitin dèficits nutricionals i t’ofereixin eines i pautes completes, suficients i sobretot que les puguis gaudir.