La teva veu
Jordi Bosch - Mama Fermenta
Laura Crosas Gonzalez
Oidà!
L'Encaix Espai de joc
Receptes Express
Nadine Campos
Rete Demos
Formatgeria Mas d'Eroles
Carme Pla Sancho
Eco Agricultura MARJALA
Laura Solans
Associació Manou
Ton Rimbau
Horta de la Tuka
peix a casa
Mas Jalech
Reeducant les violències
Casa Bella natura
EcoBoulevard
Comarques al plat - Jo cuino en català
La Circular
El Rinclowncito
Xevi Gonzalez
CataNostrum
NO ÉS MÀGIA ÉS CUINA
Daniele Dibitonto
Peixateries La Garriga
Yolanda - La Perla Selecta
Molí de les Tinalles
Elisenda Soler
Món Ferment
17 gener 2023 · 2750
autor@
Laura Crosas Gonzalez
Dietista i Nutricionista




ALIMENTACIÓ VEGETARIANA

Quan es sent a parlar d’alimentació vegetariana o vegana, tot i ser cada vegada més freqüent i habitual a la societat actual, es tendeix a pensar en una alimentació pobre, on manquen nutrients, avorrida o fins i tot qüestionable. Doncs precisament, segons l’Associació Americana de Dietètica, són tot el contrari, ben planificades, són dietes saludables, suficients, poden prevenir certes patologies com la hipertensió, la diabetis tipus 2 o el síndrome metabòlic, són més sostenibles i recomanables en qualsevol etapa de la vida, fins i tot en l’embaràs o la infantesa. 
 
El problema principal de les dietes vegetarianes o veganes, és la manca d’assessorament professional que hi ha al darrere i, al final, poden acabar sent tant poc saludables com d’altres corrents dietètiques. Sovint acaben basant-se en aliments ultraprocessats, menjar ràpid, productes de poca qualitat nutricional, farines refinades, sucres d’addició, greixos saturats o trans o bé, abusar de fregits, refrescs i brioixeria. Per exemple, és molt a l’abast i es poden trobar a gairebé tots els establiments alguns preparats de proteïna vegetal plens d’additius o les imitacions de formatge sense fermentar i fetes amb olis refinats. Per això, cal assegurar tots els nutrients, que siguin completes i suficients en proteïnes, calories, vitamines i minerals, sobretot en nens i embarassades i, en cas de ser necessari suplementar aquelles que es puguin trobar en dèficit. La base seran les verdures i hortalisses, a dinar i sopar i a poder ser 1 de les racions en cru, la fruita fresca, els fruits secs (1 grapat a mà tancada variat, sense ser fregit ni salat), les llegums, de tot tipus i de qualsevol manera; Els tubercles i els cereals integrals; els succedanis de la soja com la texturitzada, el tofu o el tempeh o també el seità (tot i que aquest al provenir dels cereals i ser gluten, no és proteïna completa i cal combinar-lo amb fruits secs). Els ous; els lactis i derivats, si es consumeixen, o els iogurts vegetals fermentats però tots ells naturals i sense sucre. Les llavors i els olis vegetals sense refinar com el d’oliva verge i; gairebé sempre tant en dietes vegetarianes o veganes, un suplement de vitamina B12 que aporti uns 2500micrograms a la setmana en adults. 
 
Si ets vegetariana o vegana o estàs pensant en ser-ho o en fer canvis en la teva alimentació perquè aquesta sigui més sostenible, assegurat de rebre assessorament per part de dietistes professionals que evitin dèficits nutricionals i t’ofereixin eines i pautes completes, suficients i sobretot que les puguis gaudir.
 


Si compres alguna cosa a www.oida.cat mitjançant enllaços a les nostres històries i receptes, és possible que guanyin una comissió l'autor@ del post i les impulsor@s. Això ajuda a donar suport a els nostres veïns i veïnes. Aprèn més, tu també pots incentivar el comerç local recomanant productes de la terra, i treure’t un pico mentre ho fas! www.oida.cat/impulsa. Si no, ens pots enviar una propina 😘 www.oida.cat/propulsa





Comparteix a les xarxes!
Oidà, guanya punts!! Uneix-te a la llista dels dimecres! Cada dimecres un nou missatge al WhatsApp amb notícies de productors, establiments i productes que tens més a prop teu! Si formes part de la llista participaràs en un sorteig mensual d'un val de 10 a 100 euros !!!
autor@
Laura Crosas Gonzalez
Dietista i Nutricionista

Sóc la Laura Crosas Gonzalez, Diplomada en Nutrició Humana i Dietètica per la Universitat de Barcelona amb extensió Universitària de Nutrició Esportiva. Titulada en Naturopatia per la IFP Sanitaria Roger de Llúria i especialitzada en patologies digestives, sobrepès i obesitat. Des de fa més de 10 anys treballo a l’Herboristeria i Dietètica Salus de la Garriga on actualment també passo consulta.
Amb el contingut del bloc, pretenc promoure una alimentació i hàbits saludables que millorin la qualitat de vida de les persones i compartir la meva passió i coneixement sobre la nutrició, la cuina i aquells aliments dels que ens proveeix la terra.

Articles sobre el mateix tema
Altres temàtiques
Destacats
Herbes provençals
Herbes provençals

Ecoalimentaria: Tenda oberta al 2010 a Horta, amb distribució a domicili a Barcelona ciutat i província. Fruita i verdura ecològica, de temporada i proximitat i més de 1000 productes eco.